Επικαιρότητα

Κρίσιμη συνάντηση για το Κατάρ στο Κάιρο την ημέρα της λήξης της διορίας

«Το ζητούμενο δεν είναι η τρομοκρατία αλλά η παύση της ελευθερίας του λόγου» δήλωσε ο ΥΠΕΞ του Κατάρ χθες Τρίτη.

Συνάντηση στο Κάϊρο για την κρίση στο Κατάρ αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών που συμμετέχουν στη σύγκρουση στον Αραβικό Κόλπο.

Το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Αραβικά Εμιράτα συναντώνται την ημέρα που λήγει η παρατεταμένη διορία που είχε δοθεί στο Κατάρ για να αποφασίσει αν θα αποδεχτεί τους 13 όρους ή αν θα αρνηθεί.

Μέσα στους όρους που αν αποδεχτεί το Κατάρ θα γλιτώσει τις κυρώσεις είναι το κλείσιμο του τηλεοπτικού δικτύου Αl Jazeera και η διακοπή των δεσμών με το Ιράν.

Το Κατάρ χαρακτήρισε τους όρους παράλογους και μη αποδεκτούς ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του δήλωσε πως το Κατάρ δεν πρόκειται να αποδεχτεί τους όρους. «Το ζητούμενο δεν είναι η τρομοκρατία αλλά η παύση της ελευθερίας του λόγου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ χθες Τρίτη.

Το μικρό εμιράτο του κόλπου είναι αντιμέτωπο με κυρώσεις άνευ προηγουμένου σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο. Οι επιβαλλόμενοι περιορισμοί έχουν προκαλέσει αναταραχή στο πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου έθνους, το οποίο εξαρτάται από τις εισαγωγές για να καλύψει τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού του που φτάνει τα 2,7 εκατομμύρια.

Τη Δευτέρα η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της έδωσαν στο Κατάρ διορία δύο μέρες επιπλέον για να αποφασίσει τη στάση του και το αν θα αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τις χώρες του Κόλπου.

Το αραβικό μπλοκ κατηγορεί το Κατάρ ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή και περιθάλπτει ισλαμιστικά γκρουπ που θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις και ότι τους δίνει βήμα να μιλήσουν μέσω της τηλεοπτικής συχνότητας του Al Jazeera η οποία χρηματοδοτείται από το Κατάρ. Το Κατάρ αρνείται τις κατηγορίες.

Ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, το Ιράν και η Τουρκία εκφράζουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στο Κατάρ προμηθεύοντάς το με τρόφιμα και αγαθά.

Την Τρίτη, το Κατάρ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει μέσα στα επόμενα χρόνια να αυξήσει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η χώρα είναι ο κορυφαίος παραγωγός LNG στον κόσμο.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x