Μουντιάλ 2010

Η ώρα της Αφρικής!

Η πρώτη νίκη αφρικανικής ομάδας στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώνεται στη «μαύρη ήπειρο» είναι γεγονός! Η Γκάνα νίκησε τη Σερβία με σκορ 1-0 στο «Loftus Versfeld» της Πρετόρια, στο εναρκτήριο ματς του 4ου ομίλου και όχι μόνο κάνοντας βήμα πρόκρισης. Με εύστοχο πέναλτι του MVP της αναμέτρησης, που είχε και δύο δοκάρια, Ασαμόα Γκιάν, στο 85', διαμορφώθηκε το αποτέλεσμα.

Η πρώτη νίκη αφρικανικής ομάδας στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώνεται στη «μαύρη ήπειρο» είναι γεγονός! Η Γκάνα νίκησε τη Σερβία με σκορ 1-0 στο «Loftus Versfeld» της Πρετόρια, στο εναρκτήριο ματς του 4ου ομίλου και όχι μόνο κάνοντας βήμα πρόκρισης. Με εύστοχο πέναλτι του MVP της αναμέτρησης, που είχε και δύο δοκάρια, Ασαμόα Γκιάν, στο 85', διαμορφώθηκε το αποτέλεσμα. Με το δεξί και η Σλοβενία κόντρα στην Αλγερία.

Το καλύτερο παιχνίδι από όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής ήταν αυτό ανάμεσα στους «πλάβι» και τα «μαύρα αστέρια», με την ομάδα του Μίλοβαν Ράγεβατς να δείχνει πολύ καλά στοιχεία και την ωριμότητα που της έλειπε στο Μουντιάλ του 2006. Αντίθετα, πέρα από κάποια σουτ, οι Σέρβοι παρουσιάστηκαν άνευροι.

Να σημειωθεί ότι, μπορεί η συγκεκριμένη αναμέτρηση να ήταν η πρώτη για τη Σερβία και την Γκάνα, αλλά είχε χαρακτήρα τελικού. Κι αυτό γιατί στον όμιλο όπου η Γερμανία είναι το απόλυτο φαβορί, οι Γκανέζοι -έπειτα από τη νίκη τους- αποκτούν προβάδισμα πρόκρισης στην επόμενη φάση.

Το ματς

Ρυθμός από την αρχή

Με το «καλημέρα» στον αγώνα -δευτερόλεπτα μετά την έναρξή του- η Σερβία είχε την πρώτη φάση, όταν ο Πάντελιτς εξαπέλυσε έναν… κεραυνό, έξω από την περιοχή του Κίνγκσον, με την μπάλα να περνάει δίπλα από το αριστερό, κάθετο δοκάρι του Γκανέζου πορτιέρο. Λίγο αργότερα, στο 2ο λεπτό και η Γκάνα έκανε την πρώτη της… επίσκεψη στα καρέ των Σέρβων, με τον Ανάν να σουτάρει έξω από την περιοχή του Στόικοβιτς, αλλά να στέλνει την μπάλα άουτ.

Ο αγώνας, λοιπόν, ξεκίνησε με τις καλύτερες των προϋποθέσεων, με τις δύο ομάδες να κυκλοφορούν γρήγορα την μπάλα. Έπειτα από, περίπου, 15 λεπτά παιχνιδιού, τα «μαύρα αστέρια» πήραν τον έλεγχο του κέντρου και άρχισαν να εξαπολύουν συνεχείς επιθέσεις, με τους Σέρβους να χάνουν την αυτοσυγκέντρωσή τους και να δείχνουν ότι τα έχουν χαμένα. Απόρροια της ασφυκτικής πίεσης των Γκανέζων ήταν και η πρώτη τους μεγάλη ευκαιρία στο ματς, στο 14'. Ο Ασαμόα έκανε συρτό, δυνατό σουτ και ο Λούκοβιτς, σαν από μηχανής θεός, απομάκρυνε, πριν η μπάλα πάει προς τα δίχτυα της ομάδας του.

Οι Αφρικανοί, πάντως, δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν άλλη μεγάλη ευκαιρία στο πρώτο ημίχρονο, παρά το γεγονός ότι ήταν καλύτεροι από τους αντιπάλους τους. Αντίθετα, η Σερβία απείλησε -στις αντεπιθέσεις της- πρώτα με το φοβερό φάουλ του Κολάροφ (29'), με την μπάλα να περνάει λίγο έξω, πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Κίνγκσον και εν συνεχεία με τον Πάντελιτς, που σούταρε από αριστερά (31'), στην εξωτερική πλευρά των διχτύων, όμως.

