Pick & Roll

Άλλος Παναθηναϊκός...

Κάποιοι έλεγαν πως είναι αποδυναμωμένος. Πως δεν θα μπορέσει να αναπληρώσει τα κενά των Σπανούλη, Πέκοβιτς και Γιασικεβίτσιους. Αν, ωστόσο, η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, ο νέος Παναθηναϊκός δείχνει εξίσου δυνατός, αν όχι δυνατότερος, με τον περσινό, παρουσιάζοντας ένα ανανεωμένο πρόσωπο στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας στη Βαλένθια. Το www.sport-fm.gr αναλύει τη νέα ομάδα του Ομπράντοβιτς, τα ατού και τις αδυναμίες της, όπως φάνηκαν από την πρώτη παράστασή της στην Ευρώπη.

Κάποιοι έλεγαν πως είναι αποδυναμωμένος. Πως δεν θα μπορέσει να αναπληρώσει τα κενά των Σπανούλη, Πέκοβιτς και Γιασικεβίτσιους. Πως δεν έχει βρει ακόμη ρυθμό. Αν, ωστόσο, η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, ο νέος Παναθηναϊκός δείχνει εξίσου δυνατός, αν όχι δυνατότερος, με τον περσινό, παρουσιάζοντας ένα ανανεωμένο πρόσωπο στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας στη Βαλένθια. Το www.sport-fm.gr αναλύει τη νέα ομάδα του Ομπράντοβιτς, τα ατού και τις αδυναμίες της, όπως φάνηκαν από την πρώτη παράστασή της στην Ευρώπη.

Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης

Ο φετινός Παναθηναϊκός δεν διαθέτει πλέον τη διεισδυτικότητα και τα γρήγορα πόδια του Σπανούλη, τις εμπνεύσεις και τα ποιοτικά λεπτά του Γιασικεβίτσιους από τον πάγκο, ούτε τη σίγουρη λύση Πέκοβιτς στην επίθεση. Γνωρίζοντας πως ήταν πολύ δύσκολο έως απίθανο να βρεθούν παίκτες με τα ίδια χαρακτηριστικά για να αντικατασταθούν οι αποχωρήσαντες, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αναπροσάρμοσε το αγωνιστικό του πλάνο και οι προσθήκες που έγιναν ήταν προς αυτή την κατεύθυνση.

Έμφαση στην άμυνα: Η νέα ομάδα του «Ζοτς» έχει το παγιωμένο επιθετικό πλάνο των τελευταίων ετών (με πολλά πικ εν ρολ, διεισδύσεις και πάσες μέχρι να βρεθεί το ελεύθερο σουτ), αλλά έχει πολύ περισσότερο το μυαλό της στα... μετόπισθεν από την αντίστοιχη περσινή. Δεν το λέμε εμείς, οι αριθμοί το δείχνουν. Πέρυσι οι «πράσινοι» είχαν παθητικό 69,7 πόντους στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας και 73,6 στο Top 16. Φέτος στο πρώτο τους παιχνίδι στη διοργάνωση, εκτός έδρας, απέναντι σε μία αξιόλογη ισπανική ομάδα, όντας οι ίδιοι εκτός ρυθμού και όχι στο επιθυμητό επίπεδο ετοιμότητας, δέχτηκαν μόλις 56 πόντους. Παρεμπιπτόντως, σε κανένα περσινό ματς της Ευρωλίγκας ο Παναθηναϊκός δεν είχε τόσο χαμηλό παθητικό, και το ρεκόρ του ήταν οι 63 πόντους από την αδύναμη Όλντενμπουργκ στο ΟΑΚΑ.

Πώς εξηγείται αυτό; Με την παρουσία του Ρομέιν Σάτο ο Παναθηναϊκός διαθέτει έναν ικανότατο αμυντικό, με τεράστια αθλητικά προσόντα. Ο Άλεξ Μάριτς είναι πιο προσηλωμένος στην άμυνα από τον προκάτοχό του, ενώ Βουγιούκας και Καϊμακόγλου είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να προσφέρουν λύσεις. Πέκοβιτς και Γιασικεβίτσιους δεν διακρίνονταν για τις αμυντικές τους αρετές και πλέον οι «τρύπες» στην οπισθοφυλακή των πρωταθλητών είναι λιγοστές, σε αντίθεση με τα λάθη στα οποία υποχρεώνονται οι αντίπαλοι από την επιθετική τους άμυνα (22 έκανε η Βαλένθια, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε 13 κλεψίματα).

