Γιώργος Μαζιάς

Φιάσκο πρώτου μεγέθους

Ο Γιώργος Μαζιάς γράφει στο sport-fm.gr για την αδυναμία του Παναθηναϊκού να αδειοδοτηθεί από την UEFA.

Το σήριαλ τελείωσε. Με τραγικό τόπο για τον Παναθηναϊκό. Επί σειρά εβδομάδων στήθηκε μια φάμπρικα ελπίδας για ευρωπαϊκή συμμετοχή. Δεν κατακτήθηκε αγωνιστικά, αλλά αφού υπήρχε αυτή η χαραμάδα με την διαφαινόμενη αδυναμία του ΠΑΣ ας πούμε ότι καλώς το κυνήγησε ο Παναθηναϊκός. Ευρώπη είναι αυτή, πρεστίζ είναι στη μέση και το κυριότερο πολλά λεφτά σε μια εποχή απίστευτα δύσκολη. Το κυνηγάς όμως μόνο αν είσαι εντάξει. Ο Παναθηναϊκός καταποντίστηκε. Ο φάκελος δεν πληρούσε ποτέ τις προϋποθέσεις. Δεν ξύπνησαν μια μέρα στην ΟΥΕΦΑ και έκοψαν τον ΠΑΟ επειδή έτσι τους ήρθε.

Γράφει ο Γιώργος Μαζιάς

Κι αν στην Ελλάδα έχουμε μάθει αλλιώς, στην ΟΥΕΦΑ και σε κάθε σοβαρό οργανισμό αποφασίζουν με βάση αυτών που ορίζουν οι κανόνες. Κι αν πέρυσι ήταν ελαστικοί και έδωσαν χάρη αφού το σύστημα αδειοδότησης ήταν στο τελευταίο χρόνο «επιείκειας» δεν συνέβη το ίδιο και φέτος.

Ο Παναθηναϊκός από πέρυσι έχει πρόβλημα. Το ξέρουν όλοι. Κι αν βελτίωσε κάπως τα πράγματα δεν σημαίνει ότι τα έφερε όλα στα ίσια.

Πέρυσι πέρασε με ένα πολύ θεωρητικό μπίζνες πλαν τις εξετάσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν για πλάνο 70-80.000 μελών με τις αντίστοιχες συνδρομές, διαρκείας, χορηγίες και όλα τα σχετικά. Αυτά δεν έγιναν ποτέ όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Το πλάνο βιωσιμότητας ήταν πολύ θεωρητικό και πέραν της πραγματικότητας αισιόδοξο. Για τους τεχνοκράτες που πάνε με βάση την πραγματικότητα και όχι την θεωρητική ελπίδα όλα αυτά έχουν κοντά ποδάρια. Εγγυητική είχε ο Παναθηναϊκός; Είναι από τα βασικά που ζητάνε. Προφανώς όχι. Ότι πήγε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΟ στην Ελβετία αρχικά έμοιαζε καλό. Απέλπιδα προσπάθεια ήταν. Ανευ ουσίας. Εκεί δεν δέχονται και δεν ακούνε για προσωπικές εγγυήσεις. Έχεις τα απαιτούμενα; Περνάς. Δεν τα έχεις; Αντίο. Χάρη κόντρα στη χάρη δεν γίνεται από την ΟΥΕΦΑ.

