Pick & Roll

«Μαγική» Πολωνία

Συνδυάστε λίγο το Ευρωμπάσκετ με το ΝΒΑ. Ή μάλλον αφήστε... θα το κάνω εγώ. Σας παραθέτω τα παιδιά που παίζουν στην Πολωνία, αλλά ανήκουν στο ΝΒΑ. Ρίξτε μια ματιά πως συμπεριφέρονται με τις εθνικές τους ομάδες...

Γράφει ο Γιώργος Γαβριλάκης

Συνδυάστε λίγο το Ευρωμπάσκετ με το ΝΒΑ. Ή μάλλον αφήστε... θα το κάνω εγώ. Σας παραθέτω τα παιδιά που παίζουν στην Πολωνία, αλλά ανήκουν στο ΝΒΑ. Ρίξτε μια ματιά πως συμπεριφέρονται με τις εθνικές τους ομάδες...

Νικολά Μπατούμ
Γαλλία, Πόρτλαντ


Πέρσι ο Μπατούμ ξεκινούσε στην πρώτη πεντάδα των Μπλέιζερς και αρκετοί ήταν αυτοί που πίστευαν ότι ο μπάρμπας του από την Κορώνη είχε πάρε δώσε στο Πόρτλαντ. Εντάξει καλός είναι ο Γάλλος γκαρντ, αλλά όχι και για... βασικός σε ομάδα επιπέδου πλέι οφ. Με τη Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ δεν έχει κάνει κανένα κακό, αλλά αν τον βλέπουν οι Μπλέιζερς θα αναρωτηθούν γιατί πέρσι τον ξεκινούσαν στην πρώτη τους πεντάδα και θα εύχονται ο Μάρτελ Ουέμπστερ να είναι υγιείς για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.

Αντρίς Μπιέντρινς
Λετονία, Γκόλντεν Στέιτ


Στο πρώτο ματς έκανε γρήγορα φάουλ. Γι' αυτό είχε 6 πόντους. Στο επόμενο είχε πάλι έξι πόντους και δεν έκανε γρήγορα φάουλ. Μόνο που είχε και 20 ριμπάουντ. Ο Λετονός είναι επίσης βασικός στην ομάδα του στο ΝΒΑ, το Γκόλντεν Στέιτ και θα παραμείνει εκεί και με τον ίδιο ρόλο. Γιατί δεν είναι απλά χρήσιμος. Είναι απαραίτητος! Εστω κι αν είναι με τις μέρες του στην επίθεση.

Πρίμοζ Μπρέζετς
Σλοβενία, Φιλαδέλφεια


Δυστυχώς, λόγω των συναισθημάτων μου για τους Σίξερς, ο Σλοβένος σέντερ δεν έχει καμία σχέση με τον προ τριετίας παίκτη που ακόμα και στο επίπεδο του ΝΒΑ ήταν σπεσιαλίστας σε μερικά πράγματα που αφορούν τους ψηλούς. Τώρα μόνο ρολίστας -και πολύ του πέφτει. Η Φιλαδέλφεια τον απέκτησε σκεπτόμενοι αυτά που έκανε πριν μερικά χρόνια στη Σάρλοτ. Τώρα όμως, δεν μπορεί να τα κάνει.

Μπορίς Ντιό
Γαλλία, Σάρλοτ


Μπορεί να τα κάνει όλα! Ο,τι του ζητήσεις και είναι ο λόγος που η Γαλλία είναι επικίνδυνη. Ενας πλήρης παίκτης, γνωστός για τις ικανότητές του και την ποικιλομορφία του στο παιχνίδι (δίνει όσες ασίστ γουστάρει, παίρνει τα ριμπάουντ, σκοράρει, παίζει φοβερή άμυνα) και γι' αυτό είναι ο κομβικός παίκτης των Σάρλοτ Μπόμπκατς. Και το άμεσος βοηθός του Τόνι Πάρκερ στη Γαλλία.

Γκόραν Ντράγκιτς
Σλοβενία, Φοίνιξ


Ισως αξίζει μία ευκαιρία παραπάνω αυτό το παιδί. Ακόμα και στους Φοίνιξ Σανς. Προς το παρόν στο ΝΒΑ παίζει αλλαγή του Στιβ Νας. Που σημαίνει κανένα πεντάλεπτο στην καλύτερη περίπτωση. Στη Σλοβενία βρέθηκε ως ο βασικός οργανωτής από τη στιγμή που τραυματίστηκε ο Μπένο Ούντριχ και τα έχει καταφέρει περίφημα.

Ρούντι Φερνάντεθ
Ισπανία, Πόρτλαντ


Εχει... πνιγεί στις κακές εμφανίσεις της Ισπανίας. Παραμένει όμως, ο πιο εκρηκτικός παίκτης στην Ευρώπη. Πιο εκρηκτικός και από αρκετούς ΝΒΑερ. Α! Σκοπεύει τη νέα σεζόν να... φάει τη θέση βασικού γκαρντ από τον Μπατούμ που λέγαμε πιο πριν.

Μαρκ Γκασόλ
Ισπανία, Μέμφις


Μένουμε με τους Ισπανούς. Ο Μαρκ έχει βελτιωθεί πολύ. Από πέρσι. Οχι τόσο όμως, για να πάρει τη θέση του ηγέτης της Ισπανίας. Σε αυτή τη θέση συνεχίζει ο από... κάτω!

