Pick & Roll

Θα μνημονεύσουμε ξανά τον Κωστάκη…

«Τα αγαθά κόποις κτώνται» λέει ο θυμόσοφος λαός και όπως φαίνεται ο Κώστας Παπανικολάου όχι μόνο γνωρίζει, αλλά λατρεύει αυτό το ρητό. Ο 20χρονος φόργουορντ ήταν για πολλούς η αποκάλυψη στη χθεσινή επιβλητική νίκη του Ολυμπιακού επί της Ουνικάχα Μάλαγα, αλλά για αυτούς που ξέρουν τα προσόντα του, τα επιτεύγματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν μόνο την αρχή μιας μεγάλης καριέρας

Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος

«Τα αγαθά κόποις κτώνται» λέει ο θυμόσοφος λαός και όπως φαίνεται ο Κώστας Παπανικολάου όχι μόνο γνωρίζει, αλλά λατρεύει αυτό το ρητό. Ο 20χρονος φόργουορντ ήταν για πολλούς η αποκάλυψη στη χθεσινή επιβλητική νίκη του Ολυμπιακού επί της Ουνικάχα Μάλαγα, αλλά για αυτούς που ξέρουν τα προσόντα του, τα επιτεύγματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν μόνο την αρχή μιας μεγάλης καριέρας. Τα νούμερα ήταν για Όσκαρ, αφού πέτυχε πέντε ατομικά ρεκόρ στην Ευρωλίγκα. Είχε 17 πόντους, ranking (24), πέντε αμυντικά ριμπάουντ και έξι συνολικά και 26’45’’ λεπτά συμμετοχής, 6 περισσότερα από όσα είχε συνολικά στα δύο πρώτα παιχνίδια με αντιπάλους τις Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάμπεργκ.

Πέρυσι, ο Παναγιώτης Γιαννάκης δεν τον εμπιστεύθηκε και δεν θα κρίνω για το έπραξε σωστά ή όχι, αφού στην Ευρωλίγκα χρησιμοποιήθηκε μόλις σε έξι παιχνίδια, στα οποία αγωνίστηκε κάτι παραπάνω από 38 λεπτά. Φέτος, με το… καλημέρα ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έδειξε ότι δεν θα σταθεί σε ονόματα και θα επιβραβεύει όποιον δουλεύει στις προπονήσεις. Τρανό παράδειγμα ο χθεσινός αποκλεισμός του Μάρκο Κέσελ από την δωδεκάδα, χωρίς να έχει πρόβλημα τραυματισμού.

Ο Παπανικολάου φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να «αρπάξει από τα μαλλιά» την ευκαιρία. Όπως… προκύπτει, έχει το μυαλό μέσα στο κεφάλι, δουλεύει καθημερινά στις προπονήσεις και «ρουφάει» όλες τις πολύτιμες γνώσεις που μπορεί να του προσφέρει ένας «σοφός». Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς που πολλάκις έχει δουλέψει με παίκτες, οι οποίοι κάνουν τα πρώτα βήματα της καριέρας τους, δείχνει να τον πιστεύει πολύ, κάτι που φαίνεται όχι μόνο από τα λεπτά συμμετοχής που του δίνει, αλλά και το γεγονός ότι ο ρόλος του είναι ενεργός στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Ο νεαρός φόργουορντ το έχει καταλάβει και μέχρι στιγμής τον δικαιώνει.

Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Κωστάκη το καλοκαίρι του 2007, όταν ταξίδεψα με την αποστολή της εθνικής εφήβων στη Μαδρίτη, όπου διεξήχθη το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Τότε ήταν το μικρότερο σε ηλικία μέλος της ομάδας και δεν είχε πάρει μεγάλο χρόνο συμμετοχής από τον προπονητή της ομάδας, Νίκο Κεραμέα. Γνωρίζοντας τον ως άνθρωπο στην τρυφερή ηλικία των 17 ετών, αλλά και ως παίκτη μέσα από τις καθημερινές προπονήσεις, διαισθάνθηκα (για να μην το παίξω και ειδήμων) ότι αυτό το παιδί έχει όλα τα φόντα να κάνει μεγάλη καριέρα.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, θυμάμαι τον εαυτό μου να λέω στη δουλειά στους συναδέλφους που ασχολούνταν περισσότερο με το μπάσκετ ότι εντυπωσιάστηκα από την ωριμότητα και την ταπεινότητα του σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα του, ενώ σε ό,τι αφορά τα προσόντα του από την σωματοδομή, την αλτικότητα, αλλά και το καλό σουτ από μέση απόσταση. Μέχρι τώρα το αποδείκνυε μέσα από την πορεία του στις μικρές εθνικές ομάδες, μέσω των οποίων ήρθαν οι πρώτες διακρίσεις. Κατά την ταπεινή μου άποψη, θα συνεχίσει να το κάνει και σε συλλογικό επίπεδο και θα μας δώσει πολλές άλλες ευκαιρίες να τον μνημονεύσουμε.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x