Επικαιρότητα

Φωτογραφίες: Το γλυκύτατο έαρ στην πασχαλινή Ζάκυνθο

Η Ζάκυνθος γιορτάζει με κατάνυξη αλλά και με πολλά δικά της έθιμα το Πάσχα μέσα σε έναν μαγευτικό συνδυασμό θρησκευτικής ευλάβειας και της οργιαστικής άνοιξης του Ιονίου

Για την Ζάκυνθο το Πάσχα (και η εκρηκτική άνοιξη που σκεπάζει απ' άκρη σε άκρη μία από τις πιο χαρισματικές γωνιές της χώρας μας) είναι μία υπόθεση εντελώς ιδιαίτερη και αρκετά διαφορετική από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι κάτοικοι του νησιού γιορτάζουν την κορύφωση του Θείου Δράματος με έθιμα που κρατούν δεκαετίες ολόκληρες και έχουν έντονη την αύρα της ξεχωριστής ψυχοσύνθεσης των Επτανήσων

Το πιο χαρακτηριστικό από τα έθιμα της μεγάλης εβδομάδας είναι η μεσημεριανή Λιτανεία του Εσταυρωμένου από την πλατεία του Αγίου Μάρκου σε μεγάλο μέρος της πόλης και στην παραλιακή οδό. Πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία για όσους την έχουν ζήσει από κοντά, καθώς συνδυάζει την κατάνυξη και την εκκλησιαστική παράδοση με αυτό το ιδιαίτερο χρώμα που έχει το γλυκύ έαρ της Ζακύνθου.

Την επόμενη ημέρα, Μεγάλο Σάββατο οι εκδηλώσεις ξεκινούν από τα χαράματα, γύρω στις 5.30 τα ξημερώματα, όταν ο Επιτάφιος επιστρέφει στο Μητροπολιτικό Ναό της Ζακύνθου, και συνεχίζεται η Ακολουθία του Όρθρου.

Ο ωραιότατος ύμνος “Τον Κύριο υμνείτε…”, τονισμένος και αυτός στην Ζακυνθινή εκκλησιαστική μουσική, σηματοδότησε την ξακουστή “Gloria”(δόξα) ή το “κομμάτι” (Πρώτη Ανάσταση) και το σπάσιμο των πήλινων σταμνών στην πλατεία του Αγίου Μάρκου και από τις νοικοκυρές όλων των σπιτιών εντυπωσιάζουν.

Λίγη ώρα νωρίτερα οι πιστοί μεγαλύτερης ηλικίας τηρούν το έθιμο και προμηθευονται τα «ματζέτα» (μποκέδες απο μυρτιά και λουλούδια της φύσης για να ευχηθούν και του χρόνου!

Όσο για το βράδυ του Σαββάτου, η Ανάσταση γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια σε όλες τις ενορίες της πόλης και του υπόλοιπου νησιού, με τους Ζακυνθινούς να συμμετέχουν σε όλες τις ενορίες της πόλης (αλλά και στα πανέμορφα χωριά τους) στην κορυφαία στιγμή της Χριστιανοσύνης. Μαζί και σε μία από τις πιο μαγικές νύχτες που μπορεί να ζήσει κανείς σε ολόκληρη την Ελλάδα, εκεί πάνω στην Μπόχαλη, όταν η άνοιξη, οι ψαλμοί και παραδίπλα ο κόντες Διονύσιος Σολωμός φτιάχνουν έναν από τους πιο μαγευτικούς μύθους μιας κατεπείγουσας ελληνικότητας.

















Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x