sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Δύο επιτυχημένα χρόνια με τον Πογέτ κρίνονται σε ένα… βράδυ στην Τιφλίδα

Το project «Γκουστάβο Πογέτ» στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδος κρίνεται επιτυχημένο βάσει πορείας και… αύρας, απομένει ακόμα η επίτευξη του μεγάλου στόχου, της πολυπόθητης συμμετοχής στο Euro.

«O κ. Γκουστάβο Πογέτ είναι ο νέος προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ανδρών. Ο Ουρουγουανός προπονητής υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έως το τέλος του 2023 με πρόβλεψη ανανέωσης έως το EURO 2024», ανέφερε στην ανακοίνωση της η ΕΠΟ τον Φεβρουάριο του 2022 στην αφετηρία της εποχής Πογιέτ στον γαλανόλευκο πάγκο.

Ο στόχος που είχε θέσει τότε ο 57χρονος προπονητής ήταν διττός. Πρώτον η δημιουργία ενός κλειστού club προκειμένου να «στρώσουν» μία και καλή τα αποδυτήρια και να αφομοιώσουν ταχύτερα οι ποδοσφαιριστές τη δική του φιλοσοφία. Δεύτερον η επιστροφή σε μία μεγάλη διοργάνωση ύστερα από 10 χρόνια με το Euro να είναι το πρώτο χρονικά τουρνουά που έρχεται.

Μέσα σε δύο χρόνια η Εθνική Ελλάδος έχει υπερκαλύψει τη μία πλευρά του project. Το εξαιρετικό κλίμα μεταξύ των διεθνών και η αγωνιστική «ανάταση» έχουν αγκαλιαστεί και πάλι από τον κόσμο με μεγαλύτερη επιθυμία όλων πια την παρουσία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του καλοκαιριού. Στόχος εφικτός καθώς το όνομα της Γεωργίας δεν τρομάζει, χρειάζεται όμως την απαραίτητη συγκέντρωση και εμφάνιση ανάλογη με αυτή απέναντι στο Καζακστάν.



Τα θεμέλια μίας ανταγωνιστικής ομάδας είχαν μπει επί Τζον Φαν Σιπ με την αξιοπρεπή πορεία στα προκριματικά του Μουντιάλ του Κατάρ, που, ωστόσο, δεν συνδυάστηκε με πρόκριση εκεί. Ισπανία και Σουηδία αποδείχθηκαν ανώτεροι αντίπαλοι, ενώ η Εθνική ακόμη δεν ήταν έτοιμη για μία αγωνιστική υπέρβαση.

Το Nations League ήταν μία μοναδική ευκαιρία για την επίτευξη του στόχου που είχε θέσει ο Γκουστάβο Πογιέτ. Κύπρος, Κόσοβο και Βόρειος Ιρλανδία ήταν μία μικρή πρόκληση με τεράστιο διακύβευμα. Εάν δεν ερχόντουσαν οι πέντε νίκες στα έξι παιχνίδια και η πρώτη θέση του ομίλου τώρα δεν θα συζητούσαμε για πρόκριση στα γήπεδα της Γερμανίας, παρά θα περιμέναμε το τουρνουά για να δούμε επιτέλους Πρωταθλήτρια Ευρώπης την… Αγγλία.

Πίσω στο 2022 λοιπόν. Εκκίνηση λοιπόν με νίκη στο Μπέλφαστ επί της Βορείου Ιρλανδία χάρη στο γκολ του Μπακασέτα. Ο αρχηγός και νυν ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού παίρνει ξανά το «όπλο» του στην έδρα του Κοσόβου για το δεύτερο διπλό τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου. Στο κατάμεστο Πανθεσσαλικό Στάδιο η Εθνική κάνει το τρία στα τρία απέναντι στην Κύπρο, νίκη που ωστόσο δεν πανηγυρίστηκε, αφού σημαδεύτηκε από τον τραυματισμό του Λημνιού στις τελευταίες στιγμές της αναμέτρησης. Τότε ήταν που βγήκε στην επιφάνεια το εξαιρετικό κλίμα μεταξύ των διεθνών. Όλοι στο πλευρό του άτυχου ποδοσφαιριστή και όρκος πρωτιάς για χάρη του.



