Γενικά

Πήρε και το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο πινγκ πονγκ κι έγραψε ιστορία ο Φαν Ζεντόνγκ

Ο Κινέζος Φαν Ζεντόνγκ κράτησε τα σκήπτρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο επιτραπέζιας αντισφαίρισης ανδρών.

Στη μεγάλη ετήσια διοργάνωση, που ακολούθησε στο Ουεϊχάι της Κίνας το αντίστοιχο event των γυναικών, το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης αναδείχτηκε νικητής κι έγραψε ιστορία στον θεσμό. Ισοφάρισε το ρεκόρ του, επίσης, Κινέζου Μα Λιν με τέσσερα τρόπαια κι έγινε ο πρώτος αθλητής στα χρονικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τρεις τίτλους στη σειρά (2018, 2019, 2020)!

Στον συγκλονιστικό τελικό, που αποτέλεσε «διαφήμιση» για το άθλημα, κατέβαλε το νούμερο 2 των αγώνων, τον συμπατριώτη του Μα Λονγκ με 4-3 σετ και οριακή διαφορά στο φινάλε.

Την τρίτη θέση πήρε ο Ιάπωνας Τομοκάζου Χαριμότο, επίσης, με νίκη στα επτά σετ απέναντι στον Κορεάτη Γιανγκ Βουτζίν στον «μικρό» τελικό.

Σε προστατευμένο περιβάλλον στο «Weihai Nanhai Olympic Sport Centre» διεξήχθη το Παγκόσμιο Κύπελλο με όλα τα υγειονομικά μέτρα και λιγοστούς φιλάθλους στην κερκίδα. Στο restart του αθλήματος, που καταγράφεται στην Κίνα, η τρίτη στη σειρά αθλητική εκδήλωση θα είναι οι τελικοί των World Tour της ITTF.

Το τελικό στάδιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2020 περιελάμβανε τέσσερα ματς και άρχισε με τους ημιτελικούς. Ο Χαριμότο και ο Βουτζίν στάθηκαν απειλή απέναντι στην κινεζική κυριαρχία, ειδικά ο πρώτος έφτασε κοντά στο να προκριθεί, όπως πέρυσι, στον τελικό, ωστόσο δεν κατάφεραν να «σπάσουν» το δίδυμο.

Ο Χαριμότο προηγήθηκε 3-1 σετ του Μα Λονγκ, ήλεγχε το παιχνίδι, αλλά ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του 2016 και σημερινός παγκόσμιος πρωταθλητής αποδείχτηκε πολύ δυνατός και ψυχολογικά και πέτυχε την ανατροπή με 4-3.

Ακολούθησε ο αγώνας για τις θέσεις 3-4, που πάντοτε έχει και οικονομικό κίνητρο.

Το τρίτο φαβορί του τουρνουά, ο Χαριμότο, είχε τον πρώτο λόγο, όμως βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0 σετ. Είχε απάντηση διαρκείας και πέρασε μπροστά με 3-2, ο Βουτζίν ισοφάρισε και όλα κρίθηκαν στο έβδομο σετ. Ο Ιάπωνας μπήκε καλύτερα στο τραπέζι κι έφτασε στη νίκη και στο βάθρο (7-11, 7-11, 11-9, 11-6, 14-12, 6-11, 11-5).

Ο καθοριστικός αγώνας για την πρωτιά ήταν «δώστε μου μάτια να βλέπω» και σίγουρα, αν επιτρεπόταν κανονικά η παρουσία του κοινού, οι Κινέζοι θα γέμιζαν τις κερκίδες. Δύο τοπ αθλητές των τελευταίων χρόνων, ο Φαν Ζεντόνγκ και ο Μα Λονγκ, έδωσαν… παράσταση για τους εκατομμύρια φίλους της επιτραπέζιας αντισφαίρισης κι έπαιξαν αμέτρητα καταπληκτικά ράλι.

Συναρπαστική ήταν και η διακύμανση. Ο Μα Λονγκ πήρε το πρώτο σετ, ο συμπατριώτης του αντέδρασε με τρία στη σειρά, το πρώην νούμερο 1 του παγκοσμίου ranking list ισοφάρισε σε 3-3 και τελικά ο Φαν Ζεντόνγκ πανηγύρισε το τρίτο σερί τρόπαιο με 4-3 σετ (9-11, 11-8, 11-3, 11-6, 7-11, 7-11, 11-9).

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Τοπική Οργανωτική Επιτροπή και την παγκόσμια Ομοσπονδία, που κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες, κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω την ομάδα μου, καθώς μπορέσαμε, παρά την πανδημία covid-19, να συνεχίσουμε την προετοιμασία σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μετά από οκτώ μήνες χωρίς διεθνή γεγονότα, δεν ένιωσα …σκουριασμένος ή ανίκανος να βγάλω στο τραπέζι αυτά που μπορώ», δήλωσε ο κυρίαρχος των τελευταίων χρόνων στο θεσμό.

Αυτή ήταν η πέμπτη νίκη του 23χρονου Φαν στα μεγάλα διεθνή ραντεβού κόντρα στον Μα Λονγκ. Ο τελευταίος είχε φτιάξει παράδοση με 14 νίκες στα μεταξύ τους ματς. Παγκόσμια Κύπελλα έχει πάρει δύο ο σημερινός φιναλίστ, το 2012 και το 2015.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x