Λάμπρος Γκαραγκάνης

Εξίσωση τρίτου βαθμού η επόμενη Σούπερ Λίγκα!(Λάμπρος Γκαραγκάνης)

Η μεγάλη τομή στη διοργάνωση ενός πρωταθλήματος συνηθίζεται να είναι η αναδιάρθρωση, η αριθμητική ανακατανομή δηλαδή των ομάδων που μετέχουν σε αυτό. Στην Ελλάδα πρωτοτυπήσαμε και σε αυτό! Όχι πως η απόφαση της αρχής της ελληνικής Λίγκας «ανακαλύπτει» την Αμερική και αποτελεί την τομή των τομών, μιας και τα πλέι οφ ισχύουν σε αρκετά πρωταθλήματα, με τελευταίο στο γκρουπ αυτών, το ολλανδικό. Το ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί στην προκειμένη περίπτωση είναι το κίνητρο της αλλαγής αυτής στο σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Με απόλυτη ακρίβεια τα πλέι οφ θα διαρκέσουν στην Ελλάδα για μία σεζόν, αφού δημιουργούνται με σκοπό ν΄ αποκτήσει μεγαλύτερο σασπένς η υπόθεση δεύτερη θέση, που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Από τη σεζόν 2008/2009 θα βγαίνει στον εν λόγω θεσμό θα εκπροσωπείται η χώρα μας μόνο από τον πρωταθλητή, ο οποίος είναι και ο μόνος σύλλογος που δεν επηρεάζεται από τις αναμετρήσεις διαβάθμισης.

Οπότε ποια η χρησιμότητα αυτού του συστήματος από τη μεθεπόμενη σεζόν; Ήταν κοινή επιθυμία σημαντικού μέρους του κόσμου να βλέπει παραπάνω παιχνίδια στη σεζόν ανάμεσα σε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΑΕΚ και με αυτό το σύστημα, η επιθυμία αυτή γίνεται πράξη. Αποτελεί προφανές κίνητρο της Σούπερ Λίγκας να δώσει έναν σημαντικό εμπορικό τόνο με το πείραμα αυτό, στο επόμενο πρωτάθλημα. Με όλη την ξενέρα που θα βαράνε οι φίλοι και οι παίκτες των δύο εκ των τριών μεγάλων ομάδων του ΠΟΚ, που λογικά θα μπουν στη διαδικασία αυτή. Η τόνωση της εμπορικότητας φαίνεται από το γεγονός πως δεν μπήκε η διοργανώτρια αρχή στη διαδικασία θέσπισης πλέι άουτ παραμονής, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα πρωταθλήματα που έχουν πλέι οφ. Στην περίπτωση αυτή το ενδιαφέρον, έστω και λίγο, θα έσπαγε σε δύο κομμάτια ενδιαφέροντος τη νέα διαδικασία.

Όπως επίσης φαίνεται η τάση αυτή, του να γίνει πιο ελκυστικό το πρωτάθλημα και στην κανονική του περίοδο και να μην υπάρχουν αδιάφορα ματς, από την απόφαση να δημιουργηθεί ένα νέο μικρό γκρουπ μετά τις τριάντα αγωνιστικές και όχι να μπούμε στη λογική των χιαστί αγώνων, ανά στόχο (Τσάμπιονς Λιγκ, Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, Ιντερτότο). Είναι γεγονός πως επειδή πρόκειται για κάτι καινούριο, θα συγκινήσει η εξέλιξη αυτή: τον Άρη, τον ΠΑΟΚ ή όποια άλλη ομάδα παίζει από τρίτη θέση και κάτω, με βλέψεις Ευρώπης. Ψάχνω να βρω τον τρόπο που μπορεί να αγγίξει μία από τις μεγάλες ομάδες του κέντρου, που θα έχουν κι ένα επιπλέον αγωνιστικό φόρτωμα τριών εβδομάδων. Η μεγάλη απορία μου είναι ποιος σκέφτηκε τον τρόπο βαθμολόγησης των τεσσάρων ομάδων που θα μετάσχουν στα επόμενα πλέι οφ. Ο περισσότερος κόσμος για να το αντιληφθεί θα πρέπει να το δει γραμμένο στο χαρτί και να είναι και άσος στα μαθηματικά.

Μπορεί να μοιάζει υπερβολικό αυτό που λέω, όμως σε τόσο σημαντικά πράγματα, το ωραίο είναι το απλό και το προσιτό και όχι αυτό που για να γίνει αντιληπτό, πρέπει να σου κάνει, σώνει και καλά, το μυαλό μαρμελάδα. Με βάση τα παραπάνω κι εφόσον είχε παρθεί η απόφαση να μπουν πλέι οφ στη Σούπερ Λίγκα, θα ήταν το σωστό να εισχωρήσουν και οι αγώνες διαβάθμισης παραμονής (γιατί όχι και με ομάδες της Β΄ Εθνικής) και μ΄ έναν τρόπο, ο οποίος να μην εξαρτάται και πολύ από τις ομάδες που θα βγάζει ανά χρονιά η Ελλάδα στην Ευρώπη. Ώστε να μην αλλάζει το σύστημα κάθε χρόνο, εξέλιξη που διχάζει και μπερδεύει τον κόσμο. Συν τοις άλλοις, θα μπορούσε ο αλγόριθμος έναρξης πόντων των συμμετεχόντων στα πλέι οφ να είναι πιο απλός. Να είμαστε ευτυχισμένοι, βέβαια, που αυτοί που αποφάσισαν δεν θυμήθηκαν όρια, ολοκληρώματα, συναρτήσεις και εξισώσεις τρίτου βαθμού!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x