Stoiximan Super League

Ένας μήνας Μανόλο…

Την πρώτη τους… επέτειο έχουν σήμερα ΑΕΚ και Μανόλο Χιμένεθ. Ακριβώς ένα μήνα πριν, στις 10 Οκτωβρίου, η κιτρινόμαυρη ΠΑΕ ανακοίνωνε τη συμφωνία της με τον 46χρονο προπονητή. Στο διάστημα που πέρασε, η «Ένωση» πέτυχε μεγάλες νίκες, γνώρισε απρόσμενες ήττες και επλήγη από την κατάρα των τραυματισμών. . Το www.sport-fm.gr σάς παρουσιάζει τα πεπραγμένα του Μανόλο Χιμένεθ.

Την πρώτη τους… επέτειο έχουν σήμερα ΑΕΚ και Μανόλο Χιμένεθ. Ακριβώς ένα μήνα πριν, στις 10 Οκτωβρίου, η κιτρινόμαυρη ΠΑΕ ανακοίνωνε τη συμφωνία της με τον 46χρονο προπονητή. Στο διάστημα που πέρασε, η «Ένωση» πέτυχε μεγάλες νίκες, γνώρισε απρόσμενες ήττες και επλήγη από την κατάρα των τραυματισμών. Το βέβαιο είναι, ωστόσο, πως ο Ανδαλουσιανός «κέρδισε» την εμπιστοσύνη των ποδοσφαιριστών του, την εκτίμηση της διοίκησης και τη στήριξη του κόσμου. Το www.sport-fm.gr σάς παρουσιάζει τα πεπραγμένα του Μανόλο Χιμένεθ.

Έρωτας με την πρώτη μπαλιά

Ονειρεμένο ήταν το ντεμπούτο του Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο της ΑΕΚ. Αποδίδοντας ποδόσφαιρο που οι φίλοι της ομάδας είχαν να δουν χρόνια, η «Ένωση» πέταξε από πάνω της όλα τα αγωνιστικά κουσούρια και συνέτριψε με 4-0 τον Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Το χαμόγελο επέστρεψε μετά από καιρό στα πρόσωπα των φίλων της ΑΕΚ που βρήκαν-επιτέλους-έναν λόγο να αισιοδοξούν.

Ανώμαλη προσγείωση…

«Δεν πετύχαμε τίποτα ακόμη… Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας», έλεγε και ξαναέλεγε ο Μανόλο Χιμένεθ προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους στα μεθεόρτια του θριάμβου στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Και αποδείχτηκε μάντης κακών, αφού τέσσερις μέρες μετά η ΑΕΚ παρουσίασε το πολυφορεμένο τα τελευταία χρόνια κακό της πρόσωπο και έχασε με κάτω τα χέρια, 3-0, από την Άντερλεχτ στο Europa League. Οι φίλοι της ομάδας ήρθαν στα λόγια του προπονητή που είχε προειδοποιήσει πως δεν είναι μάγος και είχε ζητήσει πίστωση χρόνου…

Και με μισή ομάδα

Η ήττα στο Βέλγιο και η κατάρα των τραυματισμών, που από την πρώτη ημέρα παρουσίας του Χιμένεθ έπληξε την ΑΕΚ, χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό που ακολουθούσε. Σκόκο, Ντιόπ, Λυμπερόπουλος, Μανωλάς, Πατσατζόγλου, Γιάχιτς, Γεωργέας έλειπαν, αλλά κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, η «Ένωση» παρουσίασε εξαιρετικό πρόσωπο και με σκόρερ τον Τζεμπούρ έδειξε έτοιμη να επιστρέψει δυναμικά στο κυνήγι του τίτλου.

Σε ρόλο… Ghost-buster

Τα φαντάσματα των αποκλεισμών από ομάδες μικρότερων κατηγοριών στο Κύπελλο άρχισαν να πλανώνται στην Κομοτηνή όσο η ΑΕΚ έχανε με 1-0 από τον Πανθρακικό. Ο Ίσμαελ Μπλάνκο, σε ρόλο Ghost-buster, απέδειξε πως το σκοράρισμα είναι σαν το ποδήλατο (δεν ξεχνιέται) και με χατ-τρικ χάρισε την πρόκριση με 5-1 στην ομάδα του στέλνοντας τα δικά του μηνύματα προς τη διοίκηση.