Εύκολο ριμπάουντ: Τα πολλά χαμένα ριμπάουντ ήταν ένας μεγάλος πονοκέφαλος για τον Παναθηναϊκό και του στοίχισαν. Φέτος ο Παναθηναϊκός είναι πιο αποτελεσματικός στο συγκεκριμένο τομέα, όπου πέραν της προσφοράς των Φώτση, Μπατίστ και Τσαρτσαρή, υπάρχει πλέον ο Άλεξ Μάριτς. Μπορεί τεχνικά να μην συγκρίνεται με τον Νίκολα Πέκοβιτς, ωστόσο στην πρώτη του εμφάνιση με το «τριφύλλι» στην Ευρωλίγκα, ο Σερβοαυστραλός κατέβασε 9 ριμπάουντ, όσα δεν είχε μαζέψει ποτέ σε έναν αγώνα της διοργάνωσης ο Μαυροβούνιος στη διετή του παρουσία στην ομάδα. Στη συγκομιδή των «σκουπιδιών» συνεισφέρουν σημαντικά οι νεοαποκτηθέντες, Σάτο, Βουγιούκας και Καϊμακόγλου. Με αυτά και με αυτά, ο Παναθηναϊκός είχε στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας 35 ριμπάουντ, εκ των οποίων 11 επιθετικά, έναντι 32 της Βαλένθια (που διαθέτει καλούς ριμπάουντερ όπως οι Λίστσουκ, Γιαβτόκας, Πιετρούς, Κλαβέρ και Σαβάνοβιτς), η οποία ανανέωσε μόλις 6 επιθέσεις. Περιττό να υπενθυμίσουμε ότι το εύκολο ριμπάουντ είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για έναν αιφνιδιασμό.

Περισσότερες επιλογές: Με εξαίρεση την περιφέρεια, ο Παναθηναϊκός είναι σαφώς πιο
«γεμάτος» σε σχέση με πέρυσι. Ο Στράτος Περπέρογλου δεν αποτελεί πια τη μοναδική επιλογή στη θέση «3», καθώς εκεί μπορούν να προσφέρουν πολλά κυρίως ο Ρομέιν Σάτο, αλλά και ο Κώστας Καϊμακόγλου. Ο τελευταίος αποτελεί μία επιπλέον λύση στη θέση «4», δίπλα στις σταθερές αξίες Φώτση και Τσαρτσαρή, ενώ η θέση του σέντερ είναι πιο πλήρης από ποτέ με Μπατίστ, Μάριτς, Βουγιούκα, αλλά και τον Τσαρτσαρή.

Η μοναξιά του Διαμαντίδη: Αν υπάρχει ένα ανησυχητικό μήνυμα από το πρώτο crash test για τον φετινό Παναθηναϊκό, έχει να κάνει με την έλλειψη λύσεων στην οργάνωση του παιχνιδιού. Αυτή έγινε εμφανής στην τρίτη περίοδο του χθεσινού ματς, όταν με τη διαφορά στο +16 ο Διαμαντίδης αποσύρθηκε στον πάγκο για τις απαραίτητες ανάσες και μέχρι να επανέλθει οι «πράσινοι» είχαν κακή εικόνα, έμειναν χωρίς καλάθι για περίπου οκτώ λεπτά σκοράροντας μόνο με βολές και με τη διαφορά να μειώνεται στους έξι. Ο Γιασικεβίτσιους και ο Σπανούλης, που είχε ανταποκριθεί άψογα και σε ρόλο πλέι μέικερ όποτε χρειάστηκε, αποχώρησαν το καλοκαίρι και δεν υπήρξε αντικατάστασή τους σε αυτούς τους ρόλους. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν δείχνει να εμπιστεύεται απόλυτα τον Νικ Καλάθη (έπαιξε μόλις έξι λεπτά χθες), ενώ ο Μιλένκο Τέπιτς δείχνει έξω από τα νερά του στο συγκεκριμένο ρόλο. Επειδή, λοιπόν, είναι δύσκολο να βγει μία ολόκληρη σεζόν με τον Διαμαντίδη να αγωνίζεται για 30 λεπτά (όπως χθες σε ένα ματς που εξελίχθηκε σε εύκολο), ίσως να ήταν χρήσιμη μία επιπλέον λύση στη θέση «1». Διαφορετικά οι πρωταθλητές θα παρακαλούν να μη χτυπήσει ο βιονικός «Μήτσος»...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x