Γιώργος Πετρίδης

ΑΕΚ: Το πληρέστατο ρόστερ και το «καθήκον» του κόσμου

Η ΑΕΚ έχτισε ένα εξαιρετικό ρόστερ ενόψει της νέας περιόδου και θέτει μεγαλεπήβολους στόχους.

Η περσινή σεζόν χαρακτηρίστηκε αποτυχημένη από τους ανθρώπους της μπασκετικής ΑΕΚ και αποτελεί… παράδειγμα προς αποφυγήν. Παρ’ όλα αυτά, ο Μάκης Αγγελόπουλος πείσμωσε ακόμα περισσότερο και με αποφασιστικές κινήσεις το φετινό καλοκαίρι, έχτισε το πληρέστερο ρόστερ επί εποχής του.

Γράφει ο Γιώργος Πετρίδης

Η περίοδος 2018-19 μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και άφησε πικρή γεύση στους φίλους της μπασκετικής ΑΕΚ. Σε μια σεζόν που χαρακτηρίστηκε από πολλές ατυχίες λόγω τραυματισμών και αστοχίες σε κάποιες επιλογές παικτών, η «Ένωση» κατέρρευσε στα κρίσιμα σημεία και έμεινε εκτός στόχων, παρότι ξεκίνησε με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες λόγω της παρουσίας του Μπάνκι και μεταγραφών όπως ο Ματσιούλις και ο Σαντ-Ρος. Προσθέστε σε όλα αυτά και την «προίκα» που υπήρχε από τα δύο τρόπαια της αμέσως προηγούμενης περιόδου.

Προφανώς και θα θεωρείτο απόλυτη υπέρβαση το να επαναληφθούν οι επιτυχίες του 2017-18. Αλλά το γεγονός πως δεν μπόρεσε να επιστρέψει σε τελικούς του πρωταθλήματος μετά από 14 χρόνια και έμεινε εκτός Final Four του Basketball Champions League έχοντας στην ουσία πλεονέκτημα έδρας, συνιστά αποτυχία. Κι ας κατακτήθηκε ένα ακόμα τρόπαιο (σ.σ. Διηπειρωτικό), τρίτο την τελευταία διετία.



Παρ’ όλα αυτά, ο Μάκης Αγγελόπουλος και οι συνεργάτες του δεν πτοήθηκαν από την αρνητική κατάληξη της σεζόν. Κάθε άλλο… Πείσμωσαν ακόμα περισσότερο και αποφάσισαν το φετινό καλοκαίρι να πράξουν αυτό που δεν έγινε πέρσι σε επίπεδο προπονητή (με την ανάθεση της τεχνικής ηγεσίας στον Ηλία Παπαθεοδώρου), αλλά και να κάνουν μεταγραφές από το πάνω ράφι, σε μια εποχή που το ελληνικό μπάσκετ βιώνει «μαύρες» μέρες.

Ας δούμε λίγο το χρονικό του φετινού καλοκαιριού. Η αρχική πρόθεση των ανθρώπων της «Ένωσης» ήταν να παραμείνουν στο ρόστερ οι πολύτιμοι -από όλες τις απόψεις- Ματσιούλις και Σαντ-Ρος. Πρώτος στόχος επετεύχθη. Εν συνεχεία, το ζητούμενο ήταν να ισχυροποιηθεί ο ελληνικός κορμός. Πάει κι αυτό… Ο πιο βελτιωμένος παίκτης του ελληνικού πρωταθλήματος (Κακλαμανάκης), δύο αξιόλογοι γκαρντ (Τολιόπουλος, Γκίκας), ένα χρησιμότατο εργαλείο στις θέσεις των φόργουορντ (Χρυσικόπουλος) και ένας… μπαρουτοκαπνισμένος σέντερ (Μαυροειδής) υπερκαλύπτουν το ελληνικό στοιχείο. Κι ας αποχώρησαν Λαρεντζάκης και Σάκοτα (προσωρινά ο δεύτερος).



Από ‘κει και πέρα, ο Μάκης Αγγελόπουλος αποφάσισε να εκπληρώσει -και με το παραπάνω- όλα τα «θέλω» του Ηλία Παπαθεοδώρου και να προσθέσει 4 ξένους στο ρόστερ, που θα έχουν παραστάσεις από Ευρωλίγκα και θα ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα, αλλά θα είναι και καλοί χαρακτήρες-επαγγελματίες. Να αποφευχθούν παίκτες-στοιχήματα όπως ο Ρατάν-Μέις, ο Ρόμπερσον και ο ασταθής Γκρίφιν. Λάνγκφορντ, Ρέι και Σλότερ αποτέλεσαν τις «βόμβες» του καλοκαιριού, ενώ η τελευταία προσθήκη (βλ. Γιάνκοβιτς) μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη των μεταγραφών. Εξηγούμαστε…

