Μουντιάλ 2010

Πρώτο δείγμα: Θετικό!

Αν όλα τα ματς του Μουντιάλ είναι σαν αυτό της πρεμιέρας, ανάμεσα στη διοργανώτρια Νότια Αφρική και το Μεξικό, τότε θα «χορτάσουμε» -και με το παραπάνω- μπάλα τις επόμενες τριάντα μέρες. «Μπαφάνα-μπαφάνα» και «Αζτέκοι» ήρθαν ισόπαλοι 1-1, στο εναρκτήριο παιχνίδι του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τις δύο ομάδες να προσφέρουν… απλόχερα θέαμα στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Αν όλα τα ματς του Μουντιάλ είναι σαν αυτό της πρεμιέρας, ανάμεσα στη διοργανώτρια Νότια Αφρική και το Μεξικό, τότε θα «χορτάσουμε» -και με το παραπάνω- μπάλα τις επόμενες τριάντα μέρες. «Μπαφάνα-μπαφάνα» και «Αζτέκοι» ήρθαν ισόπαλοι 1-1, στο εναρκτήριο παιχνίδι του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τις δύο ομάδες να προσφέρουν… απλόχερα θέαμα στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Η ομάδα του Παρέιρα συνέχισε την παράδοση που θέλει τη διοργανώτρια χώρα να μην χάνει στην πρεμιέρα Μουντιάλ, ενώ παράλληλα επέκτεινε το δικό της εντυπωσιακό, αήττητο σερί (ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009) σε 13 παιχνίδια!

Το ματς

Το Μεξικό μπήκε πολύ δυνατά στο ματς και μόλις στο 2ο λεπτό ο Τζιοβάνι Ντος Σάντος έχασε την ευκαιρία να ανοίξει το σκορ, καθώς προσπάθησε να σουτάρει από τη μικρή περιοχή του Κούνε, αλλά η μπάλα κόντραρε στον Μοκοένα και πέρασε κόρνερ.

Μέχρι το 10ο λεπτό, το Μεξικό έδινε την εντύπωση ότι μπορούσε ανά πάσα στιγμή να πετύχει γκολ. Με κύρια «όπλα» τους Ντος Σάντος, Γκιγιέρμο Φράνκο, Κάρλος Βέλα και Πολ Αγκιλάρ, η ομάδα του Χαβιέ Αγκίρε ήταν καταιγιστική και δημιουργούσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της Νότιας Αφρικής. Γι' αυτό, άλλωστε, ο Παρέιρα έδωσε εντολή στους παίκτες του να μαρκάρουν man to man στο κέντρο, ώστε να περιορίσει τους ορεξάτους Μεξικανούς.

Η κεφαλιά του Φράνκο, έπειτα από κόρνερ του Ντος Σάντος, πέρασε άουτ στο 14', στο 20' ο Ντος Σάντος (και πάλι) «χόρεψε» δύο αμυντικούς και έκανε ωραίο σουτ έξω από την περιοχή, με την μπάλα να περνάει λίγο έξω, ενώ στο 34' οι Μεξικανοί έχασαν μεγάλη ευκαιρία όταν ο Βέλα έβγαλε ψηλοκρεμαστή μπαλιά στον Φράνκο, μέσα στη μεγάλη περιοχή της Νότιας Αφρικής, ο δεύτερος πλάσαρε, αλλά ο Κούνε είπε «όχι».

Κάπου εκεί, οι «μπαφάνα-μπαφάνα» ανέβασαν την απόδοσή τους και στα τελευταία πέντε λεπτά του πρώτου ημιχρόνου, με ένα ξέσπασμα, πίεσαν ασφυκτικά για να ανοίξουν το σκορ. Τελικά, μέχρι το σφύριγμα της λήξης του πρώτου μέρους από τον Ουζμπέκο διαιτητή, Ραβσάν Ιρμάτοφ, τίποτα δεν άλλαξε και οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια ισόπαλες χωρίς σκορ.

Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική. Οι Νοτιοαφρικανοί μπήκαν στο γήπεδο πολύ δυνατά και δέκα λεπτά μετά, στο 55', άνοιξαν το σκορ.

Ο Τσαμπαλάλα έκανε την κούρσα από αριστερά και με απίστευτο σουτ από πλάγια θέση «νίκησε» τον Πέρες, ο οποίος ήταν αδύνατον να αντιδράσει.



Το Μεξικό θα μπορούσε να ισοφαρίσει τρία λεπτά αργότερα, όταν ο Τζιοβάνι Ντος Σάντος έπιασε ένα σουτ-κεραυνό από πλάγια θέση, αλλά ο Κούνε απέκρουσε θεαματικά.

Στο 65' η Νότια Αφρική έχασε την ευκαιρία να διπλασιάσει τα τέρματά της. Ο Μοντίσε, τετ α τετ με τον Πέρες, πλάσαρε, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.

Τελικά, και ενώ ανέβασε σταδιακά την απόδοσή του, το Μεξικό κατάφερε να πετύχει το γκολ της ισοφάρισης με τον Μάρκες, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή του Κούνε και με εξαιρετικό πλασέ έκανε το 1-1.



Φοβερό σασπένς μέχρι το τέλος της αναμέτρησης, με τις δύο ομάδες να… ξεχνούν άμυνες και συστήματα και να ψάχνουν το γκολ της νίκης. Οι Νοτιοαφρικανοί έφτασαν πιο κοντά σε αυτό στο 89', όταν ο Μφέλα σούταρε σε τετ α τετ με τον Πέρες, αλλά η μπάλα βρήκε το δεξί, κάθετο δοκάρι του Μεξικανού πορτιέρο.

Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τέλος του αγώνα, με «μπαφάνα-μπαφάνα» και «Αζτέκους» να βγαίνουν από το γήπεδο ισόπαλοι 1-1.

Το φιλμ του αγώνα εδώ.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Νότιος Αφρική (Kάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα): Κουνέ, Γκάχα, Μοκοένα, Κουμάλο, Τουάλα (46' Μασιλέλα), Τσαμπαλάλα, Ντικγκατσόι, Λετσολονιάνε, Μοντίσε, Μφέλα, Πιέναρ (83' Πάρκερ)

Μεξικό (Χαβιέρ Αγκίρε): Πέρες, Αγκιλάρ (55' Γκουαρδάδο), Οσόριο, Ροντρίγκες, Σαλσίδο, Μάρκες, Τοράδο, Χουάρες, Βέλα (69' Μπλάνκο), Φράνκο (73' Ερνάντες), Ντος Σάντος

Διαιτητής: Ρασάν Ιρμάτοφ (Ουζμπεκιστάν)

Γήπεδο: "Soccer City" (Γιοχάνεσμπουργκ)

Κίτρινες κάρτες: Ντιγκατσόι (27'), Μασιλέλα (70') / Χουάρες (18'), Τοράδο (57')

Επιμέλεια: Νίκος Ράλλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x