Μουντιάλ 2010

«Ανέτειλε» στη Νότια Αφρική

«Η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου» είδε την εθνική της ομάδα να «ανατέλλει» και στη Νότια Αφρική. Η Ιαπωνία νίκησε με 3-1 τη Δανία, στο πλαίσιο της τρίτης αγωνιστικής του πέμπτου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου και πήρε πανηγυρικά την πρόκριση για τους «16» της διοργάνωσης, αφού αρκούνταν και στην ισοπαλία, αφήνοντας τους Σκανδιναβούς εκτός συνέχειας.

«Η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου» είδε την εθνική της ομάδα να «ανατέλλει» και στη Νότια Αφρική. Η Ιαπωνία νίκησε με 3-1 τη Δανία, στο πλαίσιο της τρίτης αγωνιστικής του πέμπτου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου και πήρε πανηγυρικά την πρόκριση για τους «16» της διοργάνωσης, αφού αρκούνταν και στην ισοπαλία, αφήνοντας τους Σκανδιναβούς εκτός συνέχειας. Οι παίκτες του Τακέσι Οκάντα εκμεταλλεύτηκαν την ευστοχία τους στα στημένα και κατάφεραν να προηγηθούν με τα φάουλ του Χόντα και του Εντο στο πρώτο ημίχρονο. Στη συνέχεια, οι επιπολαιότητες των πρωταθλητών Ευρώπης του 1992 δεν τους άφησαν να μπουν στο παιχνίδι, μέχρι να μειώσει ο Τόμασον, όμως ο Οκαζάκι στο 88’ έδωσε τη «χαριστική βολή» και τη δεύτερη θέση στους Ασιάτες, πίσω από την Ολλανδία. Έτσι, η Ιαπωνία θα αντιμετωπίσει στους «16» την Παραγουάη. MVP της αναμέτρησης αναδείχθηκε ο Κεϊσούκε Χόντα.

Οι δυο ομάδες ξεκίνησαν με ένα «καθαρόαιμο» επιθετικό, με τους Δανούς να μπαίνουν πιο δυνατά από τους αντιπάλους τους, αφού ήθελαν μόνο τη νίκη. Παίζοντας με πολλούς πλάγιους παίκτες, ο Μόρτεν Ολσεν προσπάθησε να δημιουργήσει κάποια «ρήγματα» από αριστερά και δεξιά, αφού στον άξονα οι Γιαπωνέζοι είχαν κλείσει τους διαδρόμους προς την εστία του Καβασίμα. Έτσι, στο πρώτο τέταρτο δημιούργησαν κάποιες ευκαιρίες, χωρίς να μιλάμε για καμία κλασική. Την ίδια ώρα οι παίκτες του Τακέσι Οκάντα έπαιζαν με αντεπιθέσεις και προσπαθούσαν με κάθετες μπαλιές να «ανοίξουν» την άμυνα των Σκανδιναβών, χωρίς να καταφέρνουν να απειλούν τον Σόρενσεν. Όμως, τον νίκησαν με τα στημένα. Στο 17’ εκπληκτικό χτύπημα φάουλ του Χόντα έξω από την περιοχή, η μπάλα στη δεξιά γωνία του Σόρενσεν και οι Ασιάτες άνοιξαν το σκορ.


Denmark 0-1 Japan (Group E)

Goalsarena | MySpace Video


Οι Δανοί, αιφνιδιασμένοι, προσπάθησαν να αντιδράσουν και είχαν μια πολύ καλή στιγμή με τον Τόμασον στο 22’. Όμως, οι Γιαπωνέζοι είχαν βρει τον τρόπο να «ξεκλειδώσουν» την αντίπαλη άμυνα. Φάση καρμπόν στο 30’, μόνο που αυτή τη φορά το φάουλ του Εντο κατέληξε στην αριστερή γωνία του Σόρενσεν και 0-2.


