Οι λίστες του 2011

Ήταν… ωραία με Διαμαντίδη και Μέσι

«Και το Μάη θα είναι ωραία…» σύνθημα των απανταχού φιλάθλων. Όταν ξεκινά η αγωνιστική χρόνια, ο νους όλων ταξιδεύει στον Μάιο, ένας μήνας που συνεπάγεται με κούπες και φιέστες. Το 2011 ήταν ένας μήνας ευρωπαϊκός. Ο Παναθηναϊκός του Δημήτρη Διαμαντίδη «έραψε» το έκτο αστέρι στη φανέλα του, κατακτώντας την Ευρωλίγκα στον τελικό κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ. Στο Champions League, η παρέα του Λιονέλ Μέσι, σήκωσε το τρόπαιο κατατροπώνοντας την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Γουέμπλεϊ.

«Και το Μάη θα είναι ωραία…» σύνθημα των απανταχού φιλάθλων. Όταν ξεκινά η αγωνιστική χρόνια, ο νους όλων ταξιδεύει στον Μάιο, ένας μήνας που συνεπάγεται με κούπες και φιέστες. Το 2011 ήταν ένας μήνας ευρωπαϊκός. Ο Παναθηναϊκός του Δημήτρη Διαμαντίδη «έραψε» το έκτο αστέρι στη φανέλα του, κατακτώντας την Ευρωλίγκα στον τελικό κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ. Στο Champions League, η παρέα του Λιονέλ Μέσι, σήκωσε το τρόπαιο κατατροπώνοντας την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Γουέμπλεϊ.

Γεγονός του μήνα: Τι να διαλέξεις; Ποδόσφαιρο ή μπάσκετ; Ξέρουμε -και δεν το αμφισβητούμε- πως το πρώτο είναι ο «βασιλιάς των σπορ» και πως ο τελικός του Champions League συγκαταλέγεται μέσα στα κορυφαία γεγονότα παγκοσμίως. Ωστόσο, εμείς διαλέγουμε τον έκτο ευρωπαϊκό τίτλο του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ. Οι «πράσινοι» αφού είχαν αποκλείσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο στα προημιτελικά την Μπαρτσελόνα, πήγαν στο Final 4 της Βαρκελώνης ως το ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Και τον τίτλο αυτόν, τον επιβεβαίωσαν και στο παρκέ. Επικράτησαν στον τελικό, της 8ης Μαΐου, της Μακάμπι Τελ Αβίβ (78-70), αφού στον ημιτελικό είχαν νικήσει την Σιένα, την ομάδα που είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό στους «8».

Και από το παρκέ, ας περάσουμε στο… χορτάρι. Τι να πεις κανείς για την Μπαρτσελόνα; Τι να πεις κανείς για το ποδόσφαιρο που παίζει; Τι να πει κανείς για τον Λιονέλ Μέσι; Απολύτως τίποτα, απλά μπορεί να αρκεστεί τον θαυμασμό. Αυτό –δηλαδή- που έκαναν οι τυχεροί φίλαθλοι που βρέθηκαν στο Γουέμπλεϊ την 28η Μαΐου και παρακολούθησαν από κοντά, πως 11 παίκτες μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω από το να παίζουν ποδόσφαιρο, κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η Μπαρτσελόνα επικράτησε 3-1 των «κόκκινων διαβόλων» και κατέκτησε για τέταρτη φορά στην ιστορία της το τρόπαιο.

Πρόσωπο του μήνα: Στην άτυπη διελκυστίνδα Διαμαντίδη και Μέσι, ο «Μήτσος» επικρατεί με «βραχέα κεφαλή». Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, στο Final 4 της Βαρκελώνης, απέδειξε γιατί είναι ο κορυφαίος της εποχής του και γιατί ύστερα από χρόνια θα τον έχουν συμπεριλάβει στο ευρωπαϊκό «Hall of fame». Για δεύτερη φορά, λοιπόν, στην καριέρα του, ο «3D» αναδείχθηκε MVP του Final 4. Επίτευγμα τεράστιο, εάν αναλογιστούμε πως έγινε μόλις ο τρίτος παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης που κατακτά το συγκεκριμένο βραβείο, μετά τους Τόνι Κούκοτς (1990, 1991, 1993) και Ντέγιαν Μποντιρόγκα (2002, 2003).

Δεν τελειώνουν εκεί οι... μαγιάτικες κούπες

Οι… απλήρωτοι παίκτες του Ολυμπιακού επικράτησαν με 3-0 σετ του Ηρακλή στον τρίτο και τελευταίο τελικό του πρωταθλήματος, στις 2 Μαΐου και κάνουν το τρεμπλ, κατακτώντας δηλαδή και τα τρία εν Ελλάδι τρόπαια που διεκδίκησαν (Σούπερ Καπ, Κύπελλο και Πρωτάθλημα).

