Τσάρλυ

Μυρίζει θάνατο

Μετά από την ευρωπαϊκή εβδομάδα που πέρασε, έγινε για ακόμα μια φορά φανερό πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Το ρόλο του πρέσβη τον έχει πάρει ο Ολυμπιακός, που βαδίζει για τη δεύτερη συνεχόμενη επιτυχημένη ευρωπαϊκή πορεία ενώ ο πάλαι ποτέ πρέσβης λειτουργεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ως σάκος του μποξ. Οι πορείες των δύο συλλόγων είναι αντίστροφες. Γράφει ο Τσάρλυ.

Χαίρεται κύριοι,

Μετά από την ευρωπαϊκή εβδομάδα που πέρασε, έγινε για ακόμα μια φορά φανερό πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Το ρόλο του πρέσβη τον έχει πάρει ο Ολυμπιακός, που βαδίζει για τη δεύτερη συνεχόμενη επιτυχημένη ευρωπαϊκή πορεία ενώ ο πάλαι ποτέ πρέσβης λειτουργεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ως σάκος του μποξ. Οι πορείες των δύο συλλόγων είναι αντίστροφες.

Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Ολυμπιακός πέρυσι έφτασε στους 16 του Europa League μέσα από μια σεζόν που συνοδεύτηκε από πολύ καλές εμφανίσεις και εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός έχει διαφυλάξει πως η περσινή χρονιά δεν θα μένει διάσπαρτη στο χρόνο αλλά θα έχει συνέχεια. Συνέχεια που πλέον υπάρχει και στον Παναθηναϊκό. Ο σύλλογος με τον Φερέιρα στον πάγκο συνεχίζει να μετρά μαύρες βραδιές στην Ευρώπη. Η μία ντροπιαστική για την ιστορία του Παναθηναϊκού εμφάνιση διαδέχεται την άλλη. Τρία από την Κοπεγχάγη, τέσσερα από Οντένσε, τρία από Μακάμπι, τρία από Μάριμπορ, τρία και από τη Λάτσιο.

Ο όρος πρέσβης για τον Παναθηναϊκό πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως κοροϊδευτικός. Οι σφαλιάρες που έχει δεχτεί ο σύλλογος στα χέρια του Φερέιρα έχουν κλονίσει το πρεστίζ του. Το χειρότερο όμως είναι πως ο ίδιος δεν ιδρώνει ούτε και ο επικεφαλής της Παναθηναϊκής συμμαχίας, που επιμένει να τον στηρίζει, λειτουργώντας εγωιστικά πάνω σε ένα αντικείμενο που δεν το γνωρίζει. Αν η εικόνα που βγάζει στο γήπεδο ο Παναθηναϊκός μοιάζει άρρωστη, αυτή που επικρατεί μετά τα παιχνίδια μυρίζει θάνατο.

Προσέξτε, ο Ολυμπιακός κέρδισε σε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ τη Μονπελιέ και στα αποδυτήρια το κλίμα που υπήρχε ήταν πως νικήσαμε παρότι δεν παίξαμε καλά. Έβγαινε δηλαδή χωρίς κόμπλεξ, χωρίς φόβο η πραγματικότητα, κάτι που συμβαίνει σε ένα σύλλογο όταν έχει πραγματικούς στόχους, αυτοπεποίθηση και αγωνία για την προσπάθεια που όλοι μαζί πραγματοποιούν. Στον Παναθηναϊκό όμως όλοι βλέπουν, όλοι γνωρίζουν την πραγματικότητα και κάνουν τα πάντα για να την κρύψουν. Τα βάζουνε με τους δημοσιογράφους που μεταδίδουν τα παιχνίδια λες και ο κόσμος του Παναθηναϊκού δεν βλέπει δεν έχει κρίση είναι άβουλος και περιμένει τι θα πει ο Τσώχος και ο Πρίντεζης για να διαμορφώσει άποψη.

Αποτελεί κατάντια να δεχτείς 3 γκολ από αντίπαλο που διαχειρίζεται το παιχνίδι σαν προπονητικό διπλό κάνοντας συντήρηση ενόψει του αγώνα με τη Ρόμα προσπαθώντας να βγάλει το ενενηντάλεπτο χωρίς να σπαταλήσουν οι παίκτες του δυνάμεις και ο προπονητής του Παναθηναϊκού να έχει να πει μόνο δικαιολογίες. Ο Φερέιρα τόνισε δίχως ντροπή και χωρίς προφανώς να γνωρίζει ποιον σύλλογο εκπροσωπεί: «μπορεί να χάσαμε αλλά αναπτυσσόμαστε σωστά σαν ομάδα». Μετά από ένα παιχνίδι που ουδείς ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού πάτησε με τη μπάλα στα πόδια την περιοχή της Λάτσιο, ο Φερέιρα δήλωσε πως η ομάδα αναπτύσσεται καλά.

