sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η… βελτιωμένη έκδοση του Γουίλιαμς-Γκος που «απογειώνει» τα γκαρντ του Ολυμπιακού!

Το sport-fm.gr σκιαγραφεί το προφίλ της... βελτιωμένης έκδοσης του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, ο οποίος πιάνει ξανά λιμάνι μετά από τέσσερα χρόνια από την πρώτη του παρουσία στον Ολυμπιακό.

Μετά τη μεγάλη επιστροφή του Νίκολα Μιλουτίνοφ, ακόμα ένας… παλιόφιλος του Ολυμπιακού ήρθε να πιάσει λιμάνι ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου! Ο λόγος για τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, ο οποίος επιστρέφει στους «ερυθρόλευκους» μετά από τέσσερα χρόνια και τη σεζόν 2018/19, όντας πιο έτοιμος και πιο «ψημένος» μπασκετικά.

Και σίγουρα, έχοντας, πλέον, «σύμμαχο» και τις παραστάσεις, που απέκτησε στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπου αγωνιζόταν με τη φανέλα της Λοκομοτίβ Κουμπάν και -κυρίως- της Ρεάλ Μαδρίτης, εν αντιθέσει με τη ρούκι σεζόν του στον Πειραιά.

To sport-fm.gr σκιαγραφεί το προφίλ του 28χρονου Αμερικανού γκαρντ, καταγράφει τα στοιχεία, που θα φέρει μαζί του στο ρόστερ του Γιώργου Μπαρτζώκα, αλλά και τα στοιχεία εκείνα, που ο πρωταθλητής Ευρώπης με τους Μαδριλένους έχει βελτιώσει στο παιχνίδι του με την πάροδο του χρόνου.

Γουίλιαμς-Γκος: Αυτά θα δώσει στον Ολυμπιακό

Τα Pick and Roll και το διάβασμα της άμυνας


Στόχος του Ολυμπιακού ενόψει της νέας σεζόν ήταν να βρει ακόμα έναν καλό δημιουργό, έναν εξαιρετικό χειριστή της μπάλας, αλλά και μια μία αξιόπιστη λύση στην περιφέρεια, που θα μπορεί να «κουμπώσει» σε αρκετά σχήματα. Αυτό είχε θέσει ως προτεραιότητα ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με την υπόθεση ανανέωσης του Κώστα Σλούκα. Και τελικώς το βρήκε στο πρόσωπο ενός παλιού γνώριμου.

Από το πρώτο του πέρασμα στην ομάδα, ο Γουίλιαμς Γκος έδειξε τις αρετές του στο οργανωτικό κομμάτι και στο καλό διάβασμα της αντίπαλης άμυνας, «θητεύοντας» και μαθαίνοντας τα μυστικά του ευρωπαϊκού μπάσκετ πλάι στον Βασίλη Σπανούλη. Παρά το γεγονός πως εκείνη η σεζόν αποτέλεσε τη ρούκι του στην Euroleague, ο Αμερικανός γκαρντ τα πήγε περίφημα, μετρώντας 9,2 πόντους και 4,2 ασίστ μέσο όρο στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Κύριος αποδέκτης στις περισσότερες από αυτές τις τελικές πάσες δεν ήταν άλλος από το έτερο φετινό μεταγραφικό απόκτημα των «ερυθρόλευκων»! Με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο Γκος ταίριαξε αμέσως, παίζοντας υποδειγματικά το pick and roll στην κορυφή της ρακέτας. Με το δεδομένο αυτό, όπως καταλαβαίνει κανείς, η παρουσία του Γκος στην ομάδα αποτελεί μεγάλο «όπλο» στα χέρια του Μπαρτζώκα, αφού ο Ολυμπιακός διαθέτει στις τάξεις του δύο κορυφαίους σέντερ που παίζουν πολύ καλά το pick and roll.

Γουίλιαμς-Γκος: Αυτά θα δώσει στον Ολυμπιακό

Αρετή την οποία διαθέτει μέχρι και σήμερα ο Αμερικανός γκαρντ, αφού το παιχνίδι του στηρίζεται αρκετά σε αυτές τις καταστάσεις επίθεσης, από τις οποίες μπορεί με την ίδια ευκολία, είτε να δημιουργήσει, είτε να εκτελέσει μετά από ντρίπλα, από μακρινή ή μέση απόσταση.

Άλλωστε, πρόκειται για έναν παίκτη, που έχει πολύ υψηλή αντίληψη του γηπέδου και του παιχνιδιού. Το γεγονός πως αποτελεί έναν εξαιρετικό χειριστή της μπάλας, του δίνει τη δυνατότητα να «διαβάζει» σωστά το ματς και τις διαθέσιμες επιλογές, που έχει μπροστά του. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως ξέρει πότε να πατήσει το «γκάζι» και πότε να ρίξει τον ρυθμό, ανάλογα με τις ανάγκες του αγώνα, ενώ πολύ δύσκολα θα τον δει κανείς να παίρνει τραβηγμένες προσπάθειες ή να εκμαιεύει καταστάσεις.

Τα floater και τα σουτ πίσω από την γραμμή


Σε συνάρτηση με τα παραπάνω, όπως είναι λογικό, επηρεάζονται και οι εκτελεστικές δυνατότητες του 28χρονου. Σήμα-κατατεθέν του Γουίλιαμς Γκος είναι το αγαπημένο του floater από μέση απόσταση. Έναν τρόπο επίθεσης, που έχει εξελίξει στο ρεπορτόριό του να δοκιμάζει συχνά, με μεγάλη επιτυχία μάλιστα. Ουσιαστικά, πέραν της πάσας, το floater είναι μία από τις βασικές του επιλογές μετά το σκριν.

