Μουντιάλ 2010

Το πρώτο μπαμ!

Πολλές φορές κόντεψε να γίνει η… εκπυρσοκρότηση σε αυτό το Μουντιάλ, αλλά, τελικά, το μπαμ έγινε εκεί που δεν το περίμενε κανείς! Η Ελβετία υποχρέωσε την πρωταθλήτρια Ευρώπης και εκ των (μεγάλων) φαβορί για κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Ισπανία, σε ήττα 1-0, στο Ντέρμπαν και απέκτησε προβάδισμα πρόκρισης στη φάση των «16» της διοργάνωσης, στέλνοντας στο «καναβάτσο» τους «φούριος ρόχας». Σκόρερ των Ελβετών ο Φερναντές στο 52', ενώ από ένα δοκάρι είχαν οι δύο ομάδες.

Πολλές φορές κόντεψε να γίνει η… εκπυρσοκρότηση σε αυτό το Μουντιάλ, αλλά, τελικά, το μπαμ έγινε εκεί που δεν το περίμενε κανείς! Η Ελβετία υποχρέωσε την πρωταθλήτρια Ευρώπης και εκ των (μεγάλων) φαβορί για κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Ισπανία, σε ήττα 1-0, στο Ντέρμπαν και απέκτησε προβάδισμα πρόκρισης στη φάση των «16» της διοργάνωσης, στέλνοντας στο «καναβάτσο» τους «φούριος ρόχας». Σκόρερ των Ελβετών ο Φερναντές στο 52', ενώ από ένα δοκάρι είχαν οι δύο ομάδες.

Το ματς

Μέλι, μέλι και τηγανίτα τίποτα…

Ο αγώνας ξεκίνησε με την Ισπανία περισσότερο ορεξάτη και με σαφή επιθετικό προσανατολισμό. Οι «φούριας ρόχας» προσπάθησαν να επιβάλουν το ρυθμό τους από την αρχή του ματς και ως ένα σημείο το κατάφεραν, αλλά δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν κάποια επικίνδυνη στιγμή μπροστά από τον Μπενάλιο. Οι Ελβετοί, από την άλλη, ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελαν να διαφυλάξουν τα νώτα τους και να μην επιτρέψουν στους παίκτες του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε να μπουν στην περιοχή τους.

Το πρέσινγκ -σε όλους τους χώρους- της ομάδας του Ότμαρ Χίτσφελντ ήταν ασφυκτικό και ενδεικτικό αυτής της πίεσης ήταν το γεγονός ότι Ισπανοί έκαναν το πρώτο τους σουτ στο παιχνίδι στο 17ο λεπτό, με τον Σίλβα, από αριστερά, που δεν ανησύχησε, όμως, τον Μπενάλιο. Ένα λεπτό αργότερα, οι Ίβηρες απείλησαν, ουσιαστικά, για πρώτη φορά, όταν ο Σέρχιο Ράμος μπήκε με ωραία προσποίηση, από δεξιά, στην περιοχή των Ελβετών, αλλά το σουτ που επιχείρησε ήταν πολύ κακό και η μπάλα έφυγε άουτ. Ένα μακρινό σουτ του Ινιέστα στο 21' δεν προκάλεσε και… καρδιοχτύπι στον Μπενάλιο, τρία λεπτά αργότερα, όμως, μάλλον κάτι τέτοιο συνέβη, με πρωταγωνιστή και πάλι τον μέσο της Μπαρτσελόνα, που ήταν, γενικά, στο πρώτο ημίχρονο, ότι καλύτερο είχε να επιδείξει η Ισπανία. Ο 26χρονος έβγαλε πανέμορφη, κάθετη μπαλιά στον Πικέ, ο δεύτερος έκανε ωραία προσποίηση, ελευθερώθηκε, αλλά το πλασέ του απέκρουσε με εξαιρετικό τρόπο ο Ελβετός γκολκίπερ.

Η Ισπανία είχε καταφέρει να επιβάλει την κυριαρχία της, αλλά ήταν φλύαρη. Κυκλοφορούσε την μπάλα, αλλά τα… χάλαγε στην τελική προσπάθεια. Έτσι, μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, δεν είχαμε άλλη σημαντική φάση στο ματς, με τους Ελβετούς να περιορίζονται σε παθητικό ρόλο (είχαν ένα καλό φάουλ μόνο με τον Τσίγκλερ στο 26' -μάζεψε με διπλή προσπάθεια ο Κασίγιας) και τους «φούριος ρόχας» να δείχνουν θέληση, αλλά να μην μπορούν να… τρομάξουν τους αντιπάλους τους, όπως μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

Μπαμ... και κάτω!