Από τους τρεις πρώτους γνωρίζουμε περίπου τι να περιμένουμε λόγω των εικόνων που έχουμε από δαύτους στα παρκέ… Ο Σερβοκαναδός φόργουορντ/σέντερ όμως είναι διαφορετική περίπτωση αφού δεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ομάδες που αγωνιζόταν, αλλά τώρα μοιάζει έτοιμος για το step-up: βρίσκεται σε καλή ηλικία και έχει πολλά να αποδείξει, με τους ανθρώπους του «Δικέφαλου» να τον πιστεύουν πολύ. Το συμπέρασμα λοιπόν που βγαίνει από τις μεταγραφικές κινήσεις του καλοκαιριού, είναι πως η ΑΕΚ διαθέτει πιθανότατα την καλύτερη εξάδα ξένων της ιστορίας της! Δίχως υπερβολή και σε θεωρητικό επίπεδο τελείως όλα αυτά, αφού το παρκέ είναι ο καθρέφτης. Σίγουρα πάντως πρόκειται για την ποιοτικότερη εξάδα ξένων, αλλά και για το πληρέστερο ρόστερ επί εποχής Αγγελόπουλου.



Σε όλα αυτά προσθέστε και την επένδυση που γίνεται με το νέο γήπεδο της ομάδας στα Άνω Λιόσια, το οποίο θα ανοίξει τις θύρες του για να υποδεχθεί την «Ένωση» στις αρχές του 2020.

Μόνο που όλες αυτές οι κινήσεις δεν βρίσκουν -για την ώρα- ανταπόκριση στον κόσμο της ΑΕΚ. Στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας τους, τα εισιτήρια διαρκείας ξεπερνούν μετά βίας τα 300, αριθμός που προκαλεί απογοήτευση στους ιθύνοντες της ομάδας, αφού ο στόχος που έχει τεθεί είναι να πωληθούν 2.000-2.500 κάρτες τουλάχιστον. Ο Μάκης Αγγελόπουλος έκανε το… καθήκον του πάλι και κρατάει σε υψηλό επίπεδο την ομάδα, βάζοντας συνεχώς λεφτά από την τσέπη του -για το μεράκι του- με ένα μπάτζετ κοντά στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που τα έσοδα είναι ελάχιστα. Ειδικά αν τα συγκρίνουμε με άλλους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Σκεφτείτε απλά ότι ομάδες όπως η Μπάμπεργκ και η Στρασμπούρ έχουν έσοδα περί τα 5-6 εκατομμύρια ευρώ μόνο από τα εισιτήρια διαρκείας...

Γι’ αυτό και ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ ζητάει -όσο ποτέ άλλοτε- τη στήριξη των φιλάθλων για τη φετινή σεζόν. Εδώ όμως μπαίνει στη συζήτηση το «καθήκον» του κόσμου, που καλείται να αποδείξει ότι εμπνέεται από το όραμα ενός ρομαντικού ανθρώπου, ο οποίος αναγέννησε το μπασκετικό τμήμα και αποτελεί εγγύηση για την ομαλή λειτουργία της ομάδας. Επιπροσθέτως, να αναφέρουμε ότι όσο κι αν κάποιοι το... θέλουν, το οικονομικό δεν αποτελεί πρόβλημα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Κι αυτό επιβεβαιώθηκε από τις κινήσεις που έγιναν το καλοκαίρι, ενώ ακόμα και οι οφειλές -που υπήρχαν προς πρώην παίκτες της ομάδας κτλ.- διευθετούνται. Είναι δεδομένο πως αθλητές σαν τους άριστους επαγγελματίες, Λάνγκφορντ, Ματσιούλις και Σλότερ, δεν θα επέλεγαν ποτέ τους «κιτρινόμαυρους» αν ήξεραν πως δεν θα πάρουν τα λεφτά τους.

Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χρονιά που έρχεται είναι κρισιμότατη σε όλα τα επίπεδα για τον οργανισμό ΑΕΚ. Θα δείξει τι... ψάρια πιάνει. Η ενίσχυση του ρόστερ, η παρουσία του Ηλία Παπαθεοδώρου στον πάγκο, αλλά και η μετεγκατάσταση στο νέο γήπεδο γεννούν μεγάλες προσδοκίες. Στις εγχώριες διοργανώσεις, η «Ένωση» έχει ως στόχο την παρουσία στους τελικούς του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου, ενώ είναι ζητούμενο και η επιστροφή στο Final Four του BCL.

Ανοίγουμε μια παρένθεση εδώ, αφού τον επόμενο μήνα αναμένονται εξελίξεις στη διασυλλογική διοργάνωση της FIBA, που θα προκαλέσουν θετικό αντίκτυπο και πιθανότατα θα φέρουν νέο γύρο ανακατατάξεων στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Κλείνοντας, οι άνθρωποι του «Δικέφαλου» αλλάζουν τακτική και σε άλλα πολλά ζητήματα από τη φετινή σεζόν. Μια πρώτη απόδειξη είναι η πολύ έξυπνη -και απρόσμενα θετική- κίνηση να πραγματοποιηθεί η media day της ομάδας στην Πορταριά, όπου «χτίζεται» από τον Ηλία Παπαθεοδώρου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x