Πάου Γκασόλ
Ισπανία, Λ.Α. Λέικερς


Ο αδελφός του. Είναι κουρασμένος ο Πάου. Επαιξε μέχρι το καλοκαίρι στο ΝΒΑ, πήρε το πρωτάθλημα στο τέλος, μετά πήγε στην εθνική είχε κάποιους τραυματισμούς και τώρα μάχεται στο Ευρωμπάσκετ. Εχει κάνει καλά παιχνίδι, θα κάνει ακόμα καλύτερα.

Μάρτσιν Γκόρτατ
Πολωνία, Ορλάντο


Είναι ΝΒΑερ, αλλά πολλοί δεν τον έχουν πάρει... χαμπάρι. Κι αυτό γιατί είναι σέντερ και παίζει στο Ορλάντο. Εκεί εμφανίζεται για λίγα λεπτά, ως μπακ απ του Ντουάιτ Χάουαρντ. Είναι πολύ καλύτερος απ' ότι όλοι νομίζουν και το δείχνει με τις σπουδαίες του εμφανίσεις στην Πολωνία.

Ερσάν Ιλιασόβα
Τουρκία, Μιλγουόκι


Μετά από μία χρονιά στη Μπαρτσελόνα. Επέστρεψε στο ΝΒΑ για το Μιλγουόκι. Δικαιολογημένα. Δείτε ματς της Τουρκίας και θα καταλάβετε γιατί.

Κώστας Κουφός
Ελλάδα, Γιούτα


Είναι 20 ετών! Αυτό τον καλύπτει. Σίγουρα θα πρέπει να βελτιωθεί, αλλά ο Κουφός ως σέντερ γνωρίζει και μπορεί να κάνει πράγματα που ακόμα και μεγάλοι σέντερ αγνοούν. Γι' αυτό βρίσκεται στο ΝΒΑ με τους Τζαζ. Στην εθνική μας έρχεται συνήθως πίσω από το Μπουρούση και τον Σοφοκλή. Παίζει λίγο, αλλά κάνει αρκετά πράγματα.

Νέναντ Κρίστιτς
Σερβία, Οκλαχόμα Σίτι


Ο μόνος καλός σέντερ της Σερβίας. Και ο μόνος καλός σέντερ των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ. Σε ομάδες που τον στηρίζουν και τον βοηθούν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Προς το παρόν έχει κάνει σημαντικά παιχνίδια με την εθνική και αν αυτός δεν είναι σε καλή μέρα επηρεάζεται όλη η ομάδα.

Ιάν Μαϊνμί
Γαλλία, Σαν Αντόνιο


Δεν το πιστεύεται ότι ο συγκεκριμένος παίζει στο ΝΒΑ; Ούτε ο ίδιος! Πρόκειται για έναν Γάλλος ψηλός -πιο πολύ φόργουορντ από σέντερ- που ανακάλυψαν πριν από δύο χρόνια οι Σπερς. Τον έχουν ακόμα μαζί τους και το ερώτημα είναι... για πόσο; Μπορεί να παίξει στην Ευρώπη ρόλο σε ομάδες ακόμα και επιπέδου Ευρωλίγκας, αλλά όχι στις ΗΠΑ.

Τόνι Πάρκερ
Γαλλία, Σαν Αντόνιο


Δεν έχω καταλήξει αν είναι ο μεγάλος σταρ του Ευρωμπάσκετ. Οπως και να το κάνουμε όμως, είναι δύο φορές πρωταθλητής ΝΒΑ με τους Σπερς και μάλιστα τη μία ήταν και ΜVP των τελικών. Αν τον αφήσεις θα βάλει 40 πόντους. Και στο Σαν Αντόνιο και με τη Γαλλία.

Ρόνι Τουριάφ
Γαλλία, Γκόλντεν Στέιτ


Το ότι είναι δυναμικός, αθλητικός, καλός αμυντικός το ξέρουν και στις ΗΠΑ. Το ήξερε και η προηγούμενη ομάδα του, οι Λέικερς, το ξέρουν και οι νυν (οι Ουόριορς). Αυτό που δεν ήξερε κανείς είναι πως ο Τουριάφ μπορεί να σκοράρει κιόλας. Σε αυτό το Ευρωμπάσκετ βγάζει όλες του τις αρετές.

Χέντο Τούρκογλου
Τουρκία, Τορόντο


Πλέον ακόμα και στο ΝΒΑ είναι σούπερ σταρ. Με τις δύο τελευταίες χρονιές του στο Ορλάντο έβαλε το όνομά του ανάμεσα στους 10-15 καλύτερους φόργουορντ του πλανήτη. Οχι άδικα! Ο «Χέντο» πάντα είχε ταλέντο. Απλά τώρα το συνδυάζει και με εμπειρία.

Ρόκο Ούκιτς
Κροατία, Μιλγουόκι


Είναι σπουδαίος! Καμιά φορά είναι βιαστικός, άτσαλος, αλλά δεν πειράζει. Εχει ένα γοητευτικό στυλ που κινείται στο γήπεδο και προσωπικά τον έχω... πολύ ψηλά. Οχι όμως και οι Ράπτορς που τον έστειλαν στο Μιλγουόκι. Εκεί πάντως, θα βρει περισσότερα λεπτά συμμετοχής.

Ποπς Μενσά Μπονσού
Μεγάλη Βρετανία, Χιούστον


Επαιξε με την Μεγάλη Βρετανία, αλλά στην ουσία το μόνο που έκανε ήταν να χαλάσει τις διακοπές και τη διάθεσή του. Τίποτα άλλο!

Υ.Γ: Κι επειδή pick n' roll με ένα άτομο δεν γίνεται, μπορείτε να μου κάνετε σκριν με μηνύματα, ιδέες και παρατηρήσεις στο g.gavrilakis@gmail.com.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x