Μουντιάλ 2010

Πεισματάρικα «καγκουρό»

Μία σκληροτράχηλη και πολύ καλύτερη -σε σχέση με την πρεμιέρα- Αυστραλία, ήρθε ισόπαλη 1-1 (11' Χόλμαν-24' Γκιάν) με την Γκάνα στο «Bafoking Stadium», αν και έπαιζε με 10 παίκτες από το 24', λόγω της αποβολής του Χάρι Κιούελ. Όλα ανοιχτά, πλέον, στον 4ο όμιλο του Μουντιάλ, όπου ακόμα και τα «καγκουρό», που έχουν ένα βαθμό, ελπίζουν σε πρόκριση στους «16». Όσο για τα «μαύρα αστέρια», θέλουν ισοπαλία με τη Γερμανία για να πάρουν το ένα από τα δύο «εισιτήρια».

Μία σκληροτράχηλη και πολύ καλύτερη -σε σχέση με την πρεμιέρα- Αυστραλία, ήρθε ισόπαλη 1-1 (11' Χόλμαν-24' Γκιάν) με την Γκάνα στο «Bafoking Stadium», αν και έπαιζε με 10 παίκτες από το 24', λόγω της αποβολής του Χάρι Κιούελ. Όλα ανοιχτά, πλέον, στον 4ο όμιλο του Μουντιάλ, όπου ακόμα και τα «καγκουρό», που έχουν ένα βαθμό, ελπίζουν σε πρόκριση στους «16». Όσο για τα «μαύρα αστέρια», θέλουν ισοπαλία με τη Γερμανία για να πάρουν το ένα από τα δύο «εισιτήρια».

Το ματς

Ένα ημίχρονο... όλο το ματς

Τη… δίψα τους για νίκη έδειξαν από νωρίς οι δύο ομάδες. Χωρίς να δημιουργήσουν φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες στο πρώτο 10λεπτο, Γκάνα και Αυστραλία μπήκαν δυνατά στο ματς και ήταν φανερό ότι αμφότερες θα παλέψουν για τους τρεις βαθμούς.

Τα «καγκουρό», ειδικά, που ήθελαν να αφήσουν στην άκρη και τη συντριβή (4-0) της πρεμιέρας από τη Γερμανία, κέρδισαν τις εντυπώσεις από το ξεκίνημα του αγώνα. Έντεκα λεπτά μετά την έναρξή του, ο Μπρεσιάνο εκτέλεσε δυνατά φάουλ λίγο έξω από την περιοχή της Γκάνας, ο Κίνγκσον δεν κατάφερε να συγκρατήσει την μπάλα (αυτή αναπήδησε κιόλας) και ο επερχόμενος Χόλμαν έστειλε με κοντινό, αριστερό πλασέ την μπάλα στα δίχτυα, ανοίγοντας το σκορ για την ομάδα του.



Κι ενώ όλα ήταν υπέρ των Αυστραλών, ήρθε η φάση του 24ου λεπτού να αλλάξει τα δεδομένα. Ο Χάρι Κιούελ, που έκανε το ντεμπούτο του στο 19ο Παγκόσμιο Κύπελλο, σταμάτησε την μπάλα πάνω στη γραμμή της εστίας του με το χέρι, σε σουτ του Τζόναθαν σχεδόν από το σημείο του πέναλτι και είδε την κόκκινη κάρτα, ενώ η Γκάνα κέρδισε -σωστά- πέναλτι.

Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε ο Γκιάν, που δεν αστόχησε και έκανε το 1-1, πετυχαίνοντας, μάλιστα, το δεύτερο γκολ του στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής.



Διπλό το κακό για τους Αυστραλούς, λοιπόν, που έχασαν το προβάδισμα και έμειναν και με αριθμητικό μειονέκτημα για το υπόλοιπο του ματς. Οι Αφρικανοί θα μπορούσαν να πετύχουν ακόμα και την ολική ανατροπή δύο λεπτά μετά, αλλά το σουτ του Ταγκόε από αριστερά και μέσα από την περιοχή της Αυστραλίας, έφυγε λίγο δίπλα από το δεξί δοκάρι του Σβάρτσερ.

