Μουντιάλ 2010

Ma che... κάζο

Σοκ για τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές, Ιταλούς, που έμειναν στο 1-1 με τη Νέα Ζηλανδία! Απογοητευτικοί, προβλέψιμοι και χωρίς ουσία στο παιχνίδι τους, οι «ατζούρι» βρέθηκαν πίσω στο σκορ μόλις στο 7ο λεπτό από τον Σμελτζ, ισοφάρισαν στο 29' με πέναλτι του Ιακουίντα, αλλά μέχρι εκεί.

Σοκ για τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές, Ιταλούς, που έμειναν στο 1-1 με τη Νέα Ζηλανδία! Απογοητευτικοί, προβλέψιμοι και χωρίς ουσία στο παιχνίδι τους, οι «ατζούρι» βρέθηκαν πίσω στο σκορ μόλις στο 7ο λεπτό από τον Σμελτζ, ισοφάρισαν στο 29' με πέναλτι του Ιακουίντα, αλλά μέχρι εκεί. Μόνο με σουτ έξω από την περιοχή απειλούσαν οι παίκτες του Μαρτσέλο Λίπι τους εξαιρετικούς στην άμυνα «All Whites», που κάνουν (δικαίως) όνειρα πρόκρισης.

Το ματς

«Μπαμ»

Μόλις στο 7ο λεπτό η Νέα Ζηλανδία πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό και άνοιξε το σκορ, πιάνοντας στον… ύπνο την Ιταλία! Ο Έλιοτ εκτέλεσε φάουλ, λίγο έξω από την περιοχή, ο Καναβάρο κατά λάθος «έστρωσε» την μπάλα στον Σμελτζ, αυτός πετάχτηκε μπροστά από τον Μαρκέτι και πέτυχε το γκολ. Πάντως, ο σκόρερ, τη στιγμή που εκτελείται το φάουλ είναι οφσάιντ, ενώ φαίνεται να κάνει και φάουλ στον Τζιλαρντίνο, στην προσπάθειά του να πάρει καλή θέση στη μικρή περιοχή της «σκουάντρα ατζούρα».

Συνήλθαν γρήγορα οι «ατζούρι»

Μετά το γκολ, οι παίκτες του Μαρτσέλο Λίπι τα είχαν χαμένα και το ένα λάθος διαδεχόταν το άλλο. Είχαν την κατοχή (57% έναντι 43%), πίεζαν, αλλά δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ισοφάριση. Έπρεπε να περάσουν κάτι παραπάνω από 20 λεπτά για να δείξουν ότι αρχίζουν να συνέρχονται από το σοκ του τέρματος που δέχτηκαν. Στο 21' το ωραίο σουτ του Ζαμπρότα, έξω από την περιοχή της Νέας Ζηλανδίας, πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Πάστον, ενώ τη μεγαλύτερη τους ευκαιρία για το 1-1, οι «ατζούρι» την είχαν στο 26'. Ο Μοντολίβο έκανε καταπληκτικό σουτ έξω από την περιοχή, η μπάλα πήρε εσωτερικά φάλτσα και κατέληξε στη ρίζα του δεξιού δοκαριού της Νέας Ζηλανδίας. Τελικά, η ισοφάριση ήρθε για την Ιταλία, δύο λεπτά αργότερα (29'). Ο Σμιθ πέταξε κάτω τον Ντε Ρόσι μέσα στη μεγάλη περιοχή των «All Whites» και ο διαιτητής σφύριξε την εσχάτη των ποινών. Το ριπλέι, πάντως, δεν δικαιώνει τον Κάρλος Μπάτρες, καθώς φαίνεται ο Ντε Ρόσι περισσότερο να... βουτάει παρά να σπρώχνεται. Ο Ιακουίντα ανέλαβε την εκτέλεση και δεν αστόχησε, «γράφοντας» το 1-1.

Ανούσια υπεροχή

Στο υπόλοιπο τέταρτο του πρώτο ημιχρόνου το σκηνικό ήταν μονότονο. Οι Ιταλοί έψαξαν και το δεύτερο γκολ (κατοχή μπάλας 60%-40%), αλλά οι αντίπαλοί τους αμύνονταν παθιασμένα και δεν τους επέτρεψαν να δημιουργήσουν άλλη φάση μπροστά από τον Πάστον, εκτός από ένα δυνατό σουτ του Ντε Ρόζι στο 45', που εξουδετέρωσε δύσκολα ο 33χρονος γκολκίπερ. Κάπως έτσι, λοιπόν, οι δύο ομάδες αποχώρησαν για τα αποδυτήρια, για την ανάπαυλα του ημιχρόνου.

