Ευγενία Κουντούρη

Στα πρότυπα της Πόρτο

Ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να κυριαρχήσει απόλυτα στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία 15 χρόνια και είναι φανερό πως έχει βρει την «μαγική συνταγή», όσον αφορά το πρωτάθλημα. Αγοράζει έμπειρους και ποιοτικούς παίκτες, διαθέτει συνήθως το καλύτερο ρόστερ και έτσι διατηρεί την κυριαρχία του. Γράφει η Ευγενία Κουντούρη στο www.sport-fm.gr

Ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να κυριαρχήσει απόλυτα στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία 15 χρόνια και είναι φανερό πως έχει βρει την «μαγική συνταγή», όσον αφορά το πρωτάθλημα.

Αγοράζει έμπειρους και ποιοτικούς παίκτες, διαθέτει συνήθως το καλύτερο ρόστερ και έτσι διατηρεί την κυριαρχία του.

Της Ευγενίας Κουντούρη

Παράλληλα όμως όλα αυτά τα χρόνια παλεύει να καταφέρει κάτι στην Ευρώπη, όπου φυσικά τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Γιατί μπορεί για παράδειγμα ο Ιμπαγάσα να είναι ο καλύτερος ξένος παίκτης στο ελληνικό πρωτάθλημα, όμως δεν θα έβρισκε θέση στο ρόστερ της Μάντσεστερ, ούτε στης Ιντερ, στης Βαλένθια κ.ο.κ.

Ο μοναδικός τρόπος λοιπόν για να κάνει ο Ολυμπιακός ένα βήμα παραπάνω στην Ευρώπη είναι να «ανακαλύψει» τον παίκτη που στο μέλλον θα μπορέσει να αγωνιστεί στην Μπαρτσελόνα. Οπως δηλαδή έγινε με τον Γιάγια Τουρέ. Οπως έκανε και κάνει η Πόρτο. Εκεί πρέπει να εστιάσουν οι «ερυθρόλευκοι» και αν κάπου αξίζει να ξοδέψει λεφτά η ομάδα, είναι στο να δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό τμήμα σκάουτερ.

Ο Εδουάρδο Μαθία στην συνέντευξη που παραχώρησε στην «SportDay» είπε κάτι πολύ σωστό: «Το κλειδί για να πουλήσεις είναι να αγοράζεις σωστά. Είναι καλύτερο να φέρεις έναν ποδοσφαιριστή που θα γίνει όνομα από το να φέρεις ένα όνομα και το μόνο που θα έχεις τελικά αγοράσει θα είναι η υπενθύμιση του ποδοσφαιριστή που κάποτε ήταν».

Ο Ολυμπιακός κινήθηκε το καλοκαίρι στην σωστή κατεύθυνση με την αγορά των Φέισα, Κάται και Γκρίμπιτς. Ο Φέισα ήταν ήδη γνωστός όμως και αν δεν είχε τραυματιστεί σοβαρά, τότε θα είχε πάρει μεταγραφή σε μεγάλη ομάδα από το προηγούμενο καλοκαίρι. Οι Κάταϊ και Γκρίμπιτς είναι δύο περιπτώσεις ταλέντων που μπορεί μελλοντικά να φέρουν χρήματα στα ταμεία, όμως δεν αρκεί τα ταλέντα να έρχονται απλά στον Πειραιά.

Θα πρέπει να υπάρχει κι ένα σχέδιο για την ανάδειξη και την αξιοποίηση του ταλέντου τους. Ο Κάται δόθηκε δανεικός στον ΟΦΗ και ο Γκρίμπιτς είναι μονίμως εκτός αποστολής. Ετσι, δύσκολα θα αξιοποιηθούν. Οι «ερυθρόλευκοι» τώρα ψάχνουν τα Βαλκάνια για νέα ταλέντα.

Τσέκαραν στην Βουλγαρία τον νεαρό επιθετικό Σπας Ντέλεφ, ψάχνουν στην Ρουμανία για «λαυράκια», ενώ ο Νταρκο Κοβάσεβιτς τσεκάρει συνεχώς την αγορά της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Εάν υπάρξει οργάνωση και σωστός προγραμματισμός, τότε μπορεί να υπάρξουν και θετικά αποτελέσματα. Εάν όμως το σκάουτινγκ γίνεται απλά και μόνο για να «γίνεται σκάουτινγκ», τότε ο Ολυμπιακός δεν θα μπορέσει ποτέ να κάνει το βήμα παραπάνω στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x