Γιώργος Πετρίδης

Αυτός ο άνθρωπος (Σλούκας), αυτός…

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει στο sport-fm.gr τις σκέψεις του για τη νίκη του Παναθηναϊκού AKTOR επί του Ολυμπιακού με τον Κώστα Σλούκα να κάνει τη διαφορά στο φινάλε.

Ο άνθρωπος που αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο του περασμένου καλοκαιριού όσον αφορά τα μεταγραφικά, ήταν εκείνος που φρόντισε να χαρίσει τη νίκη στον Παναθηναϊκό AKTOR στο 3ο ντέρμπι «αιωνίων» με τον Ολυμπιακό στο φετινό πρωτάθλημα (77-71). Ο λόγος φυσικά για τον Κώστα Σλούκα, ο οποίος έβαλε ένα μεγάλο τρίποντο στα 37 δευτερόλεπτα πριν από το φινάλε και μετέτρεψε το 72-71 σε 75-71.

Στη συγκεκριμένη φάση, ο αρχηγός του «τριφυλλιού» έκανε μια τρομερή σταυρωτή ντρίμπλα οδηγώντας τον Παπανικολάου από την άλλη πλευρά και εκτέλεσε από πολύ ψηλά μπροστά από τον πάγκο των φιλοξενούμενων στο τέλος του χρόνου της επίθεσης στέλνοντας την μπάλα να αναπαυτεί στο διχτάκι. Ακολούθησαν δύο ακόμα εύστοχες βολές στα 22 δευτερόλεπτα για να σφραγίσει την επικράτηση του «εξάστερου».

Ας τα πάρουμε με τη σειρά όμως. Με τον Σλούκα να μοιράζει «πάρε-βάλε» ασίστ στους συμπαίκτες του (σ.σ. 5 τελικές πάσες στο πρώτο δεκάλεπτο) και με την τακτική του προπονητικού επιτελείου των γηπεδούχων (σ.σ. στην άμυνα το σχήμα με τους Παπαπέτρου-Χουάντσο-Μήτογλου έκλεισε καλά τους διαδρόμους και στην επίθεση διάβαζαν καλά τα mismatch) να αποδίδει καρπούς, οι «πράσινοι» έχτισαν μικρή διαφορά στην πρώτη περίοδο, την οποία έφτασαν στο +17 στα μέσα του δεύτερου δεκαλέπτου με επιμέρους σκορ 19-1! Κάπου εκεί όμως βραχυκύκλωσαν και στις δύο άκρες του παρκέ, με συνέπεια να πετάξουν στα σκουπίδια το προβάδισμά τους.

Καθοριστικό ρόλο σε εκείνο το διάστημα έπαιξε και το γεγονός ότι ο Αταμάν πήρε ελάχιστα πράγματα από παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο. Η έλλειψη συγκέντρωσης και το γεγονός ότι κάποια στιγμή «άδειασε» η ρακέτα, χάρισε πολλά επιθετικά ριμπάουντ (5 τον αριθμό) και κατ’ επέκταση δεύτερες ευκαιρίες στον Ολυμπιακό στο 3ο δεκάλεπτο, αφού οι Λεσόρ, Μήτογλου και Χουάντσο έβγαιναν έξω για να μαρκάρουν τους αντιπάλους τους και οι περιφερειακοί του «εξάστερου» υστερούσαν στον συγκεκριμένο τομέα.

Παναθηναϊκός: Αυτός ο άνθρωπος (Σλούκας), αυτός…

Συν τοις άλλοις, οι παίκτες του Παναθηναϊκού άρχισαν να φορτώνονται με φάουλ, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν δεόντως οι «ερυθρόλευκοι», με τον Γουίλιαμς-Γκος να προκαλεί μεγάλα ρήγματα στην άμυνα του «τριφυλλιού» (σ.σ. 12 πόντοι στο δεύτερο ημίχρονο). Μ’ αυτά και μ’ αυτά, οδηγηθήκαμε σε φινάλε-θρίλερ, το οποίο είχε ευτυχή κατάληξη για τους «πράσινους», παρότι είχε για αρκετή ώρα στην πεντάδα του στο φινάλε 3 παίκτες χρεωμένους με 4 φάουλ. Εκεί όμως μίλησαν πάλι οι ηγετικές του φυσιογνωμίες. Τίποτα δεν είναι τυχαίο τελικά…

Κορυφαίος του «εξάστερου» και βάσει του ειδικού συστήματος αξιολόγησης ο Χουάντσο Ερνάνγκομεθ! Ο Ισπανός φόργουορντ αγωνίστηκε για 34 λεπτά παρότι είχε χρεωθεί με 3 φάουλ στις αρχές της 4ης περιόδου κι έκανε τα… πάντα επιβεβαιώνοντας την ανοδική του πορεία. Στην επίθεση πήρε πολλές μπάλες δίνοντας λύσεις (11 πόντοι) ξεδιπλώνοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και στα μετόπισθεν βρισκόταν… παντού παραδίδοντας ένα masterclass: ειδικά η τάπα στον Πίτερς στο 68-63 κι ενώ έπαιζε με 4 φάουλ ήταν άμυνα σεμιναριακού επιπέδου.