Γύρω στο 35', οι Σέρβοι ισορρόπησαν στο ματς, αλλά κάπου εκεί κιόλας έπεσε και ο ρυθμός του παιχνιδιού. Στα υπόλοιπα δέκα λεπτά του πρώτου ημιχρόνου καμία αξιόλογη φάση δεν σημειώθηκε και οι δύο ομάδες αποχώρησαν για τα αποδυτήρια ισόπαλες 0-0.

Το σόου του Γκιάν

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε στο ίδιο τέμπο που ξεκίνησε και το πρώτο, 20 λεπτά αργότερα (και πάλι), όμως, ο ρυθμός έπεσε. Στο 49' ο Γιοβάνοβιτς ελίχθηκε ωραία από αριστερά, σούταρε, αλλά πολύ άστοχα, ενώ τρία λεπτά αργότερα ήταν η σειρά της Γκάνας να απειλήσει, όταν στην ωραία σέντρα του Ταγκόε, ο Γκιάν έκανε κακή κεφαλιά από πολύ καλή θέση και έστειλε την μπάλα άουτ.

Οι Αφρικανοί πήραν και πάλι… φόρα και στο 60' είχαν δοκάρι με τον Γκιάν, που πήρε την κεφαλιά μπροστά από τον Στόικοβιτς, με την μπάλα να βρίσκει στο αριστερό, κάθετο δοκάρι του Σέρβου γκολκίπερ. Τα επόμενα 15 λεπτά δεν σημειώθηκε κάτι το αξιοσημείωτο, αλλά στο 75' η Σερβία έμεινε με 10 παίκτες, όταν ο Λούκοβιτς δέχτηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα και αποβλήθηκε. Παρά το αριθμητικό της πλεονέκτημα, όμως, η ομάδα του Ράντομιρ Άντιτς λίγο έλειψε να ανοίξει το σκορ στο 79'! Αμαρκάριστος από το σημείο του πέναλτι ο Κράσιτς πλάσαρε, αλλά ο εξαιρετικός Κίνγκσον έδιωξε θεαματικά, ενώ στο 82' είχαμε κι άλλη καλή στιγμή για τους Σέρβους, με τον Ιβάνοβιτς να σουτάρει δυνατά από αριστερά και την μπάλα να «γλείφει» τη συμβολή των δοκαριών του Γκανέζου.

Και ενώ οι «πλάβι» πίεζαν, ήρθε το ανόητο χέρι του Κουσμάνοβιτς στη μεγάλη περιοχή της ομάδας του και το πέναλτι υπέρ της Γκάνας. Ο Γκιάν -που αναδείχθηκε και MVP της αναμέτρησης- ανέλαβε την εκτέλεση, ευστόχησε και τα «μαύρα αστέρια» συγκεντρώθηκαν στο κόρνερ για να αρχίσει ο… χορός.



Στο 92', μάλιστα, ο Γκίαν θα μπορούσε να διπλασιάσει τα τέρματά του και της ομάδας του, αλλά το πανέμορφο πλασέ του σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι του Στοίκοβιτς, για δεύτερη φορά!

- Το άλλο ματς του ομίλου, ανάμεσα στη Γερμανία και την Αυστραλία, είναι στις 21:30 το βράδυ.

ΓΗΠΕΔΟ: «Loftus Versfeld»

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Έκτορ Μπαλντάσι (Αργεντινή)

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων

ΣΕΡΒΙΑ (Ράντομιρ Άντιτς): Στοΐκοβιτς, Ιβάνοβιτς, Λούκοβιτς, Βίντιτς, Κολάροφ, Κράσιτς, Μιλίγιας (62' Κουζμάνοβιτς), Στάνκοβιτς, Γιοβάνοβιτς (76' Σούμποτιτς), Πάντελιτς, Ζίγκιτς (69' Λάζοβιτς)

ΓΚΑΝΑ (Μίλοβαν Ράγεβατς): Κίνγκσον, Πάντσιλ, Βορσά, Μενσά, Σαρπέι, Ταγκόε, Ανάν, Κ. Μπόατενγκ (90' Άντι), Αγιέ, Ασαμόα (73' Άπια), Γκιάν (90' Οβούσου Αμπεγιέ)

Επιμέλεια: Νίκος Ράλλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x