Όπερ και εγένετο. Ένα εντυπωσιακό δεκαήμερο ολοκληρώθηκε το βράδυ της 12ης Ιουνίου με την τέταρτη διαδοχική νίκη ξανά στο Βόλο, αυτή τη φορά με αντίπαλο το Κόσοβο. Στο κέντρο του γηπέδου στήθηκε ένα μικρό πάρτι. Ουδείς από το κοινό, παρά μόνο οι Έλληνες διεθνείς και ο Γκουστάβο Πογιέτ μπορούσαν να αντιληφθούν το μέγεθος της επιτυχίας. Είχαν αρπάξει από τα μαλλιά τη… δεύτερη ευκαιρία να βρεθούν στο Euro. Τώρα «ένα ματς έμεινε…» όπως είπε ο Ντίνος Μαυροπάνος στον sport-fm.gr μετά τη θριαμβευτική πρόκριση στον τελικό του Nations League.

Μία ήττα στην Κύπρο απλά χάλασε το νικηφόρο σερί και το πρόγραμμα έκλεισε στην Ριζούπολη στα τέλη του Σεπτεμβρίου απέναντι στην Βόρειο Ιρλανδία. Χωρίς άγχος πια μπήκαμε στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος έχοντας απέναντι μεγαθήρια τύπου Γαλλίας και Ολλανδίας. Το κλισέ λέει ότι κανείς δεν προκρίνεται ή αποκλείεται στη θεωρία και στην πράξη όλα τα παιδία το κατάφεραν και με το παραπάνω. Μπορεί να τερματίσαμε στην τρίτη θέση του ομίλου πάνω από Ιρλανδία και Γιβραλτάρ, οι εμφανίσεις μας ωστόσο έδειξαν ότι είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο βήμα. Ότι μπορούμε πια να ονειρευόμαστε με την Εθνική.

Στο ενδιάμεσο και μετά το τέλος των προκριματικών υπήρξαν διάφορα σενάρια σχετικά με το μέλλον του Πογιέτ. Ο ίδιος μάλιστα με τον εκρηκτικό του χαρακτήρα έδινε τροφή με δηλώσεις περί… Ιρλανδίας αλλά και αποκαλύψεις για τον απλήρωτο συνεργάτη του Μαουρίσιο Ταρίκο. Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες, όμως οτιδήποτε εξωαγωνιστικό έμεινε μακριά από την ομάδα. Η «θωράκιση» των αποδυτηρίων απέκρουε κάθε τι που θα μπορούσε να την βλάψει. Ακόμη και την κριτική για τις κλήσεις των ποδοσφαιριστών που δεν είχαν καθόλου χρόνο συμμετοχής σε συλλογικό επίπεδο. Ανεξάρτητου αγωνιστικής κατάστασης οι παίκτες τηρούν πιστά το πλάνο και δίνουν τα πάντα με εθνόσημο στο στήθος.



Πώς φτάσαμε στο σήμερα; Αμέσως μετά το ισόπαλο 2-2 με τη Γαλλία στην OPAP Arena, η χώρα μας θα έμπαινε στην κλήρωση του Νοεμβρίου για τις έδρες ημιτελικού και τελικού του Nations League. Η διασταύρωση με Καζακστάν και εν συνεχεία με μία εκ των Γεωργίας και Λουξεμβούργο ήταν δεδομένη. Το πρώτο βήμα έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια και απομένει τώρα το δεύτερο στην Τιφλίδα.

Το βράδυ της Τρίτης 26 Μαρτίου δίνουμε το μεγαλύτερο αγώνα της διετίας Πογιέτ και τον σπουδαιότερο της δεκαετίας. Το επιστέγασμα της προσπάθειας 30-35 ανθρώπων να επαναφέρουν την Εθνική ομάδα εκεί που της αξίζει. Διότι όλα τα παιδιά και ο προπονητής αξίζουν να βρίσκονται στο Euro 20 χρόνια μετά το «θαύμα» της Πορτογαλίας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x