Παναθηναϊκός: Αυτός ο άνθρωπος (Σλούκας), αυτός…

Ο Μήτογλου επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις και συνέχισε την… παράδοση που έχει χτίσει κόντρα στον Ολυμπιακό. Πέτυχε 15 πόντους κι ένα μεγάλο τρίποντο στο 65-63, ενώ πήρε πολύ καλό βαθμό στο κομμάτι της αντιμετώπισης του Φαλ, αφού στο μεγαλύτερο διάστημα αγωνίστηκε στο «5». Ο Ναν είχε ένα κακό διάστημα μετά τα μέσα της 2ης περιόδου, ωστόσο ανέβηκε στα κρίσιμα, ενώ ο Λεσόρ κέρδισε αρκετές μάχες και βοήθησε επιθετικά μετά την ανάπαυλα, αλλά εκτέθηκε στην άμυνα και στα ριμπάουντ. Ίσως και γι’ αυτό δεν πήρε τον συνήθη χρόνο συμμετοχής του.

Θετικός και ο Παπαπέτρου ανά διαστήματα, ενώ ο Βιλντόσα είχε αρκετές δημιουργίες (μαγική η ασίστ για το γκολ-φάουλ του Λεσόρ στο 54-53), όμως δεν του βγήκε το παιχνίδι εκτελεστικά (0/3 τρίποντα). Παρ’ όλα αυτά, ο Αργεντινός γκαρντ έδωσε κάποια ποιοτικά λεπτά που τόσο ανάγκη είχε ο προπονητής του. Προσθέστε σε όλα αυτά ότι οι παίκτες του «τριφυλλιού» υπέπεσαν σε μόλις 6 λάθη, που έρχεται σε αντιδιαστολή με τα 18 που είχαν πριν από μερικές εβδομάδες στον αγώνα του ΣΕΦ για την Ευρωλίγκα.

Παναθηναϊκός: Αυτός ο άνθρωπος (Σλούκας), αυτός…

Η ουσία είναι ότι ο Παναθηναϊκός έκανε το «3 στα 3» κόντρα στον Ολυμπιακό στο ελληνικό πρωτάθλημα σε ένα ματς που ήταν ανώτερος στη μεγαλύτερη διάρκεια, παρότι παρατάχθηκε δίχως τον καλύτερο αμυντικό της περιφερειακής γραμμής του (Γκραντ) και τον χρησιμότατο Αντετοκούνμπο, δύο απουσίες που δεν του στοίχισαν, αφού ο Αταμάν και οι συνεργάτες του φρόντισαν να «καλυφθούν» με διάφορα τρικ. Δεν πλήρωσε ούτε τις χαμένες μάχες κάτω από τις ρακέτες (27-38 τα ριμπάουντ).

Εν πολλοίς λοιπόν ο «εξάστερος» κλείδωσε το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της Stoiximan Basket League, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να πάει πιο… χαλαρά στους εναπομείναντες αγώνες του 3ου γύρου. Παράλληλα πήρε την απαιτούμενη ψυχολογική ώθηση για τις αναμετρήσεις με τον νικητή του ζευγαριού Μακάμπι-Μπασκόνια για την Ευρωλίγκα, στις οποίες καλείται να υπερασπιστεί την έδρα του…

Υ. Γ. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι εξαιρετικός προπονητής και είναι κρίμα να έχει τέτοια συμπεριφορά στους αγώνες. Ειδικά απέναντι σε έναν άνθρωπο-κύριο σαν τον Σάββα Αρώνη, στον οποίο επιτέθηκε με ύβρεις. Ακόμα και το «παιδιάστικο» περιστατικό με τον Ιωάννη Παπαπέτρου τα λέει όλα…

Υ. Γ. 2 Η διαιτησία ήταν για… γέλια και για κλάματα. Σε αρκετές περιπτώσεις σφύριζαν ό,τι να ‘ναι και φρόντισαν να βάλουν φωτιά στο παιχνίδι με τις αποφάσεις που έπαιρναν εις βάρος του Παναθηναϊκού. Και εξόργισαν όσο δεν πάει τον Αταμάν, ο οποίος μάλλον έπρεπε να αποβληθεί για τις διαμαρτυρίες του.

Υ. Γ. 3 Ο κόσμος του «τριφυλλιού» φρόντισε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και απέφυγε τα… έκτροπα, παρότι υπήρχαν αρκετές στιγμές που προκλήθηκε.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x