Pick & Roll

Με δάσκαλο τον «Ντούντα»

Ενθαρρυντικά μηνύματα σκόρπισε στους φίλους του ο νέος Ολυμπιακός του Ντούσαν Ίβκοβιτς στο πρώτο σοβαρό crash-test της φετινής περιόδου. Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν ιδανική εκκίνηση στην Ευρωλίγκα νικώντας άνετα, με 82-66, τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ίσως όμως πιο σημαντικά από τη νίκη ήταν τα θετικά στοιχεία που παρουσίασε η ομάδα του «Ντούντα». Το www.sport-fm.gr σάς τα παρουσιάζει με… αποδείξεις.

Ενθαρρυντικά μηνύματα σκόρπισε στους φίλους του ο νέος Ολυμπιακός του Ντούσαν Ίβκοβιτς στο πρώτο σοβαρό crash-test της φετινής περιόδου. Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν ιδανική εκκίνηση στην Ευρωλίγκα νικώντας άνετα, με 82-66, τη βασική ανταγωνίστριά της για την πρώτη θέση στον όμιλο, Ρεάλ Μαδρίτης. Ίσως όμως πιο σημαντικά από τη νίκη ήταν τα θετικά στοιχεία που παρουσίασε η ομάδα του «Ντούντα». Το www.sport-fm.gr σάς τα παρουσιάζει με… αποδείξεις.

- Ομαδική άμυνα: Ο νέος Ολυμπιακός δεν κερδίζει-όπως συνέβαινε κατά κόρον πέρυσι-βάζοντας περισσότερους πόντους, αλλά δεχόμενος λιγότερους από τους αντιπάλους του. Την περασμένη σεζόν οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 69 πόντους παθητικό κατά μέσο όρο στη φάση των ομίλων και 80 στο «Top 16». Στο πρώτο φετινό ευρωπαϊκό τους ματς κι απέναντι στην ισχυρότερη εκ των αντιπάλων τους κράτησαν στους 66 πόντους τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία στα τρία πρώτα παιχνίδια της για την ACB Liga είχε ενεργητικό 84 πόντους ανά αγώνα.

Αυτό έχει εξήγηση: Σπανούλης και Λούκας προσδίδουν περισσότερη ταχύτητα στην περιφερειακή άμυνα, ενώ ο Νεστέροβιτς είναι πολύ καλύτερος αμυντικά από τους προκατόχους της θέσης του (Σχορτσανίτη και Βούιτσιτς). Όμως η διαφορά φέτος γίνεται στην ομαδική κι όχι στην ατομική άμυνα, με την πίεση στην περιφέρεια και τις καλές αλληλοκαλύψεις.

- Ομαδική επίθεση: Ο Ολυμπιακός του Ίβκοβιτς δεν βασίζεται στα «φεγγάρια» του Κλέιζα, στα αθλητικά προσόντα του Τσίλντρες και τις εμπνεύσεις του Τεόντοσιτς. Στηρίζεται πολύ περισσότερο σε οργανωμένες επιθέσεις παρά σε ατομικές πρωτοβουλίες. Κάθε παίκτης φαίνεται ενταγμένος στο σύστημα κι όποιος παρεκκλίνει, ο στρατηγός «Ντούντα» είναι εκεί για να τον επαναφέρει στην τάξη.

- Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι: Από την πρώτη στιγμή ήταν σαφής η πρόθεση του Ίβκοβιτς να παίξει η ομάδα του γρήγορα. Όχι όμως βιαστικά. Οι καλές άμυνες και το εύκολο ριμπάουντ (που δεν το είχε πάντα ο χθεσινός Ολυμπιακός) δίνουν τη δυνατότητα για πρωτεύοντες ή δευτερεύοντες αιφνιδιασμούς, τους οποίους οι «ερυθρόλευκοι» έχουν τους παίκτες για να δημιουργήσουν και να τελειώσουν. Όχι όμως επιπόλαια και αυτό φάνηκε κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης: 23 ασίστ και μόλις 10 λάθη είναι μία εξαιρετική επίδοση.

- Όλοι χρήσιμοι: Στον φετινό Ολυμπιακό δεν φαίνεται να υπάρχουν αχρείαστοι παίκτες. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει για 9 λεπτά-και σε κομβικό σημείο του αγώνα-τον Ζόραν Έρτσεγκ, που ο ίδιος «έκοψε» τα τελευταία δύο χρόνια από την αποστολή της εθνικής Σερβίας. Ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων» μοίρασε το χρόνο συμμετοχής και τους ρόλους στέλνοντας το μήνυμα πως όλοι είναι χρήσιμοι.

- Πλουραλισμός: Το ρόστερ του Ολυμπιακού είναι γεμάτο, με μοναδική επιφύλαξη τη θέση «4» στην οποία δεν αποκλείεται να υπάρξει αργότερα κάποια προσθήκη. Σπανούλης, Τεόντοσιτς, Παπαλουκάς και Λούκας προσφέρουν τη δυνατότητα για κάθε λογής συνδυασμό στην περιφέρεια, ακόμη και σε σχήματα με τρία γκαρντ, στη θέση «3» τα πράγματα θα είναι όλο και καλύτερα όσο προσαρμόζεται περισσότερο ο Κέσελ, «ξεψαρώνει» ο Παπανικολάου κι όταν επιστρέψει δυνατός ο Βασιλόπουλος, ενώ στη θέση «5» η εμπειρία του Νεστέροβιτς κάνει τη διαφορά, ο Μπουρούσης θα πάρει περισσότερα λεπτά ως σέντερ, ενώ ο Μαυροκεφαλίδης δείχνει έτοιμος να αναλάβει περισσότερες ευθύνες.

Ο νέος Ολυμπιακός του Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν είναι ακόμη εξαιρετικός, ούτε έτοιμος. Είναι όμως αρκούντως πειστικός για να δώσει αισιόδοξα μηνύματα στον κόσμο του.

Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x