Το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου είχε τα στοιχεία του πρώτου. Την Ισπανία, δηλαδή, να κυκλοφορεί την μπάλα, αλλά να μην μπορεί να απειλήσει ουσιαστικά και την Ελβετία να μαρκάρει παντού και να περιμένει την αντίπαλό της στο μισό γήπεδο. Στο 52', όμως, τα δεδομένα άλλαξαν… άρδην.

Στην πρώτη τους οργανωμένη… αντεπίθεση, οι Ελβετοί κατάφεραν να σκοράρουν. Ο Ντερντιγιόκ μπήκε στην περιοχή των Ισπανών, ανατράπηκε από τον Κασίγιας, η φάση συνεχίστηκε και ο επερχόμενος Φερναντές, με πλασέ προ κενής (ουσιαστικά) εστίας έγραψε το 0-1!



Οι παίκτες του Ντελ Μπόσκε έδειχναν να τα έχουν χαμένα και έπρεπε να περάσουν 10 λεπτά για να δείξουν ότι… συνήλθαν από το σοκ του γκολ που δέχτηκαν. Ο Ινιέστα πλάσαρε λίγο έξω από την περιοχή του Μπενάλιο, η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Ελβετού γκολκίπερ, ενώ στο 68' και το πλασέ του Τόρες (που είχε περάσει, ωστόσο στο ματς) είχε την ίδια κατάληξη.

Στο 70' οι «φούριος ρόχας» είχαν τη μεγαλύτερη τους ευκαιρία για να ισοφαρίσουν, αλλά το φοβερό σουτ του Αλόνσο από το ύψος της μεγάλης περιοχής, «τράνταξε» το δοκάρι! Οι Ελβετοί -σαν να... ζήλεψαν- τέσσερα λεπτά αργότερα είχαν και αυτοί δοκάρι, όταν ο Ντερντιγιόκ... χόρεψε την άμυνα των Ισπανών, αλλά το πλασέ του βρήκε την αριστερή δοκό του Κασίγιας.

Στα υπόλοιπα λεπτά του παιχνιδιού, οι παίκτες του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε πίεσαν για την ισοφάριση, αλλά η καλά στημένη άμυνα των αντιπάλων τους, δεν τους επέτρεψε να χαρούν ούτε το βαθμό της ισοπαλίας. Οι Ελβετοί άντεξαν και πήρα μια σπουδαία νίκη, που τους δίνει προβάδισμα πρόκρισης στη φάση των «16» του Μουντιάλ.

Διαβάστε εδώ το φιλμ του αγώνα.

Οι συνθέσεις:

Ισπανία (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Πικέ, Πουγιόλ, Καπντεβίλα, Ράμος (60' Τόρες), Αλόνσο, Τσάβι, Μπούσκετς, Ινιέστα (77' Πέδρο), Σίλβα (60' Νάβας), Βίγια.

Ελβετία (Ότμαρ Χίτσφελντ): Μπενάλιο, Σεντέρος (36' Φον Μπέργκεν), Λιχτστάινερ, Τσίγκλερ, Γκρίχτινγκ, Χούγκελ, Ινλέρ, Φερναντές, Μπαρνέτα (90'+1' Έγκιμαν), Ενκούφο, Ντερντιγιόκ (79' Γιακίν).

Διαιτητής: Χάουαρντ Γουέμπ (Αγγλία)
Γήπεδο: Durban Stadium (Ντέρμπαν)

Ενδιαφέροντα στοιχεία

- Ποτέ, στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ομάδα που έχει χάσει στην πρεμιέρα δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει το τρόπαιο. Η Ιταλία και η Αργεντινή, που είχαν χάσει στους εναρκτήριους αγώνες του, το 1994 και το 1990, αντίστοιχα, είχαν φτάσει ως τον τελικό, αλλά δεν κατάφεραν να πανηγυρίσουν τον τίτλο.

- Αυτή ήταν η πρώτη νίκη της Ελβετίας σε 19 αναμετρήσεις της κόντρα στην Ισπανία! 15 φορές έχουν κερδίσει οι «φούριος ρόχας», ενώ τρία ματς έχουν λήξει ισόπαλα.

- Τελευταία φορά που οι Ελβετοί κέρδισαν σε πρεμιέρα Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν το 1954, όταν επικράτησαν 2-1 της Ιταλίας.

Επιμέλεια: Νίκος Ράλλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x