Χρήστος Ρομπόλης

Μόνο η άμυνα του Παναθηναϊκού και η επίθεση του Ολυμπιακού θα φέρουν την πρόκριση

Τα δύο πρώτα ματς σε ΟΑΚΑ και Βαρκελώνη έκαναν σαφή τα ζητούμενα για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό προκειμένου το εύθραυστο 1-1 να γείρει προς την πλευρά τους και να πάνε Βερολίνο.

Έρχεται Μεγάλη Εβδομάδα για τους «αιώνιους». Το 1-1 σε ΟΑΚΑ και Βαρκελώνη αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς, έστω κι αν το πλεονέκτημα έδρας άλλαξε χέρια στα δύο ζευγάρια. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός πέρα από μία νίκη και μια ήττα, εισέπραξαν και πολύτιμα μαθήματα για τη συνέχεια των σειρών με Μακάμπι και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα. Και-παραδόξως-αυτό που χρειάζονται είναι… τελείως διαφορετικό για να κάνουν δικό τους το εισιτήριο για το Final 4 του Βερολίνου.

Άμυνα, ο μόνος δρόμος του Παναθηναϊκού


Για τη δεύτερη καλύτερη άμυνα της regular season θα ήταν παρά φύσει να βασιστεί σε οτιδήποτε διαφορετικό φτάνοντας στην crunch time της σεζόν. Ο Παναθηναϊκός έκανε το λάθος να παίξει το μεγαλύτερο μέρος του Game 1 αλλά κι ένα σημαντικό κομμάτι του Game 2 στον ρυθμό που βόλευε τη Μακάμπι και το πλήρωσε με την απώλεια αυτού που πάσχισε τόσο να κερδίσει για 34 αγωνιστικές.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Η άμυνα και η επίθεση

Είναι προφανές και στα μάτια του πλέον αδαούς πως ένα παιχνίδι που θα πάει στα όρια των 90 πόντων για τη Μακάμπι θα είναι οκτώ φορές στις δέκα χαμένο για τον Παναθηναϊκό. Όπως αντίστοιχα, ένα ματς που ο πήχης θα πέσει στα όρια των 80 πόντων από τους Ισραηλινούς, θα είναι οκτώ φορές στις δέκα κερδισμένο από τους «πράσινους».

Ο Παναθηναϊκός για να πάρει πίσω το… κλεμμένο πλεονέκτημα έδρας απαγορεύεται να μπει με την ίδια νοοτροπία που ξεκίνησε τα παιχνίδια του ΟΑΚΑ. Αυτή που πρόσφερε στη Μακάμπι 26 και 28 πόντους αντίστοιχα στα δύο πρώτα δεκάλεπτα και επέτρεψε σε μια ομάδα ρυθμού να νιώσει άνετα σε ένα περιβάλλον που θα έπρεπε εξ αρχής να την κάνει να αισθανθεί άβολα. Οι «πράσινοι» διόρθωσαν στο μεγαλύτερο κομμάτι των δύο ενδιάμεσων περιόδων των δύο πρώτων αγώνων την αμυντική τους συμπεριφορά, όπως αποτυπώνεται και στο επί μέρους σκορ των δεύτερων και τρίτων δεκαλέπτων που ήταν 96-69. Όμως αυτό δεν θα αρκεί στο Βελιγράδι. Απαιτείται συνέπεια από το πρώτο ως το τεσσαρακοστό λεπτό. Και φυσικά θα είναι καταδικαστικό να χαθεί η μάχη των κατοχών όπως στο πρώτο ματς, όπου η Μακάμπι κέρδισε δύσκολα για παιχνίδι που είχε +15 κατοχές.