Τον πληροφορώ πως κάποτε ο Παναθηναϊκός είχε ηττηθεί μετά από συγκλονιστική μάχη με 1-0 στο Ριαθόρ με ένα γκολ που μπήκε στο τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα. Για τους ανθρώπους του συλλόγου όμως το αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά κολακευτικό θεωρήθηκε. Στα αποδυτήρια υπήρχε η απόλυτη σιωπή και ο τότε προπονητής ( Άγγελος Αναστασιάδης) δήλωσε πως ήμασταν απαράδεκτοι. Πολύ απλά γιατί ο άνθρωπος είχε θέσει στόχους ποδοσφαιρικούς και δεν ενδιαφερόταν να περάσει μια ψεύτικη επικοινωνιακή εικόνα. Δεν είχε δηλαδή λόγο να προσπαθήσει να κρυφτεί γιατί γνώριζε πως την αλήθεια την λέει η εικόνα στο γήπεδο. Ο σημερινός προπονητής του Παναθηναϊκού παραμένει στον πάγκο του παρότι η ομάδα δεν βγάζει ούτε ένα θετικό στοιχείο στο γήπεδο και προσπαθεί να επιβιώσει κρύβοντας συστηματικά την πραγματικότητα. Στάθηκε μέχρι και στους τραυματισμούς. Λογική που υιοθέτησε και ο Αλαφούζος που χάραξε τον ίδιο δρόμο στις δικές του δηλώσεις. Ο Αλαφούζος καταλαβαίνω να μην γνωρίζει αλλά ο Φερέιρα είναι τόσα χρόνια στο ποδόσφαιρο.

Δεν γίνεται να μην είχε υπολογίσει πως παίζοντας τρεις φορές την εβδομάδα θα έχει απώλειες. Δεν υπάρχει ομάδα στον κόσμο αυτήν την εποχή να μην έχει τραυματίες. Μιλάμε και για έναν τομέα που μέχρι σήμερα έχει σταθεί τυχερός. Χτυπάω ξύλο μην γκαντεμιάσω το παιδί αλλά ο ίδιος φρόντισε στο ρόστερ να υπάρχει μόνο ο Βιτόλο ως κεντρικός χαφ. Με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές που παίζουν στον άξονα να είναι οι Μαρίνος, Χουχουμής, Ζεκά, Φουρλάνος, αν δεν υπάρχει διαθέσιμος για κάποια χρονική περίοδο ο Βιτόλο ο Παναθηναϊκός θα θυμίσει ερασιτεχνικό σωματείο. Σίγουρα τα μεγάλα εγκλήματα έγιναν το καλοκαίρι. Ακόμα και εγώ όμως που ήμουν σίγουρος και έγραφα πριν καν αρχίσουν οι επίσημες διοργανώσεις για τα λάθη που γίνονται στον σχεδιασμό δεν περίμενα τόσο άσχημη εξέλιξη.

Βλέπω χρόνια ποδόσφαιρο και είναι η πρώτη φορά που παρακολουθώ ομάδα χωρίς κανένα προτέρημα. Όλες οι ομάδες καλές ή κακές έχουν κάποιους τομείς που υποφέρουν και έχουν και κάποια στοιχεία στο παιχνίδι τους που λειτουργούν καλά. Στον Παναθηναϊκό όμως δεν λειτουργεί τίποτα. Δεν υπάρχει ένας τομέας να μπορέσεις να πατήσεις και να πεις μια καλή κουβέντα. Και αυτό είναι θέμα προπονητή. Έχει να κάνει με την καθημερινή δουλειά που γίνεται στην Παιανία. Και όταν δεν έχεις τη δυνατότητα να έχεις ανάλογο μπάτζετ με τους στόχους που πρέπει να κυνηγήσεις χρειάζεται ένα καλό σχέδιο για να βάλεις βάσεις και καθημερινή δουλειά για να το εξελίξεις. Ο Φερέιρα δεν κατάφερε να βάλει στο σύλλογο αυτά τα στοιχεία αλλά εδώ και πολύ καιρό η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στον ίδιο.

Χαιρετώ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x