Ίδιο σκηνικό

Ο Μαρτσέλο Λίπι, βλέποντας την ομάδα του να μην μπορεί να απειλήσει, παρά την υπεροχή της, έκανε δύο αλλαγές στο ημίχρονο. Στη θέση του Πέπε πέρασε τον Καμορανέζι και στη θέση του Τζιλαρντίνο τον Ντι Νατάλε. Μάλιστα, παραλίγο να δικαιωθεί για την επιλογή του πολύ γρήγορα ο 62χρονος τεχνικός, καθώς στο 50', το γυριστό, δυνατό σουτ του ποδοσφαιριστή της Ουντινέζε, έπειτα από πολύ ωραία προσπάθεια, πήγε πάνω στον Πάστον, που απομάκρυνε.

Η Ιταλία πίεζε ψηλά, αναγκάζοντας τους Νεοζηλανδούς να περιμένουν στο μισό γήπεδο, αλλά δεν μπορούσε να απειλήσει. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν δημιούργησε καμία φάση μπροστά από την εστία της Νέας Ζηλανδίας μέχρι το 70' και μάλιστα, απειλήθηκε κιόλας στο 64', όταν ο Μαρκέτι είδε το δυνατό σουτ του Βίτσελιτς, έξω από την περιοχή της Ιταλίας, να φεύγει δίπλα από το δεξί του δοκάρι! Στο τελευταίο 20λεπτο, οι «ατζούρι» ενέτειναν την πίεσή τους. Το φοβερό σουτ του Μοντολίβο, από μακριά, απέκρουσε εξαιρετικά ο Πάστον, στην πρώτη σημαντική στιγμή των Παγκόσμιων Πρωταθλητών στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ και οι προσπάθειες των Καμορανέζι και Ντι Νατάλε (79' και 80', αντίστοιχα) δεν βρήκαν στόχο.

Παραλίγο… σοκ!

Στο 83', λίγο έλειψε οι Ιταλοί να χρειαστούν… υπογλώσσια! Το σουτ του Γουντ από δεξιά και μέσα από την περιοχή του Μαρκέτι πέρασε λίγο έξω και η ευκαιρία για τη Νέα Ζηλανδία να πετύχει το δεύτερο γκολ και (πιθανότατα) να πανηγυρίσει τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία της, χάθηκε.

Δύο λεπτά πριν τη συμπλήρωση των 90' η Ιταλία έχασε μία πολύ καλή στιγμή να πάρει το «τρίποντο», αλλά το δυνατό σουτ του Καμορανέζι εξουδετέρωσε εντυπωσιακά ο εξαιρετικός Μαρκ Πάστον και κάπου εκεί, στα όνειρα των «ατζούρι» για νίκη (έστω και με αυτήν την εμφάνιση) μπήκε «ταφόπλακα». Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τέλος του ματς, με τους Νεοζηλανδούς να πανηγυρίζουν τον ένα βαθμό που πήραν απέναντι στην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και τους Ιταλούς να ψάχνουν να βρουν... τι τους χτύπησε.



Το φιλμ του αγώνα.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ιταλία (Μαρτσέλο Λίπι): Μαρκέτι, Ζαμπρότα, Καναβάρο, Κιελίνι, Κρισίτο, Ντε Ρόσι, Μοντολίβο, Μαρκίσιο (61' Πατσίνι), Πέπε (45' Καμορανέζι), Ιακουίντα, Τζιλαρντίνο (45' Ντι Νατάλε)

Νέα Ζηλανδία (Ρίκι Χερμπερτ): Πάστον, Ριντ, Νέλσεν, Βίτσελιτς (80' Κρίστι), Σμιθ, Λόκχεντ, Μπέρτος, Έλιοτ, Σμελτζ, Κίλεν (90'+3' Μπάρον), Φάλον (63' Γουντ)

Γήπεδο: «Mbombela Stadium», Νέλσπρουτ
Διαιτητής: Κάρλος Μπάτρες (Γουατεμάλα)

Επιμέλεια: Νίκος Ράλλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x