Stoiximan Super League

Ώρα γενναίων αποφάσεων για Χάσι

Ο Χριστόφορος Ευαγγελάτος γράφει στο sportfm.gr για τον… κρατήρα στη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού στο χθεσινό ματς με τη Σπόρτινγκ και σημειώνει πώς «θέμα» δεν υπήρχε μόνο στην ανασταλτική λειτουργία.

Του Χριστόφορου Ευαγγελάτου

Ότι ο Ολυμπιακός απέφυγε ένα σκορ που θα μπορούσε να έχει εξωπραγματικές διαστάσεις, είναι δεδομένο. Όπως είναι, επίσης, βέβαιο πως τα προβλήματα που παρουσίασε στο χθεσινό ματς με τη Σπόρτινγκ δεν έκαναν τώρα την «εμφάνισή» τους, ούτε ήταν άγνωστα στον Μπέσνικ Χάσι. Μόνο που οι «ερυθρόλευκοι» πιάστηκαν στον… ύπνο και όχι μόνο αιφνιδιάστηκαν, αλλά «παραδόθηκαν» στις ορέξεις των αντιπάλων τους. Για όλα, φυσικά, υπάρχει ποδοσφαιρική εξήγηση. Τόσο για τα λάθη που έκανε ο Ολυμπιακός στο ανασταλτικό κομμάτι του παιχνιδιού όσο και για τον τρόπο με τον οποίο παρέδωσε τα «κλειδιά» του ματς στην πορτογαλική ομάδα.

Το πιο βασικό στοιχείο της κυριαρχίας της Σπόρτινγκ στο εφιαλτικό πρώτο μέρος για τον Ολυμπιακό, είχε να κάνει με την ευκολία που έφταναν οι Πορτογάλοι στην περιοχή του Καπίνο. Ο Μπέσνικ Χάσι επέλεξε τον Ζιλέ σε ρόλο κόφτη (μια αναμενόμενη κίνηση) και το πλήρωσε πολύ ακριβά. Αυτό που υπήρχε στον άξονα της μεσαίας γραμμής των Πειραιωτών δεν ήταν τρύπα αλλά… κρατήρας, με τον Βέλγο να παρακολουθεί και να μην μπορεί να αντιδράσει. Μοιραία, λοιπόν, χωρίς αμυντικό μέσο στο γήπεδο και με τον Οφόε να έχει περισσότερο τον νου του στο δημιουργικό κομμάτι, όλο το βάρος «έπεσε» στα δύο στόπερ του Ολυμπιακού και τα αποτελέσματα είναι σε όλους γνωστά.

Είναι, φυσικά, εύκολο να ρίξει κάποιος το (ποδοσφαιρικό) «ανάθεμα» στον Χάσι για κάποιες επιλογές και πολλοί ίσως να θεωρήσουν ότι αυτή είναι και η εύκολη λύση. Ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά από γεγονότα που δείχνουν πως ήταν μια βραδιά στην οποία ατύχησε ο προπονητής του Ολυμπιακού.

Η χρησιμοποίηση του αργού Ζιλέ αποτέλεσε «βούτυρο στο ψωμί» του Ζεσούς και της τακτική που είχε ο Πορτογάλος. Την ίδια στιγμή, ο Χάσι επέλεξε την τριάδα Μάριν-Φορτούνη-Καρσελά για να παίξει πίσω από τον Τζούρτζεβιτς. Με αυτή την τριάδα είναι ξεκάθαρο, είναι πασιφανές πως οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ένα σημαντικό πρόβλημα. Δεν μπορούν να σχηματίσουν μια πρώτη ζώνη άμυνας στην αντίπαλη περιοχή. Κανείς εκ των τριών παικτών που προαναφέραμε δεν έχει στη φιλοσοφία του το πρέσινγκ και έτσι, η Σπόρτινγκ είχε πολύ εύκολο έργο και στην κυκλοφορία της μπάλας.

