Pick & Roll

Η γενναία απόφαση των Αγγελόπουλων και οι αχόρταγοι Γιαννακόπουλοι

Ο Ολυμπιακός μένει για έβδομη συνεχή χρονιά μακριά από τους τίτλους και δωδέκατη μακριά από το πρωτάθλημα. Με αυτή την αγωνιστική εικόνα και ψυχολογία φαντάζει απίθανο να ανατραπεί αυτό το 2-0 υπέρ του Παναθηναϊκού. Το ζήτημα για τους «ερυθρολεύκους» είναι τι ξημερώνει για αυτούς η επόμενη μέρα. Μία ημέρα που θα είναι δύσκολη για όλους και απαιτεί γενναίες αποφάσεις.

Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης

Ο Ολυμπιακός μένει για έβδομη συνεχή χρονιά μακριά από τους τίτλους και δωδέκατη μακριά από το πρωτάθλημα. Με αυτή την αγωνιστική εικόνα και ψυχολογία φαντάζει απίθανο να ανατραπεί αυτό το 2-0 υπέρ του Παναθηναϊκού. Το ζήτημα για τους «ερυθρολεύκους» είναι τι ξημερώνει για αυτούς η επόμενη μέρα. Μία ημέρα που θα είναι δύσκολη για όλους και απαιτεί γενναίες αποφάσεις.

Οι παρακλήσεις του Παναγιώτη Γιαννάκη για υπομονή δεν βρίσκουν πλέον την ίδια ανταπόκριση. Το μπάτζετ 35 εκατ. ευρώ, οι μεγάλες μεταγραφές και οι δηλώσεις των διοικούντων για επιστροφή στους τίτλους γέννησαν στον κόσμο προσδοκίες που αποδείχτηκε πως δεν μπορούν να εκπληρωθούν άμεσα. Και ως γνωστό «μην τάξεις σε άγιο κερί και σε οπαδό τίτλους». Στη συνείδηση των φιλάθλων του Ολυμπιακού καλλιεργήθηκαν απαιτήσεις οι οποίες ήταν μάλλον υπερβολικές. Η δεδομένη και αξιοσημείωτη βελτίωση που παρουσίασε στη διάρκεια της σεζόν και μήνα με το μήνα ο Ολυμπιακός ήρθε να «γκρεμιστεί» από δύο ματς.

Ευθύνες έχουν όλοι: διοίκηση, τεχνικό τιμ, παίκτες, ίσως και μερικοί οπαδοί που με τις ακραίες τους αντιδράσεις δεν βοηθούν κανέναν. Και οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν, αλλά η απόλυση του προπονητή και το «ξήλωμα» του ρόστερ είναι μάλλον ο εύκολος δρόμος. Ο δρόμος που ακολουθήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και όλοι διαπιστώσαμε πού οδήγησε. Η φετινή προσπάθεια, σε αντίθεση ίσως με αυτές των προηγούμενων ετών, φαίνεται πως ίσως θα άξιζε μία δεύτερη ευκαιρία.

Διαφορετικά, την επόμενη περίοδο ο Ολυμπιακός θα αρχίσει και πάλι από το μηδέν τρέχοντας και πάλι να προφτάσει τον Παναθηναϊκό που για μία ακόμη σεζόν θα μπει στην κούρσα με προβάδισμα αρκετών μέτρων. Για όσα χρόνια οι «ερυθρόλευκοι» αποδομούν ό,τι χτίζουν σε μία σεζόν και δεν οικοδομούν πάνω στα θεμέλια που φτιάχνουν, ο αιώνιος αντίπαλός τους θα παίζει μόνος... Γιατί είναι πασιφανές πως στην ομάδα του Πειραιά έχουν μπει κάποιες βάσεις.

Η πραγματικά γενναία απόφαση θα είναι να δοθεί πίστωση χρόνου στην υπάρχουσα ομάδα και τα λάθη της φετινής περιόδου να αποτελέσουν διδάγματα για το μέλλον. Όλα αυτά κόντρα στην αμφισβήτηση, τη γκρίνια, τις αποδοκιμασίες και τις απαιτήσεις να πέσουν κεφάλια από έναν κόσμο που έχει καλομάθει στους τίτλους από όλα τα τμήματα του συλλόγου, αλλά πρέπει να μάθει να κάνει υπομονή σε ένα άθλημα όπου υπάρχει ισχυρό αντίπαλο δέος. Ακόμη και αν έρθει ο Ετόρε Μεσίνα, ακόμη και αν αποκτηθούν καλύτεροι παίκτες από τους υπάρχοντες, οι αληθινά μεγάλες ομάδες δεν χτίζονται σε ένα χρόνο.

Σχεδιάζει για το τρίτο

Την ίδια ώρα στον Παναθηναϊκό δεν σκέφτονται πώς θα πανηγυρίσουν το δεύτερο τριπλ κράουν, αλλά ήδη κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις για να φτάσουν στην κατάκτηση του τρίτου. Οι μεταγραφές των δύο σπουδαίων ταλέντων, των Νικ Καλάθη και Μιλένκο Τέπιτς, ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο τους «πράσινους». Δύο δίμετρα γκαρντ θα έρθουν να προστεθούν στους Διαμαντίδη, Σπανούλη, Νίκολας και πιθανότατα στο πλευρό του Γιασικεβίτσιους (στον οποίο θα γίνει πρόταση ανανέωσης συμβολαίου). Η καλύτερη περιφερειακή γραμμή της Ευρώπης βελτιώνεται και ανανεώνεται με την προσθήκη δύο προικισμένων νέων, ενώ ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποκτά ακόμη μεγαλύτερη ευχέρεια για τη χρησιμοποίηση του αγαπημένου του σχήματος με τρία γκαρντ. Αν αποκτηθεί και ο Νόβιτσα Βελίτσκοβιτς ο Παναθηναϊκός γίνεται υπερπλήρης και στη θέση «3-4». Ο Παναθηναϊκός, που ουδέποτε αναπαύτηκε στις δάφνες του και γι’αυτό παραμένει στην κορυφή. Γιατί ως γνωστόν είναι πιο δύσκολο να παραμείνεις παρά να γίνεις πρώτος.

Απορίες, σχόλια και παρατηρήσεις στο chrobolis@yahoo.com

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x