Σταύρος Χονδροθύμιος

Από φιάσκο σε φιάσκο…

Για την απίστευτη απόφαση ο τελικός του Λιγκ Καπ βόλεϊ να φιλοξενήσει οπαδούς ΜΟΝΟ μιας ομάδας και για τις… ομορφιές που έγιναν τις τελευταίες μέρες σχετικά με το final 4 γράφει ο Σταύρος Χονδροθύμιος

Μια φορά και έναν καιρό ήταν να διεξαχθεί ένα final 4 στην Κύπρο. Εκεί θα αγωνίζονταν τέσσερις ελληνικές ομάδες (Ηρακλής, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός) και θα διεκδικούσαν το Λιγκ Καπ του βόλεϊ.

Ωραίο θα ήταν αυτό το σενάριο (γιατί σε σενάριο εξελίχθηκε), αλλά τελικά η διοργάνωση λίγες μέρες πριν την τέλεσή της, αποφασίστηκε από τις Αρχές της Μεγαλόνησου, να μην φιλοξενηθεί εκεί η γιορτή του ελληνικού βόλεϊ. Πρόκειται για πρωτοφανές φιάσκο, με τις ευθύνες να βαραίνουν πολλούς, αλλά αυτό όπως φάνηκε δεν ήταν το… εκκωφαντικό φινάλε μιας όμορφης περιπέτειας, αλλά το πρώτο φιάσκο πριν το επόμενο!

Η Λίγκα λοιπόν, μέσα σε λίγες ημέρες έπρεπε να βρει μια λύση και υπό την χρονική πίεση υπέπεσε σε σωρεία λαθών. Για όλα αυτά τα… τραγελαφικά που ακολούθησαν βεβαίως συνυπεύθυνες είναι και οι ομάδες, καθώς συμφώνησαν αδιαμαρτύρητα να συμβούν όσα συνέβησαν.

Ας τα πάρουμε ένα ένα. Αφού δεν κατέστη εφικτό να αγωνιστούν οι ομάδες στην Κύπρο και δεν ήταν δυνατόν να βρεθεί άμεσα πόλη να φιλοξενήσει τους τέσσερις μονομάχους (κάτι απολύτως αναμενόμενο), για ποιο λόγο έπρεπε σώνει και καλά να διατηρηθούν οι ίδιες ημερομηνίες, ενώ δεν υπήρχε εναλλακτικό πλάνο για τη διεξαγωγή; Που δεν είναι μεμπτό το ότι δεν υπήρχε, αλλά το γεγονός αυτό οδήγησε σε βεβιασμένες αποφάσεις.

Από τη στιγμή που η Κύπρος… έριξε άκυρο, η Λίγκα έστειλε mail στις ομάδες και πρότεινε δύο σενάρια. Είτε διπλούς ημιτελικούς (κάτι που βόλευε άλλωστε γιατί οι ομάδες των δύο ζευγαριών ήταν συμπολίτισσες οπότε θα γλίτωναν τα ταξίδια) είτε μονούς. Στη δεύτερη εκδοχή όμως, θα γινόταν εκ νέου κλήρωση για τους γηπεδούχους των ζευγαριών και δεν θα ίσχυε το αποτέλεσμα της προηγούμενης, που τυπικά είχε αναδείξει γηπεδούχους για το final 4. Για την ιστορία τότε η κλήρωση είχε βγάλει Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός και Ηρακλής – ΠΑΟΚ. Επίσης σε αυτήν την πρόταση θα κληρωνόταν και η έδρα του τελικού.

Με τη σύμφωνη γνώμη των ομάδων (έχει σημασία αυτό) όχι μόνο δέχθηκαν τη δεύτερη επιλογή, των μονών ημιτελικών δηλαδή, αλλά κυρίως την κλήρωση έδρας του τελικού με παρουσία (άκουσον – άκουσον) οπαδών ΜΟΝΟ του γηπεδούχου. Πραγματικά πρωτόγνωρο να διεξάγεται τελικός οποιασδήποτε διοργάνωσης με φίλους μόνο της μιας ομάδας. Και αυτήν την πρόταση την αποδέχθηκαν οι ομάδες….

Με αυτά τα δεδομένα δηλαδή μια ομάδα θα είχε να δώσει την ημιτελική φάση και τον τελικό στην έδρα της, μια θα έδινε και τα δύο εκτός έδρας και με παρουσία φιλάθλων της αντίπαλης ομάδας μόνο. Και όμως οι τέσσερις ομάδες συμφώνησαν σε αυτό!

Τα αποτελέσματα της κλήρωσης, ήταν Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ – Ηρακλής, σαν να τους έκανε πλάκα δηλαδή η θεά τύχη και τα έβγαλε ακριβώς ανάποδα και ο τελικός να διεξαχθεί στην έδρα του νικητή από το ζευγάρι της Αθήνας.

Είναι πέραν από κάθε λογική ο τελικός να έχει φίλους ΜΟΝΟ της μιας ομάδας, όποια κι αν αναδείκνυε τυχερή η κληρωτίδα. Πραγματικά για αυτό το φιάσκο, κανείς δεν ξέρει σε ποιον να ρίξει τις περισσότερες ευθύνες. Στο ΕΣΑΠ που το πρότεινε ή στις ομάδες που το δέχθηκαν;

Έτσι, αντί για… γιορτή του βόλεϊ (όπως την αποκαλούν οι άνθρωποι του ΕΣΑΠ) , καταλήξαμε ο τρόπος που θα ολοκληρωθεί το Λιγκ Καπ «Νίκος Σαμαράς» να προκαλεί πλήθος αντιδράσεων και αρνητικών σχολίων από τους ανθρώπους του αθλήματος και το κλίμα να μην είναι πολύ… εορταστικό. Το φιλόδοξο και… πρωτοποριακό σχέδιο για final 4 στην Κύπρο, όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά οι εξελίξεις που προκάλεσε η ματαίωσή του, εξέθεσε ανεπανόρθωτα όσους ασχολήθηκαν με τον τρόπο που θα ολοκληρωθεί τελικά η διοργάνωση, δείχνοντας επί της ουσίας ότι αντιμετωπίστηκε με τη λογική «άντε, να το κάνουμε κι αυτό όπως όπως για να ξεμπερδεύουμε επιτέλους». Ε όλο αυτό λυπάμαι, αλλά δεν το λες… γιορτή!

ΥΓ. Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατόρος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ισχυρίστηκε ότι «δυστυχώς ακυρώθηκε μία γιορτή του βόλεϊ στηριζόμενη σε φήμες περί επεισοδίων» αναφερόμενος στην απόφαση των Αρχών της Κύπρου. Μα ποια είναι πιο μεγάλη απόδειξη ότι υπάρχουν και μάλιστα έντονοι φόβοι για επεισόδια, από το γεγονός ότι επιλέχθηκε τελικός με φίλους μόνο της μιας φιναλίστ; Δηλαδή οι παρουσία οπαδών τεσσάρων ομάδων δεν συνιστούν κατάσταση επίφοβη για έκτροπα, ενώ φίλαθλοι δύο ομάδων είναι… κίνδυνος θάνατος! Ουδέν σχόλιο…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x