Pick & Roll

Η κατάρρευση του «ερυθρόλευκου» οικοδομήματος…

Μεταφερόμαστε ένα χρόνο πίσω στην μπασκετική πραγματικότητα της Α1 και συναντάμε τον Ολυμπιακό να βρίσκεται πάνω-κάτω στα ίδια δεδομένα. Παίζει στους τελικούς της Α1 με τον Παναθηναϊκό, αλλά το κλίμα στις τάξεις των «ερυθρολεύκων» είναι τελείως διαφορετικό.

Γράφει ο Παναγιώτης Βανός

Μεταφερόμαστε ένα χρόνο πίσω στην μπασκετική πραγματικότητα της Α1 και συναντάμε τον Ολυμπιακό να βρίσκεται πάνω-κάτω στα ίδια δεδομένα. Παίζει στους τελικούς της Α1 με τον Παναθηναϊκό, αλλά το κλίμα στις τάξεις των «ερυθρολεύκων» είναι τελείως διαφορετικό.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης «μπαίνει» στις συνειδήσεις των φιλάθλων ως ο άνθρωπος που ήρθε για να αναγεννήσει το «πληγωμένο» τμήμα της ομάδας του Πειραιά και η αισιοδοξία που οφείλεται στο «ανεκτό» αγωνιστικό πρόσωπο γεμίζει χαμόγελα το ΣΕΦ μετά από καιρό. Η σειρά τελειώνει στο 3-2 με τον Παναθηναϊκό να κατακτά το έκτο σερί πρωτάθλημα, αλλά στις «ερυθρόλευκες» κερκίδες ακούγεται ένα ζεστό χειροκρότημα.

Είναι αλήθεια ότι η αντίσταση που πρόβαλε η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη τότε, ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι στη σειρά που…τρέχει. Η αλλαγή της ψυχολογίας των παικτών του Ολυμπιακού αλλά και η γενική παραδοχή της ανωτερότητας της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς διατηρούν ένα θετικό κλίμα στον Πειραιά και οι ψίθυροι που λένε «ερχόμαστε…» ολοένα και ακούγονται εντονότερα.

Όλα αυτά συμβαίνουν για αρκετούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι κανείς στο ξεκίνημα δεν δημιούργησε στον κόσμο του Ολυμπιακού την ψευδαίσθηση ότι η ομάδα είναι έτοιμη για να κατακτήσει τα πάντα και να σαρώσει τους τίτλους, αλλά ακόμα και αυτοί που από μόνοι τους «έφτιαξαν» στο μυαλό τους αυτά τα σενάρια, προσγειώθηκαν στην πραγματικότητα μετά από τις αποκαρδιωτικές εμφανίσεις στην εποχή Πίνι Γκέρσον.

Τα εκατομμύρια που «έπεσαν» από τους αδερφούς Αγγελόπουλους στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο και η άφιξη παικτών που ξέρουν…από τίτλους, όπως οι Θοδωρής Παπαλουκάς και Νίκολα Βούισιτς, σε συνδυασμό με την απόκτηση του NBAer Τζος Τσίλντρες ανεβάζουν την αδρεναλίνη του κόσμου και ξαφνικά οι απαιτήσεις για τον «νεοσύστατο» σε ότι αφορά το ρόστερ, Ολυμπιακό, αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Πάμε και στο σήμερα! Ο Ολυμπιακός γνωρίζει τη συντριβή στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό, αποκαθίσταται η αλήθεια σε ότι αφορά το «αφεντικό» στο χώρο και οι παίκτες δεν μπορούν καν να πάρουν τα αυτοκίνητά τους από το Ρέντη, όπου και βρίσκονται περίπου 150 εξαγριωμένοι οπαδοί της ομάδας, οι οποίοι ζητούσαν εξηγήσεις.

Το κλίμα στις τάξεις των παικτών είναι βαρύ και γίνεται ακόμα περισσότερο, λόγω του ότι υπάρχει ένα ακόμα ματς στο οποίο οι «πράσινοι» έχουν την ευκαιρία να μετατρέψουν σε «κόλαση» την τελευταία ελπίδα του Ολυμπιακού για ανύψωση του ηθικού μετά την απώλεια του Κυπέλλου, αλλά και τον αποκλεισμό στον ημιτελικό της Ευρωλίγκας από τον «αιώνιο» αντίπαλο.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης από «ήρωας» μετατρέπεται για τους οπαδούς, στον νούμερο ένα υπαίτιο για την αποτυχία. Εξάλλου το κόστος και η αναμφισβήτητη αξία των «αστεριών» που έπιασαν λιμάνι το καλοκαίρι αναγκάζουν τον «δράκο» να γίνει δέκτης αυστηρής κριτικής, που μερικές φορές αν μη τι άλλο είναι άδικη. Το σύνθημα που ακούστηκε στην πρώτη εμφάνιση του Παναγιώτη Γιαννάκη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας «Κάνε την ομάδα πάλι πρώτη Παναγιώτη, Παναγιώτη» έχει γίνει…αγαπημένο της «πράσινης» εξέδρας.

Το ελληνικό κοινό είναι γνωστό ότι ικανοποιείται μόνο με τίτλους και δεν χορταίνει ούτε με θέαμα κατά διαστήματα, ούτε με τις… «παραλίγο επιτυχίες». Το «ξήλωμα» του «ερυθρόλευκου πάγκου», αλλά και ενός μεγάλου μέρους του ρόστερ γίνεται μετά και τον δεύτερο τελικό στο ΟΑΚΑ λαϊκή απαίτηση και στον Ολυμπιακό ζητείται ψυχραιμία.

Δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πολλά προβλήματα στο DNA τους και βγαίνουν στην επιφάνεια λάθη που έγιναν στη βάση του χτισίματος, για το οποίο υπεύθυνος είναι ο Παναγιώτης Γιαννάκης καθώς οι μεταγραφικές κινήσεις είναι επιλογές του και μόνο. Η ομάδα αυτή που μετά το «διπλό» στη Βιτόρια και την πρόκριση στο Final Four επί της Ρεάλ Μαδρίτης έδινε την εντύπωση ότι ξέρει τι ζητά και έχει αποκτήσει την ψυχολογία του νικητή, έδειξε να μένει από καύσιμα και ιδέες στα κρίσιμα σημεία.

Από την άλλη μεριά, ίσως αυτό το «στραπάτσο» να γίνει αφετηρία για την ομάδα του Ολυμπιακού προκειμένου να αλλάξει δρόμο και να μπει σε αυτόν της επιτυχίας, αν και για να είμαστε ειλικρινείς θα απέχει και τότε παρασάγγας από τον «αιώνιο» αντίπαλο, που διέκρινε την ορθή οδό και την έκανε δόγμα του αρκετά χρόνια πριν…


Για απορίες, σχόλια, παρατηρήσεις στο panosvan@hotmail.com

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x