Denmark 0-2 Japan (Group E)

Goalsarena | MySpace Video


Στη συνέχεια, οι παίκτες του Μόρτεν Ολσεν δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι να αντιδράσουν και οι Γιαπωνέζοι άρχισαν να επιτίθενται περισσότερο, προσπαθώντας να απειλήσουν. Ο Κ. Πόουλσεν προσπαθούσε μόνος του σε εκείνο το διάστημα, όμως το τελικό αποτέλεσμα του ημιχρόνου έδινε την πρόκριση στους Ασιάτες.

Οι δυο ομάδες μπήκαν επιθετικά και στο δεύτερο ημίχρονο, με τα φάουλ των Γιαπωνέζων να δημιουργούν συνεχώς προβλήματα στον Σόρενσεν που απέκρουσε με τα χίλια ζόρια αυτό του Εντο στο 46’, στέλνοντας την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του. Η μπάλα βρισκόταν συνεχώς έξω από τις δύο περιοχές πλέον. Οι Δανοί έβρισκαν τρόπους να επιτεθούν και από τον άξονα και κατάφεραν να δημιουργήσουν δυο καλές ευκαιρίες μέχρι το 60’. Οι δυο αλλαγές του Ολσεν έκαναν κάπως πιο επιθετικούς τους πρωταθλητές Ευρώπης του 1992, όμως δε βρίσκονταν λύσεις στο σκοράρισμα, όσο ο Μπέντνερ ήταν κλεισμένος και σωστά μαρκρισμένος από τα αντίπαλα σέντερ μπακ. Σιγά σιγά, οι Γιαπωνέζοι οπισθοχωρούσαν και άφηναν περισσότερο χώρο στους Σκανδιναβούς. Ο Τόμασον έχασε ξανά μια σημαντική ευκαιρία στο 70’ και φαινόταν πως αυτό ήταν το «κύκνειο άσμα» των Δανών στην προσπάθεια τους να ξαναμπούν στο ματς.


Denmark 1-2 Japan

Simao | MySpace Video


Το ματς άρχισε να «ανοίγει» περισσότερο μετά από εκείνο το διάστημα και χάνονταν εκατέρωθεν ευκαιρίες στις δυο εστίες, με χαρακτηριστικότερη το οριζόντιο δοκάρι του Λάρσεν στο 79’. Οι Δανοί ξαναμπήκαν στο ματς στ 81΄, όταν ο Αγκερ κέρδισε πέναλτι σε σπρώξιμο που του έκανε ο Χασέμπε. Ο Τόμασον εκτέλεσε, απέκρουσε ο Καβασίμα, όμως ο ίδιος πήρε το ριμπάουντ και μείωσε σε 2-1. Όμως, στο 88’ ο Οκαζάκι έβαλε «ταφόπλακα» στα όνειρα των "βίκινγκς", αφού σημείωσε το 3-1 με πλασέ από κοντά, ύστερα από συνδυασμό με τον Χόντα.


Denmark 1-3 Japan

Simao | MySpace Video



To φιλμ του αγώνα

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Δανία (Μόρτεν Όλσεν): Σόρενσεν, K.Πόουλσεν, Άγκερ, Γιάκομπσεν, Τόμασον, Γιόργκενσεν (34' Τζ. Πόουλσεν), Μπέντνερ, Κάλενμπεργκ (63' Ερικσεν), Κρόλντρουπ (56' Λάρσεν), Σ.Πόουλσεν, Ρόμενταλ

Ιαπωνία (Τακέσι Οκάντα): Καβασίμα, Αμπε, Κομάνο, Τούλιο, Ναγκατόμο, Εντο (90' + 1' Ιναμότο), Ματσούι (74' Οκαζάκι), Οκούμπο (88' Κόνο), Χασέμπε, Χόντα, Νακαζάουα

Διαιτητής: Ζερόμ Ντέιμον

Γήπεδο: Royal Bafokeng Stadium


Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x