Στο 43' τα «μαύρα αστέρια» είχαν άλλη μία πολύ καλή στιγμή να πετύχουν το 2-1, με τον Αϊγιού να κάνει το σουτ από πλάγια θέση, δεξιά και τον Αυστραλό γκολκίπερ να διώχνει εντυπωσιακά με τα ακροδάχτυλά του σε κόρνερ. Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τέλος του πρώτου 45λεπτου με τις δύο ομάδες να φεύγουν για τα αποδυτήρια ισόπαλες 1-1.

Σαν ίση προς ίση

Με το πλεονέκτημα του παίκτη παραπάνω, η Γκάνα μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο με σαφή στόχο να πάρει τη νίκη. Άρχισε να πιέζει την αντίπαλό της, που αμυνόταν, όμως, σωστά και δεν επέτρεπε στους Αφρικανούς να μπουν στην περιοχή της.

Ενδεικτικό, άλλωστε, της σωστής αμυντικής λειτουργίας των Αυστραλών ήταν και το γεγονός ότι τα «μαύρα αστέρια» απειλούσαν μόνο με σουτ έξω από την περιοχή του Σβάρτσερ (47' Αγιού, 51' Πέϊντσιλ, 60' Γκιάν) -συν το ότι οι παίκτες του Ράγιεβατς δεν επιδείκνυαν και το πλέον ομαδικό πνεύμα.

Πάντως, με τη συμπλήρωση μίας ώρας παιχνιδιού, η Γκάνα έδειχνε να μην θέλει να ρισκάρει, παρά το ότι έπαιζε με παίκτη παραπάνω. Η Αυστραλία «καθάριζε» εύκολα όποια επικίνδυνη κατάσταση πήγαινε να δημιουργηθεί και με διπλή ζώνη άμυνας συνέχιζε να κρατάει έξω από τη μεγάλη της περιοχή τους Αφρικανούς.

Μάλιστα, ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή της και έχασε δύο σπουδαίες ευκαιρίες να πετύχει αυτή δεύτερο γκολ. Πρώτα ο Τσίπερφιλντ στο 67', στην πρώτη του επαφή με την μπάλα, πήρε εντυπωσιακά την κεφαλιά μέσα από την περιοχή, έπειτα από σέντρα του Γουίλκσιρ, με την μπάλα να φεύγει λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι και στο 72' ο Γουίλκσιρ βρέθηκε τετ α τετ με τον Κίνγκσον, σούταρε δυνατά, με τον Γκανέζο γκολκίπερ, όμως, να λέει «όχι».

Η Γκάνα, προς το τέλος του αγώνα, πίεσε για να πετύχει το γκολ της νίκης (και πάλι, όμως, με ανορθόδοξο τρόπο) και θα μπορούσε να την... κλέψει στο 90', αλλά η καλή κεφαλιά του Τζόναθαν -έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Μουντάρι- που πήδηξε πιο ψηλά από όλους, πέρασε λίγο άουτ.

Το φιλμ του αγώνα.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Γκάνα (Ράγιεβατς): Κίνγκσον, Πάντσιλ, Σαρπέι, Γκιάν, Ανάν, Τζόναθαν, Ταγκοέ (56' Οβούσου-Αμπέγιε), Αϊγιού, Άντι, Ασαμόα (77' Μουντάρι), Πρίνς (87' Αμόα)

Αυστραλία (Φερμπέικ): Σβάρτσερ, Γουίλκσιρ (85' Ρουκαβίτσια), Νιλ, Μουρ, Έμερτον, Κούλινα, Κιούελ, Χόλμαν (69' Κένεντι), Βάλερι, Κέρνι, Μπρεσιάνο (66' Τσίπερφιλντ)

Γήπεδο: «Bafoking Stadium» του Κέιπ Τάουν
Διαιτητής: Ρομπέρτο Ροσέτι (Ιταλία)

Επιμέλεια: Νίκος Ράλλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x