Στις 15 Μαΐου, ο Βασίλης Σπανούλης πανηγύρισε –από τον πάγκο, καθώς ήταν τραυματίας- τον πρώτο του τίτλο με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» στον -μεταξύ συγγενών και φίλων- τελικό του Κυπέλλου μπάσκετ επικράτησαν με σκορ 74-68 του Παναθηναϊκού, κατακτώντας για δεύτερη συνεχή χρονιά το εν λόγω τρόπαιο.

Σε όποιο πρωτάθλημα και να είναι, μετράει σαν κούπα. Στις 15 Μαΐου, ο Παναιτωλικός νίκησε την Ηλιούπολη με σκορ 3-2, κατέκτησε το πρωτάθλημα της Football League και παράλληλα επικύρωσε την επιστροφή του στα «μεγάλα σαλόνια» της πρώτης κατηγορίας. Δεύτερος τερμάτισε ο, μέχρι εκείνη την αγωνιστική πρωτοπόρος, ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος ηττήθηκε από τον ΟΦΗ με το βαρύ 4-1.

Δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε της Primera Division (11/5), η Μπαρτσελόνα πανηγύρισε το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα και 21ο στην ιστορία του συλλόγου, ύστερα από το εκτός έδρας 1-1 κόντρα στην Λεβάντε.

Στις 14 Μαΐου, ο Γιάγια Τουρέ με το γκολ που σημείωσε, στο 74ο λεπτό, κόντρα στην Στόουκ (1-0), έδωσε στην Μάντσεστερ Σίτι το Κύπελλο Αγγλίας, ύστερα από 25 χρόνια.

Στις 19 Μαΐου, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε και μαθηματικά το 19ο πρωτάθλημα στην Αγγλία, με το 1-1 κόντρα στην Μπλάκμπερν.

Η Λιλ στις 22 Μαΐου έγραψε ιστορία. Οι «λιλουά», λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου, με το 2-2 κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν, για την 37η αγωνιστική του Championnat, κατέκτησαν το τρίτο πρωτάθλημα στην ιστορία τους, ύστερα από 57 χρόνια.

Εκτός από κούπες

Κούπα δεν είναι για τον Ολυμπιακό, ωστόσο οι φίλοι του το πανηγύρισαν δεόντως. Ο Κέβιν Μιραλάς, ύστερα από ένα μακρύ σίριαλ για το αν θα μείνει ή θα φύγει, στις 13 Μαΐου υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο με την ομάδα του Πειραιά, με το οποίο δεσμεύεται μέχρι το 2014.

Το «αντίο» ενός επαγγελματία. Στις 22 Μαΐου, ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, έπειτα από τρία χρόνια παρουσίας στο ελληνικό πρωτάθλημα, αποχαιρέτησε το κοινό του Παναθηναϊκού στην εντός έδρας αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ για τα πλέι οφ του πρωταθλήματος. Μάλιστα, ο Βραζιλιάνος έμελλε να είναι αυτός που έκρινε το ματς (1-0), με το τέρμα που σημείωσε στο 74’.

Έξω από τα… γήπεδα

Τον Μάιο του 2011, η Ελλάδα είχε μία θλιβερή επέτειο την οποία κανένας πολίτης της χώρας δεν θα θέλει να θυμάται. Συμπληρωνόταν ένας χρόνος από την υπογραφή του μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στις 15 Μαΐου συνελήφθη ο Ντομινίκ Στρος Καν, στο αεροδρόμιο «John F. Kennedy» της Νέας Υόρκης, κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση, απόπειρα βιασμού και ομηρία, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε 32χρονη καμαριέρα του ξενοδοχείου Sofitel. Η ειρωνεία είναι πως ο επικεφαλής του ΔΝΤ επρόκειτο να συναντηθεί με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα, ενόψει της συνόδου του Ecofin. Φυσικά η συνάντηση αυτή δεν έγινε ποτέ…

Πρώτη συγκέντρωση «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα. Η κινητοποίηση ξεκίνησε από το Facebook και τη σελίδα «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα», η οποία αποκτούσε δεκάδες μέλη το δευτερόλεπτο. Η πρώτη συγκέντρωση ήταν προγραμματισμένη για τις 25 Μαΐου, στις 18:00 και καλούσε τους πολίτες, φορώντας άσπρα μπλουζάκια, να προβούν σε μία ΕΙΡΗΝΙΚΗ διαμαρτυρία για τη δύσκολη κατάσταση που επικρατούσε –και επικρατεί- στη χώρα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x