Γενικά

Εσύ, ξέρεις τι είναι η καλλισθενική γυμναστική; (pics)

To πρώτο Πανελλήνιο Πρωταθλήματος Street Workout είναι προ των πυλών και ο Αντώνης Αραχωβίτης, εξηγεί τι σημαίνει καλλισθενική γυμναστική. Μόδα ή τρόπος ζωής;

Η λέξη Καλλισθενική προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις “Κάλλος” και “Σθένος” και αφορά την παλαιότερη μέθοδο προπόνησης που χρησιμοποιούσαν οι Σπαρτιάτες στρατιώτες για την αύξηση της δύναμής τους. Με τα χρόνια το είδος άθλησης αυτό διαδόθηκε και πλέον είναι από τα δημοφιλέστερα.

To Hellenic Street Workout Organization είναι ο πρώτος επίσημος Ελληνικός φορέας που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη και καλλιέργεια των διαφόρων μορφών του αθλήματος του Street Workout, που στα Ελληνικά μεταφράζεται ως “Γυμναστική Δρόμου”, καθώς και την διοργάνωση αγώνων που θα περιλαμβάνονται στα Πανελλήνια και Τοπικά Πρωταθλήματα , κύπελλα.

Φέτος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διοργανώθηκε το πρώτο Πανελλήνιο Πρωταθλημα, στο οποίο ο Αντώνης Αραχωβίτης κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στις κατηγορίες Muscle up και Street Lifting και το ασημένιο στην κατηγορία Power Reps.

Συναντήσαμε τον Αντώνη στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης, όπου εργάζεται ως προπονητής θαλάσσιου σκι, και μας εξήγησε τα πάντα για την Καλλισθενική γυμναστική.

Αντώνη πες μας λίγα λόγια για σένα

Αρχικά, είμαι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ, Αθηνών με μεταπτυχιακό στο Sport Management. Ασχολούμαι με την καλλισθενική γυμναστική τα τελευταία 5 χρόνια και παραδίδω μαθήματα σε επίπεδο personal καθώς και group training. Επίσης είμαι προπονητής Θαλάσσιου Σκι στον όμιλο της Βουλιαγμένης (Ν.Ο.Β)

Πως ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με την Καλλισθενική γυμναστική;

Η ενασχόληση μου με τον αθλητισμό ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία και ασχολήθηκα σε επίπεδο πρωταθλητισμού με το Θαλάσσιο Σκι, ένα αρκετά επίπονο και τεχνικό άθλημα. Η αγάπη μου για τον αθλητισμό με έκανε να διαλέξω ως κύρια επιλογή σπουδών την Γυμναστική Ακαδημία και εκεί ήρθα σε επαφή με την πιο επιστημονική πλευρά του αθλητισμού. Σαν αθλητής πολύ σημαντικό ρόλο έπαιζε η συνεχής ενδυνάμωση ώστε να ανταποκριθώ στις υψηλές απαιτήσεις του αθλήματος όποτε οι επισκέψεις στους χώρους των γυμναστηρίων ήταν συχνές. Όμως σαν ανήσυχο πνεύμα δεν με κάλυπταν οι κλασικές ασκήσεις του γυμναστηρίου και ψάχνοντας κάτι διαφορετικό ήρθα σε επαφή μεσώ του διαδικτύου με διάφορα βίντεο που έδειχναν αθλητές να γυμνάζονται σε πάρκα γυμναστικής και να καταφέρνουν απίστευτες ασκήσεις δύναμης και εκρηκτικότητας. Κατευθείαν κόλλησα!

inner

Τι χρειάζεται κάποιος για να ασχοληθεί με αυτό το είδος γυμναστικής και υπάρχει κάτι που μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη;

Το πλεονέκτημα αυτής της γυμναστικής είναι ότι χρησιμοποιεί κυρίως ασκήσεις με το βάρος του σώματος μπορεί να προσαρμοστεί στο ανάλογο επίπεδο φυσικής κατάστασης του καθένα προσωπικά. Η μεγάλη ποικιλία των ασκήσεων που υπάρχουν την καθιστούν κατάλληλη για εκγύμναση τόσο των ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένοι, τραυματίες) καθώς και για πολύ προχωρημένους αθλητές. Επίσης είναι κατάλληλη και για τις μικρές ηλικίες για τον απλούστατο λόγο πως όλες οι ασκήσεις της Καλλισθενικής είναι ασκήσεις που το σώμα είναι κατασκευασμένο να κάνει και οι περισσότερες είναι στην φύση των παιδιών ( σκαρφάλωμα, κρέμασμα, αναπηδήσεις). Σίγουρα κάποιος που είναι τραυματισμένος θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του πριν κάνει οποιαδήποτε εκγύμναση και πάντα να ακολουθεί τις συμβουλές του προσωπικού γυμναστή. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι καλλισθενικές ασκήσεις χρησιμοποιούνται από τους φυσικοθεραπευτές για την αποκατάσταση των τραυματισμών και για την αντιμετώπιση ορθοπεδικών προβλημάτων. Είναι ένα αρκετά ανερχόμενο άθλημα που στο εξωτερικό έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο. Σίγουρα όσο περνάει ο καιρός ο κόσμος το μαθαίνει και ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με αυτό.

inner

Στο πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κατέκτησες 3 μετάλλια. Πως νιώθεις τόσο για τις διακρίσεις όσο και για την πρώτη ελληνική διοργάνωση;

Πραγματικά νιώθω πολύ χαρούμενος που φέτος διοργανώθηκε το πρώτο επίσημο WSWCF (world street workout callisthenics federation) πρωτάθλημα Street Workout στην Ελλάδα με μεγάλες προοπτικές για μεγαλύτερες διοργανώσεις στο άμεσο μέλλον. Να αναφέρω πως δεν θα ήταν εφικτή η διοργάνωση αν δεν υπήρχε η πολύ καλή συνεργασία με τον Σωματείο Δυναμικού Τριάθλου και κυρίως με τον Αντρέα Κολλέτη, πρόεδρο του σωματείου. Κατέκτησα την πρώτη θέση στο αγώνισμα των Muscle up, την πρώτη θέση στο αγώνισμα του Street lifting ( έλξεις με 32 κιλά, βυθίσεις στο δίζυγο με 48 κιλά και καθίσματα με 85 κιλά). Είμαι πολύ ευχαριστημένος και ικανοποιημένος από τις θέσεις που κατέκτησα και από τις επιδόσεις μου, γιατί χρειάζεται πολύ δουλειά και αφοσίωση και όταν καταφέρνεις τους στόχους σου είναι πραγματικά καταπληκτικό συναίσθημα. Στόχος μου είναι να λάβω μέρος σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και να καταφέρω να κατακτήσω και εκεί υψηλές θέσεις.

Μιλώντας λίγο γενικότερα, όσον αφορά στο άθλημα, στα τόσα χρόνια που ασχολούμαι έχω δει πως κόσμος όλων των ηλικιών ασχολείται με την προσωπική του εκγύμναση και το Street Workout Callisthenics είναι πάντα στις πρώτες του επιλογές. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εξειδικευμένα πάρκα εκγύμνασης που θα επιτρέπουν αυτού του είδους την γυμναστικής και ελπίζω μακροπρόσθεμα να καταφέρουμε να τα κάνουμε πραγματικότητα.

Επιμέλεια: Ματίλντα Καλλιοντζή

Πηγή: lay-out.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x