Η καταστροφή της Νέας Σμύρνης

«Δεν έχω μαγικό ραβδί. Θα είμαστε έτοιμοι το Δεκέμβριο», φρόντιζε να υπενθυμίζεται σε κάθε ευκαιρία και μετά από επιτυχίες ο Μανόλο Χιμένεθ. Ο Οκτώβριος έκλεισε με το χειρότερο δυνατό τρόπο για την ΑΕΚ, που πληρώνοντας ανόητα λάθη και κούραση έχασε με 1-0 στη Νέα Σμύρνη από τον Πανιώνιο και συνάμα την ευκαιρία να βρεθεί σε απόσταση βολής από την κορυφή.

Ισοπαλία… σαν νίκη

Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αποτυχία. Όμως για μια ΑΕΚ που συμπλήρωσε 18αδα μετά βίας (και τον 17χρονο Φροξυλιά) το ισόπαλο 1-1 κόντρα στην Άντερλεχτ για το Europa League ήταν κάτι σαν νίκη και ο Μανόλο Χιμένεθ μπορούσε δικαιολογημένα να δηλώνει περήφανος για τους κατάκοπους «πολεμιστές» του.

Ομάδα με χαρακτήρα…

Η λειψανδρία όχι μόνο δεν εξέλειψε, αλλά επιδεινώθηκε και η ΑΕΚ έφτασε… μισή να αντιμετωπίζει τον Εργοτέλη την επομένη των εκλογών. Το προβάδισμα των Κρητικών σκόρπισε απογοήτευση, αλλά η ομάδα του Χιμένεθ απέδειξε πως μέσα από τις δυσκολίες έχει χτίσει χαρακτήρα και με ανατροπή έφτασε στη νίκη.

Τι άλλαξε ή… πρόλαβε να αλλάξει ο Μανόλο Χιμένεθ σε αυτό το μήνα;

- ο κόσμος «ενώθηκε»: Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έφυγε για την Ομόνοια και μαζί του πήρε τη διχόνοια που-με δική του ευθύνη ή όχι-έφερνε μεταξύ του κόσμου η παρουσία του στην ΑΕΚ. Ο Μανόλο Χιμένεθ, με το εξαιρετικό βιογραφικό και το «αναμάρτητο» παρελθόν ένωσε τους οπαδούς της ομάδας κάτω από τα φτερά του και πρόσφερε αισιοδοξία και όραμα.

- εργασία και χαρά: οι προπονήσεις είναι μεν επίπονες, αλλά ευχάριστες (η… χαρά του παιδιού σε πολλές περιπτώσεις) για τους παίκτες, αρκετοί εκ των οποίων δηλώνουν πως αντιλαμβάνονται πως δουλεύουν σε σωστές βάσεις. Η παρουσία ψυχολόγου συμβάλλει στη διατήρηση του καλού κλίματος και της «ευεξίας» των ποδοσφαιριστών.

- ενεργοποιήθηκαν οι «ξεχασμένοι/ξεγραμμένοι»: Μπλάνκο, Γκερέιρο, Έντερ και Νταντόμο ανήκαν στην κατηγορία των παικτών που είχαν απαξιωθεί από την προηγούμενη τεχνική ηγεσία. Ο Μανόλο Χιμένεθ έστειλε εξ αρχής το μήνυμα πως τους υπολογίζει και έδρεψε τους καρπούς, περισσότερο ή λιγότερο, από όλους. Παράλληλα απελευθερώθηκαν οι παίκτες που θεωρήθηκαν «παιδιά» του Μπάγεβιτς (π.χ. Μάκος, Λεονάρντο) και αποδίδουν καλύτερα.

- ευκαιρίες σε όλους: οι απουσίες «βοήθησαν» σε αυτό, αλλά ο Μανόλο Χιμένεθ απέδειξε από την πρώτη ημέρα πως δεν κάνει διακρίσεις. Στη δική του ΑΕΚ, όποιος δουλεύει και τον «πείθει» στις προπονήσεις, ανταμείβεται με την ευκαιρία να αγωνιστεί. Ακόμη κι αν λέγεται Καλαμιώτης ή Φροξυλιάς.

- η ομάδα ρολάρει και... τρέχει: Το στατικό και αργό παιχνίδι της ΑΕΚ έχει αρχίσει να αποκτά «ζωή» και αυτοματισμούς. Οι ποδοσφαιριστές τρέχουν περισσότερο-έστω κι αν αυτό έχει στοιχίσει πολλούς μυϊκούς τραυματισμούς-και δείχνουν να εφαρμόζουν ένα πλάνο.

Το πρόσημο μετά τον πρώτο μήνα της εποχής Χιμένεθ είναι σίγουρα θετικό. Ο χρόνος θα δείξει αν η συνέχεια θα είναι ανάλογη…

Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x