Όλα τα ζητούμενα μπορεί να τα προσφέρει μόνο ένα μεγαλύτερο και φυσικά πιο αποτελεσματικό ροτέισον, καθώς έτσι θα υπάρχει η απαιτούμενη υψηλή ένταση, το αναγκαίο καθαρό μυαλό και θα αποφευχθεί η ανεπιθύμητη φθορά. Στο Game 2 διαπιστώθηκε η πολυτιμότητα του Παπαπέτρου, έστω και… κατ’ ανάγκη λόγω της απουσίας του Χουάντσο, με τον Έλληνα φόργουορντ να είναι καταλυτικός παράγοντας. Στο Βελιγράδι κάθε χείρα βοηθείας θα είναι πολύτιμη. Όχι μόνον του Ναν που φάνηκε να δυσκολεύεται έχοντας να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στην καριέρα του μια τόσο μελετημένη και προσαρμοσμένη πάνω του αντίπαλη άμυνα. Αλλά και των υπολοίπων. Λεσόρ και Μήτογλου απαιτείται να είναι πιο προσηλωμένοι στα μετόπισθεν, οι χειριστές να αποφύγουν τα εύκολα λάθη, όλη η ομάδα καλείται να δουλέψει για τα ριμπάουντ και μόνο έτσι θα έρθει η τουλάχιστον μία νίκη που είναι το βασικό ζητούμενο της αποστολής.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Η άμυνα και η επίθεση

Η παρουσία ή μη του Μπόλντγουιν μπορεί να κρίνει πολλά. Μπορεί ο ίδιος να μην ήταν απόλυτα ωφέλιμος στο πρώτο παιχνίδι, μπορεί συχνά σε κρίσιμα σημεία να χάνει το μυαλό του, ωστόσο εν τη απουσία του η άμυνα του Παναθηναϊκού απαλλάσσεται από έναν βραχνά και ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει έναν λιγότερο καλό αθλητή στην άλλη πλευρά του γηπέδου. Δίχως το… δυναμό της η λογική λέει πως η Μακάμπι θα δυσκολευτεί πολύ να πάρει δύο ματς σε ένα σχεδόν άδειο γήπεδο, εφόσον δεν ξεπηδήσουν πρωταγωνιστές από το πουθενά. Κι ο Λορέντζο Μπράουν παρά τη δεδομένη κλάση του είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να σηκώσει όλο το βάρος με βοήθεια τους… μικρούς ώμους του Μπλατ και του ΝτιΜπαρτολομέο στα γκαρντ.

Όσον αφορά στη… μη έδρα, θα είναι «παγίδα» ο Παναθηναϊκός να επενδύσει την πίστη του για break μόνο στην απουσία κόσμου. Ασφαλώς θα ήταν πολύ πιο δύσκολο το έργο του σε ένα… φλεγόμενο «Γιαντ Ελιάου», ωστόσο η Μακάμπι έχει μάθει να ζει με την απουσία του κοινού της, έχει αγαπήσει τον… ήχο της σιωπής και χαρακτηριστικά δεν έχει χάσει στο νοικιασμένο σπίτι της από τις 21 Δεκεμβρίου. Ίσως οι «πράσινοι» να δυσκολευτούν περισσότερο στην προσαρμογή από τα εκκωφαντικά ντεσιμπέλ του ΟΑΚΑ στην ησυχία της «Χάλα Πιονίρ».

Η καλύτερη επίθεση θα δώσει τον Ολυμπιακό την πρόκριση


Αντίθετο είναι το ζητούμενο στην πλευρά του Ολυμπιακού. Για τους «ερυθρόλευκους» το 1-1 της πρώτης εβδομάδας των playoffs έχει διαφορετική αξία από ό,τι αυτό των «πράσινων», αφού πήραν το πλεονέκτημα έδρας από την Μπαρτσελόνα, ωστόσο η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί και πρέπει να τελειώσει στο ΣΕΦ. Κι αν η άμυνα των Πειραιωτών αποπνέει μια σιγουριά πως θα είναι ανάλογα αποτελεσματική στο Φάληρο, η επίθεση είναι αυτή που πρέπει να ανέβει επίπεδο για να οδηγήσει στις δύο νίκες που χωρίζουν την ομάδα από το τρίτο σερί Final 4.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Η άμυνα και η επίθεση

