Pick & Roll

Ο «γυμνός» και οι θύμησες του…ΒΑΟ

Μία ήττα στην 2η αγωνιστική της πρώτης φάσης της Ευρωλίγκας δεν αποτελεί καταστροφή. Υπάρχουν παιχνίδια για να επανορθώσεις το λάθος, αφού μιλάμε για ένα μίνι-πρωτάθλημα δέκα αγώνων. Όταν αυτή έρχεται από μία μικρή ομάδα της διοργάνωσης όμως, εκτός του ότι βάζει σε περιπέτειες την πρωτιά του ομίλου, θίγει τον εγωισμό του φαβορί και δημιουργεί προβληματισμό. Αυτό ακριβώς ισχύει για τον Ολυμπιακό, που έπεσε θύμα της δεύτερης φετινής έκπληξης στο θεσμό από την πρωταθλήτρια Γερμανίας, Μπάμπεργκ.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Μία ήττα στην 2η αγωνιστική της πρώτης φάσης της Ευρωλίγκας δεν αποτελεί καταστροφή. Υπάρχουν παιχνίδια για να επανορθώσεις το λάθος, αφού μιλάμε για ένα μίνι-πρωτάθλημα δέκα αγώνων. Όταν αυτή έρχεται από μία μικρή ομάδα της διοργάνωσης όμως, εκτός του ότι βάζει σε περιπέτειες την πρωτιά του ομίλου, θίγει τον εγωισμό του φαβορί και δημιουργεί προβληματισμό. Αυτό ακριβώς ισχύει για τον Ολυμπιακό, που έπεσε θύμα της δεύτερης φετινής έκπληξης στο θεσμό από την πρωταθλήτρια Γερμανίας, Μπάμπεργκ. Μία ομάδα που παίρνοντας ίσως δύναμη από το μεγάλο «διπλό» της Αρμάνι Μιλάνο μέσα στην Μόσχα επί της ΤΣΣΚΑ την προηγούμενη εβδομάδα, κοίταξε στα μάτια τους «ερυθρόλευκους», εκμεταλλεύτηκε τα ελάχιστα πλεονεκτήματα που έχει απέναντί τους και τους κατατρόπωσε.

Και μάλιστα με εμφατικό τρόπο, αφού άσχετα με το +12 της διαφοράς, έδειξε να ελέγχει τον αγώνα και ήταν καλύτερη, με εξαίρεση τα πρώτα επτά-οκτώ λεπτά της τρίτης περιόδου. Στο παρκέ της «Γιόκο Αρίνα», ο Ολυμπιακός, πλήρωσε εκτός από την ανετοιμότητά του -η Μπάμπεργκ έχει οκτώ επίσημα παιχνίδια- το γεγονός ότι υποτίμησε τους γερμανούς, παραγνωρίζοντας ότι το ρόστερ τους αποτελείται κυρίως από Αμερικανούς, ικανούς για όλα στην καλή τους μέρα. Οι παίκτες «κλειδιά» πήραν κακό βαθμό, αφού μόνο ο Παπαλουκάς ήταν αντάξιος της περίστασης, ενώ φάνηκε πως σε μέτρια επίπεδα κυμάνθηκε και το scouting του αντιπάλου. Η Μπάμπεργκ σκόραρε από μακρινή απόσταση, εκμεταλλευόμενη την κακή περιφερειακή άμυνα, αλλά όποτε ήθελε έκανε…πάρτι στην ρακέτα του Ολυμπιακού, αφού Νεστέροβιτς, Μπουρούσης, Νίλσεν και Έρτσεγκ, δεν μπορούσαν να κλείσουν σωστά τις «τρύπες» που άνοιγαν οι περιφερειακοί.

Αντίδοτο στον οίστρο του Ρόμπερτς δεν βρέθηκε ποτέ, ενώ οι Γιάκομπσεν και Γκαβέλ έβαζαν και αυτοί μικρά λιθαράκια για την νίκη της ομάδας τους. Ο χρόνος κυλούσε και οι «ερυθρόλευκοι» συνέχιζαν να νομίζουν ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί ένας θαυματουργός τρόπος και θα πάρουν το ματς. Αυτός δεν βρέθηκε ποτέ και για πρώτη φορά φέτος, παραδόξως κόντρα σε χαμηλού βεληνεκούς αντίπαλο, φάνηκαν οι αδυναμίες της ομάδας. Στα βράδια που οι Σπανούλης, Τεόντοσιτς και Μπουρούσης δεν θα είναι σε καλή κατάσταση, ο Ολυμπιακός ενδέχεται να έχει σοβαρό πρόβλημα στο σκοράρισμα, αφού δεν υπάρχει ο παίκτης που θα πάρει την ομάδα στις πλάτες του από τη θέση «3» ή «4». Μέχρι τουλάχιστον να φτάσουν οι Κέσελ και Παπανικολάου στο επίπεδο που πιστεύει και θέλει ο Ίβκοβιτς ή να φορμαριστεί ο Νίλσεν και να σταθεροποιηθεί ο Μαυροκεφαλίδης που απόψε έλλειπε. Η αστοχία, η αδυναμία εκμετάλλευσης των ψηλών, η ελλιπής πίεση στην άμυνα (μόλις 15 φάουλ τα περισσότερα εξ’ αυτών στο τέλος), τα λάθη και τα πολλά βεβιασμένα σουτ, αποτέλεσαν την εικόνα των «ερυθρόλευκων» που ηττήθηκαν δίκαια και φυσιολογικά.

Αυτή η ήττα, μπορεί να δικαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι ο Ολυμπιακός είναι «γυμνός» σε μία ή και δυο θέσεις. Σε αυτές του πάουερ (κυρίως) και του σμολ φόργουορντ. Ίσως να μην έχουν άδικο, όμως καλό θα είναι τα ξεκάθαρα συμπεράσματα να βγουν λίγο αργότερα. Κάποιοι άλλοι πιο ρομαντικοί, που λάθος αρέσκονται στο να συνδέουν την πρώτη θητεία του Ίβκοβιτς στον πάγκο με την τωρινή, ίσως παραλληλίσουν αυτή την ήττα με εκείνη από τον ΒΑΟ για το πρωτάθλημα την περίοδο 1996-97. Θα έχουν δίκιο, μόνο αν οι παίκτες της ομάδας βάλουν κάτω το κεφάλι, δουλέψουν σκληρά, μάθουν από τα λάθη τους και μετατρέψουν σε δίδαγμα, το αποτέλεσμα-σοκ στο Μπάμπεργκ. Δεδομένα ο Ολυμπιακός θα έχει σκαμπανεβάσματα αφού δουλεύει σε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία, όμως ματς σαν και αυτό με την Μπάμπεργκ, η σοβαρότητα των παικτών του θα αρκούσε για το ροζ φύλλο…

Απορίες, σχόλια και παρατηρήσεις στο nikosze2001@yahoo.com

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x