Πως πήρε την απόφαση η ευρωπαϊκή ομοσπονδία για να ανακαλέσει την άδεια; Προφανώς βλέποντας ότι ο βασικός εισηγητής έχει δώσει αρνητική εισήγηση τους κινήθηκε η υποψία ότι κάτι δεν πήγε καλά στην όλη διαδικασία.
Οσο για την ακρόαση; Προφανώς δεν είχε τύχη ο ΠΑΟ; Οσο για την απόφαση που αναμενόταν από Δευτέρα, αυτή βγήκε άμεσα. Εκεί δεν τις λιβανίζουν. Τη Δευτέρα άλλωστε έχουν την κλήρωση των δυο πρώτων προκριματικών γύρων. Δεν θα περίμεναν τελευταία στιγμή. Προς τι λοιπόν η καλλιέργεια κλίματος αισιοδοξίας;

Όλοι ήξεραν ότι ο ΠΑΟ ήταν ήδη υπό επιτήρηση από την UEFA και τιμωρημένος με αναστολή από πέρυσι και παράλληλα έχει ήδη εμφανίσει προβλήματα συμμόρφωσης με τον κανονισμό του financial fair play στις προηγούμενες ευρωπαϊκές συμμετοχές του. Κόπηκε φυσιολογικά και δίχως να υπάρχουν σκιές όσο κι αν αυτό εξυπηρετεί να λέγεται.

Οι ανακοινώσεις κατόπιν εορτής δεν ωφελούν σε τίποτα. Οι επικοινωνιακοί λόγοι γίνονται αντιληπτοί, αλλά η επικοινωνία αυτή δεν οδήγησε πουθενά. Καλό είναι να λέμε την αλήθεια. Ειδικά όταν ξέρεις ποια είναι αυτή δεν πρέπει την αποκρύπτεις μήτε να δημιουργείς φρούδες ελπίδες.

Το κάζο για τον Παναθηναϊκό είναι μεγάλο. Απομένει να δούμε αν θα υπάρξει πρόβλημα και με την άδεια στην Ελλάδα. Εκεί τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο σοβαρά αν αποδειχθούν νέες ελλείψεις. Η ΕΠΟ πάντως έχει ήδη προκαλέσει τις ομάδες να ανοιχθούν οι φάκελοι. Καλό θα ήταν να γίνει κάτι τέτοιο αφού το κυνήγι φαντασμάτων δεν οδηγεί πουθενά και μόνο κακό κάνει.

Όσο για την προσφυγή στο CAS; Μάλλον πρόκειται για πεταμένα λεφτά (κοντά στο κατοστάρικο – για χιλιάδες ευρώ μιλάμε- θα φτάσει η δουλειά). Το διαιτητικό δικαστήριο σπάνια δικαιώνει ομάδες ή αθλητές κόντρα σε ομοσπονδίες. Όταν έχει τηρηθεί το γράμμα του νόμου από την (συν)ομοσπονδία τότε πως θα ανατραπεί η απόφαση (Θυμάστε την περίπτωση Βάλνερ); Πήγε η Μάλαγα για να αρθεί (και ) ο πρώτος χρόνος τιμωρίας της επί των παραβάσεων του οικονομικού fair play και εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπέστατο όχι. Μακάρι να δικαιώσει και ΠΑΟ και ΠΑΣ το ΚΑΣ. Χίλια μακάρι. Πριν πας όπως να κάνεις κόντρα έφεση πρέπει να υπολογίζεις και τις ουσιαστικές πιθανότητες που έχεις, να ξέρεις την αλήθεια και όχι να πετάς πυροτεχνήματα.

ΥΓ: Όσο για τα 20 εκατ. ευρώ που θα δώσει η περιφέρεια Αττικής για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ; ( Το ίδιο θα λέγαμε αν το γήπεδο ήταν του Ολυμπιακού, του ΠΑΟ, του ΠΑΟΚ κ.ο,κ., πάντα προς αποφυγή παρεξηγήσεων) Αντί δικών μας σχολίων δανειζόμαστε σχόλιο φίλου από το facebook. «Αν αληθεύει ότι η περιφέρεια προσφέρει 20 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της για το γήπεδο της ΑΕΚ, να τους θυμίσουμε ότι αυτή την στιγμή κλείνουν νοσοκομεία και σχολειά (εκτός των άλλων). Πρώτα τα σχολεία και τα νοσοκομεία και μετά τα γήπεδα»…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x