Ο Ολυμπιακός σχεδόν αρίστευσε αμυντικά στα δύο παιχνίδια του στη Βαρκελώνη, με μοναδικό (αλλά όχι αμελητέο) ψεγάδι τα 27 χαμένα ριμπάουντ (15 στο Game 2). Κράτησε την «Μπάρτσα» ΚΑΙ στα δύο παιχνίδια κάτω από τους 80 πόντους, αρκετά κάτω από τον μέσο όρο παραγωγής της στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» (87,3 στην κανονική περίοδο), δέχτηκε μόλις 7 πόντους συνολικά στο ανοιχτό γήπεδο, ενώ περιόρισε πολύ τη δράση «κλειδιών» όπως οι Λαπροβίτολα, Σατοράνσκι και Βέσελι. Οι αριθμοί αυτοί θα μπορούσαν να είναι και θεμέλιο όχι για μία αλλά και για δύο νίκες στη Βαρκελώνη. Αυτό δεν έγινε λόγω της επίθεσης του Ολυμπιακού, που μπορεί και πρέπει να αποδώσει πολύ καλύτερα.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μόλις 73 πόντους ανά αγώνα στα δύο παιχνίδια κι αυτό έχει εξήγηση. Είχαν 38 ασίστ και ισάριθμα λάθη, αναλογία πολύ μακριά από τα συνήθη επίπεδα του Ολυμπιακού που είχε 19,3 ασίστ για 11,4 λάθη στην regular season. Παράλληλα, οι Πειραιώτες με εξαίρεση το πρώτο ημίχρονο του Game 1, όταν πήραν 26 πόντους από τους ψηλούς τους, πήραν συνολικά 19 στο επόμενα 60 αγωνιστικά λεπτά. Η Μπαρτσελόνα προστάτεψε καλύτερα το «ζωγραφιστό» της εμποδίζοντας την τροφοδότηση των ψηλών και πρόσφερε αφειδώς ελεύθερα σουτ, κυρίως στοχευμένα σε Γουόκαπ και ΜακΚίσικ αλλά όχι μόνο. Ωστόσο ο Ολυμπιακός εκτέλεσε στα δύο αυτά ματς με μόλις 29,5% (13/44) πίσω από τα 6,75μ., ενώ στο Game 2 έχασε τελείως την ισορροπία της επίθεσής του επιχειρώντας περισσότερα τρίποντα (27) από δίποντα (23).

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Η άμυνα και η επίθεση

Στο ΣΕΦ, με την έξτρα ενέργεια που θα δώσει ο κόσμος και την επιστροφή του Παπανικολάου, ο Ολυμπιακός αναμένεται να είναι εξίσου αν όχι καλύτερος αμυντικά. Θα πρέπει, ωστόσο, να ανεβάσει αρκετά την παραγωγή του στην επίθεση και ταυτόχρονα να αποφύγει την παραχώρηση έξτρα ευκαιριών στην Μπαρτσελόνα, που είχε 8 στο πρώτο και 15 στο δεύτερο ματς παραπάνω κατοχές. Αριθμός διόλου αμελητέος σε μια σειρά που προμηνύεται τόσο κλειστή.

ΥΓ: Απεριόριστα respect στο Περιστέρι bwin που έφτασε στα όριά της την Τενερίφη για να αποκλειστεί τελικά στις λεπτομέρειες και από 1-2 περίεργα σφυρίγματα στο τελευταίο λεπτό από μια ομάδα με πλεόνασμα εμπειρίας, ποιότητας, μεγέθους και πενταπλάσιο μπάτζετ. Η φετινή πορεία μεγάλωσε πολύ όλο τον οργανισμό που κάνει σωστά βήματα σε όλα τα επίπεδα. Η σφραγίδα Σπανούλη είναι ευδιάκριτη σε όλα, ακόμη και στο refuse to lose στοιχείο που είχε ο ίδιος και ως παίκτης φτάνοντας μια ανάσα από μια μεγάλη ανατροπή στο πρώτο του Final 4 ως προπονητής. Από τα πολλά που θα ακολουθήσουν, έχουμε την αίσθηση…

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Η άμυνα και η επίθεση

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x