Γουίλιαμς-Γκος: Αυτά θα δώσει στον Ολυμπιακό

Όσον αφορά τώρα το μακρινό σουτ, η αλήθεια είναι ότι δεν φημίζεται για τα ποσοστά του πίσω από τα 6,75μ. Εμφανίσεις όπως αυτή στο Game 3 των playoffs κόντρα στην Παρτιζάν (22π., 3/6τρ.), δύσκολα θα μπορέσει να κάνει πάνω από 2-3 φορές μέσα στη σεζόν. Και αυτό διότι υστερεί στη δημιουργία -και κατ' επέκταση στο τελείωμα- του σουτ στο 1vs1.

Βέβαια, την τελευταία διετία, και ειδικότερα τη σεζόν που μας πέρασε, ο Γκος πρόσθεσε στο ρεπερτόριό του το catch n' shot. Το γεγονός πως η Ρεάλ διέθετε στις τάξεις της αρκετούς χειριστές, άρα και στις πεντάδες της, οδήγησε τον 28χρονο άσο στο να παίζει αρκετά μακριά από την μπάλα. Κάτι που λίγο πολύ θα του ζητηθεί και φέτος από τον κόουτς Μπαρτζώκα και τους συνεργάτες του, αφού με Γουόκαπ και Σλούκα -εφόσον μείνει- να βρίσκονται και εκείνοι σε ρόλο χειριστών, αλλά και με τη φιλοσοφία του γρήγορου μπάσκετ και της συνεχόμενης κυκλοφορίας της μπάλας, είναι δεδομένο πως ο Γκος θα βρεθεί εκ νέου να διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις.

Γουίλιαμς-Γκος: Αυτά θα δώσει στον Ολυμπιακό

Άμυνα και ευελιξία


Όσον αφορά την… πίσω πλευρά του παρκέ, ο Γουίλιαμς Γκος δεν συγκαταλέγεται στους ελίτ αμυντικούς. Άλλωστε, ποτέ δεν ήταν τέτοιος στην καριέρα του. Ωστόσο, δεν παύει να είναι ένας… τίμιος εργάτης, ένας συνεπής αμυντικός, που μάχεται, βάζει τα χέρια του στην μπάλα, ασκώντας μια ικανοποιητική πίεση στον αντίπαλο οργανωτή. Επιπλέον, το ότι έχει μακρά άκρα για το μπόι του (1,91μ., 2,01μ. άνοιγμα χεριών) τον βοηθά να μαρκάρει με σχετική άνεση τις θέσεις «1» και «2».

Το DNA του Ολυμπιακού και η φιλοσοφία που έχει περάσει όλα αυτά τα χρόνια ο Γιώργος Μπαρτζώκας, αλλά και οι παλιές «καραβάνες» του συλλόγου, είναι δεδομένο πως θα «ψήσουν» τον Γκος και στο κομμάτι της άμυνας. Όπως για παράδειγμα συνέβη και με τον Αϊζάια Κάαναν, ο οποίος φέτος σε αρκετά ματς έπαιξε άμυνα πάνω από τις -ούτως η άλλως- περιορισμένες δυνατότητές του. Υπό αυτό το πρίσμα πάντα και ο Γκος μπορεί του χρόνου να κάνει το step-up στον τομέα αυτό.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός πως ο πρώην άσος της Ρεάλ μοιάζει ικανός να… κουμπώσει σε αρκετά σχήματα. Το δημιουργικό και οργανωτικό του ταλέντο μπορεί κάλλιστα να τον φέρει ως δίδυμο στα γκαρντ με τον Τόμας Γουόκαπ, τον Αϊζάια Κάαναν, αλλά και με τον Κώστα Σλούκα, προσφέροντας κάτι διαφορετικό σε κάθε ένα από αυτά τα τρία «ντουέτα». Παραδείγματος χάρη, με τον Κάαναν, ο Γκος θα αναλάβει την οργάνωση, με τον Γουόκαπ θα μπορούσε να κινείται μακριά από την μπάλα και να είναι εκείνος που θα δώσει την έξτρα πάσα, ενώ με τον Έλληνα γκαρντ θα μπορούσε να κάνει ακόμα και τα δύο, καλύπτοντας, μάλιστα και τις όποιες αμυντικές «ανορθογραφίες» του.

Γουίλιαμς-Γκος: Αυτά θα δώσει στον Ολυμπιακό

Η τελική… σούμα


Αναμφίβολα, η προσθήκη του Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος αποτελεί μια αναβάθμιση της ήδη εξαιρετικής περιφέρειας του Ολυμπιακού. Το παιχνίδι του και ο τρόπος προσέγγισής του φαίνεται πως ταιριάζει… γάντι στα «θέλω» του Γιώργου Μπαρτζώκα και στο γρήγορο ρυθμό με τον οποίο θέλει να παίζει η ομάδα.

Ομολογουμένως, ο Αμερικανός είναι μια πιο βελτιωμένη έκδοση του παίκτη που έπιασε λιμάνι τον Ιούλιο του 2018 και με την κατάλληλη δουλειά και προσήλωση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την ομάδα ενόψει της νέας και ακόμα πιο απαιτητικής σεζόν σε πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x