Με τέτοιου είδους τακτική, όμως, δεν μπορείς να σταθείς στο Τσάμπιονς Λιγκ, εκεί που τα τρεξίματα και η ένταση είναι απαραίτητα συστατικά για τη σωστή λειτουργία μιας ομάδας. Μπορεί στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Χάσι να χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη τριάδα ή τον Ζιλέ, αλλά στο Τσάμπιονς Λιγκ οι απαιτήσεις που υπάρχουν καθιστούν απαγορευτική ακόμα και τη σκέψη του χθεσινού σχήματος.

Το μεγάλο πρόβλημα των «ερυθρόλευκων» στο χθεσινό ματς δεν είχε, όμως, μόνο να κάνει με το ανασταλτικό κομμάτι του παιχνιδιού. Μπορεί τα τρία γκολ και τα δύο δοκάρια του πρώτου μέρους να «έδειξαν» τα πολλά κενά της ομάδας του λιμανιού, ωστόσο ο Ολυμπιακός είχε θέμα και στη δημιουργία. Έχοντας στην ενδεκάδα του Φορτούνη και Μάριν, αλλά και τους Οφόε-Καρσελά, ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να απειλήσει σε καμιά φάση στο πρώτο ημίχρονο. Και όταν η Σπόρτινγκ «γράφει» τη μία ευκαιρία πίσω από την άλλη και εσύ δεν μπορείς να επιτεθείς, τότε υπάρχει και άλλο θέμα.

Ο Χάσι καλείται να βρει λύση σε αρκετά «θέματα» που αντιμετωπίζει η ομάδα του. Αυτός είναι ο προπονητής και ξέρει καλύτερα από όλους τους παίκτες του. Υπάρχουν, όμως, ορισμένα πράγματα στα οποία έχει ενδιαφέρον να σταθεί ο 45χρονος τεχνικός.

* Δεν γίνεται σε κάθε ματς του Ολυμπιακού (σε πρωτάθλημα και Ευρώπη) να πέφτει συνεχώς το βάρος των αμυντικών λαθών, στον Καπίνο. Ακόμα και στο πρώτο γκολ, η ευθύνη είναι των στόπερ και του Ζιλέ. Και για να είμαστε και δίκαιοι, αν δεν ήταν χθες ο Καπίνο τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για τους «ερυθρόλευκους».

* Ο Ζιλέ είναι επιλογή του Χάσι και ο Μάριν είναι από τα αγαπημένα παιδιά του Αλβανού τεχνικού. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι «επιβεβλημένη» η παρουσία τους στο βασικό σχήμα των πρωταθλητών Ελλάδας. Όταν το επιβάλλουν οι συνθήκες, θα πρέπει και ο Ζιλέ ή ο Μάριν να μένουν εκτός.

* Ο τρόπος με τον οποίο πίεσε η Σπόρτινγκ τον Ολυμπιακό, κοντά στην περιοχή του Καπίνο, ήταν ασφυκτικός. Πέντε παίκτες έβγαζε η πορτογαλική ομάδα για να μην έχει εύκολη μεταφορά μπάλας ο Ολυμπιακός.

* Η Σπόρτινγκ βρήκε στο «ξέφωτο» τους Πειραιώτες σε πολλές περιπτώσεις (ειδικά στο πρώτο μέρος), αλλά ο Ολυμπιακός από την πλευρά του δεν μπόρεσε να βγάλει κόντρες. Σε μια δυο περιπτώσεις δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις αλλά έμειναν… προϋποθέσεις.

* Για τον προπονητή της Σπόρτινγκ, Ζεσούς, ό,τι και να πει κάποιος είναι λίγο. Ίσως ένας από τους καλύτερους προπονητές στην Ευρώπη.

* Η τακτική ενός προπονητή σε παιχνίδι όπως το χθεσινό (και όχι με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα ή τη Ρεάλ Μαδρίτης) δεν μπορεί να πάει στα «σκουπίδια» από το πρώτο λεπτό. Τουλάχιστον ατυχής η συγκεκριμένη τοποθέτηση από τον προπονητή του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x