Pick & Roll

Ποιος μπορεί να λύσει έναν τέτοιο γρίφο;

Οι ημέρες-δυστυχώς ή ευτυχώς- περνούν και το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας πλησιάζει. Η Εθνική Ελλάδος έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη Τρίτη την προετοιμασία της και μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο Γιόνας Καζλάουσκας αναμένεται να «βγάλει» τους 12 που θα φορέσουν τη γαλανόλευκη φανέλα.

Γράφει ο Αντώνης Κατσίκης


Οι ημέρες-δυστυχώς ή ευτυχώς- περνούν και το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας πλησιάζει. Η Εθνική Ελλάδος έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη Τρίτη την προετοιμασία της και μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο Γιόνας Καζλάουσκας αναμένεται να «βγάλει» τους 12 που θα φορέσουν τη γαλανόλευκη φανέλα.

Οι οιωνοί, για το τι πρόκειται να δούμε, δεν είναι και οι καλύτεροι. Αυτό, για μένα δεν είναι απαραίτητα κακό. Όποτε πάμε κάπου, ως Έθνος, με ψηλά τη…μύτη, μας την κόβουν. Τσαρτσαρής, Παπαλουκάς, Διαμαντίδης είναι εκτός. Ο Βασιλόπουλος κατά πάσα πιθανότητα θα μείνει και αυτός στα πιτς. Ο Πρίντεζης, δεν ξεκίνησε με τους υπόλοιπους αλλά σιγά σιγά θα μπει και αυτός στο πρόγραμμα. Τα χέρια του ομοσπονδιακού τεχνικού, Γιόνας Καζλάουσκας, δείχνουν να είναι δεμένα. Ο Λιθουανός προπονητής πρέπει να βάλει στο μυαλό του πολλές παραμέτρους πριν βγάλει το μπλοκάκι και ανακοινώσει τα ονόματα των παικτών που θα μπουν στο αεροπλάνο για Πολωνία. Οι περισσότερες θέσει μοιάζουν κλεισμένες, είναι, όμως, πραγματικά έτσι;

Επιχειρώντας να λύσουμε τον γρίφο που έχει να λύσει και ο Γιόνας Καζλάουσκας, συνειδητοποιήσαμε πως έντεκα παίκτες μπορούν να θεωρούνται σίγουροι και μόλις μια θέση είναι «ανοιχτή». Στις μέρες μας, όμως, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

Και «4» αλλά και «5»

Τα προηγούμενα χρόνια, η Εθνική ομάδα στηριζόταν στην περιφέρεια της. Οι «κοντοί» ήταν η δύναμη της. Φέτος, όμως, μετά και τις απουσίες των Παπαλουκά και Διαμαντίδη, φαίνεται πως το βάρος θα πέσει μέσα στη ρακέτα. Οι Μπουρούσης, Κουφός, Σχορτσανίτης, Πρίντεζης και Φώτσης φαίνεται πως έχουν καπαρώσει ήδη θέση. Ο Γλυνιαδάκης, αν και είχε θετική παρουσία πέρσι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και όλη τη φετινή σεζόν με το Μαρούσι, μάλλον δεν θα είναι στις επιλογές του προπονητή. Το ίδιο και ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, ο οποίος-φαίνεται να-μπορεί να προσφέρει μόνο στο «4». Έτσι οι θέσεις των ψηλών μοιάζουν ήδη καπαρωμένες.

Στο «τρία» το μεγάλο κενό

Οι παίκτες που αναφέραμε παραπάνω, όπως θα διαπιστώσατε, καλύπτουν τις θέσεις «4-5» χωρίς κανένα πρόβλημα και οι συνδυασμοί που μπορούν να προκύψουν είναι δεκάδες. Έτσι, ο Καζλάουσκας δεν θα έχει πολλά προβλήματα εκεί. Από το «4» και κάτω, όμως, τι γίνεται; Στο «3», ο Περπέρογλου παίζει μόνος του και δεν γίνεται να βγει…δεύτερος. Από εκεί και πέρα-αν και όταν οριστικοποιηθεί η απουσία του Βασιλόπουλου- κάποιος θα «βαφτιστεί» σμολ φόργουορντ και αυτό γιατί ο Γεωργαλής δύσκολα θα καλύψει τις απαιτήσεις, ο Παπανικολάου μάλλον θα «σκάσει», οπότε αυτός που φαίνεται να μπορεί να το καταφέρει είναι ο Καϊμακόγλου. Να λοιπόν και οι άλλοι δύο. Σύνολο εφτά μέχρι στιγμής. Πάμε για άλλους πέντε λοιπόν.

Τσαλδάρης ή Καλαμπόκης;

Ο Σπανούλης με τον Ζήση είναι οι παίκτες που δεν έχουν κανένα απολύτως άγχος. Οι φανέλες με το «6» και το «7» γράφουν ήδη τα ονόματα τους. Δικαιωματικά. Ποιοι, όμως, θα βρίσκονται στο παρκέ όταν εκείνοι θα είναι στον πάγκο για διάφορους λόγους; Ο Νικ Καλάθης θέλει, αλλά πρέπει να αποδείξει πως μπορεί. Όπως φαίνεται, ο προπονητής θα του δώσει την ευκαιρία που ψάχνει. Φτάσαμε στους δέκα και απομένουν ακόμη δύο θέσεις να καλυφθούν. Αυτό που χρειάζεται η Εθνική, εάν οι δέκα είναι αυτοί που προαναφέραμε, είναι έναν ακόμη παίκτη να μπορεί να κατεβάζει τη μπάλα και να σουτάρει αξιοπρεπώς και έναν που να παίζει περισσότερο στο «2». Ο Παπαμακάριος καλύπτει και τις δύο προϋποθέσεις και έτσι μάλλον θα προτιμηθεί. Συνεπώς, Καλαμπόκης και Τσαλδάρης θα παλέψουν για τη μια θέση που φαίνεται να μένει με τις πιθανότητες να είναι μοιρασμένες.

Όλα τα παραπάνω φυσικά είναι υποθέσεις. Ούτε τους τραυματισμούς-αν αυτοί υπάρξουν- μπορεί κανείς να προβλέψει, ούτε βρίσκεται κάποιος στο μυαλό του Καζλάουσκας. Η λογική «δείχνει» 11 «σίγουρους» και μια θέση κενή. Σε λιγότερο από 40 ημέρες θα μάθουμε τι ίσχυε τελικά από όλα αυτά και τι όχι.

Για απορίες, σχόλια, παρατηρήσεις στο antonis33@hotmail.com

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x