sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Λα Κορούνια: Το παρασκήνιο της αναβολής και ο ιστορικός υποβιβασμός

Η Ντέπορ υποβιβάστηκε στη Segunda B της Ισπανίας, αλλά πριν την αναβολή της αναμέτρησης της τελευταίας αγωνιστικής με τη Φουενλαμπράδα λόγω Covid-19, υπήρξε μπόλικο παρασκήνιο…

Κάποτε, η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια πρωταγωνιστούσε και χαιρόσουν να την βλέπεις στο χορτάρι. Έφτασε μέχρι την πηγή, σηκώνοντας την κούπα του πρωταθλητή στην Ισπανία το 2000, ενώ 4 χρόνια αργότερα, βρέθηκε μια ανάσα από τον τελικό του Champions League, αποκλειόμενη στα ημιτελικά από τη μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου, Πόρτο.

Κι όμως, 20 χρόνια μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, η Ντεπορ υποβιβάζεται στην γ’ κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου. Μπορεί να αναβλήθηκε το παιχνίδι με τη Φουενλαμπράδα για την τελευταία αγωνιστική της Segunda, καθώς βρέθηκαν θετικοί κάποιοι παίκτες και μέλη του τεχνικού επιτελείου της ομάδας της Μαδρίτης, ωστόσο, τα άλλα αποτελέσματα στους αγώνες που έγιναν, δεν την ευνόησαν κι έτσι υποβιβάζεται στη Segunda B για πρώτη φορά μετά από 39 χρόνια.

Πάμε, τώρα, να δούμε τα γεγονότα που συνέβησαν πριν την τελευταία αγωνιστική, η οποία άφησε περισσότερα ερωτήματα, παρά απαντήσεις. Η ομάδα της Γαλικίας ζητάει να επαναληφθεί ολόκληρη η αγωνιστική και είναι απόλυτη σε αυτό, αφού θεωρεί ότι όλα τα ματς πρέπει να γίνουν την ίδια ώρα, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Η Λίγκα δεν δέχεται κάτι τέτοιο και επίσης είναι ξεκάθαρη στη θέση της. Μάλιστα, αναφέρει ανεπίσημα για την ώρα, ότι το παιχνίδι που αναβλήθηκε, θα διεξαχθεί μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες. Τέλος, η τοπική κυβέρνηση της Γαλικίας «βράζει» για τους χειρισμούς της διοργανώτριας αρχής και της ομοσπονδίας.



Όσο περνούν οι μέρες, οι διαμαρτυρίες γίνονται μεγαλύτερες και δεν αφορούν μόνο τη Λα Κορούνια και τη Νουμάνθια, που υποβιβάζονται, ούτε τις Έλτσε και Ράγιο Βαγεκάνο, οι οποίες βλέπουν πλέον τη Φουενλαμπράδα να έχει πλεονέκτημα αναφορικά με τη συμμετοχή στα πλέι οφ ανόδου, ξέροντας τα υπόλοιπα αποτελέσματα. Αφορά γενικότερα το πρόβλημα υγείας, που ενδεχομένως να δημιουργήθηκε λόγω της μη τήρησης των πρωτοκόλλων.

Τι συνέβη αλήθεια στη Φουνελαμπράδα;

Την περασμένη Παρασκευή (17/7) η Φουενλαμπράδα έπαιξε με την Έλτσε και την επόμενη μέρα, βάσει πρωτοκόλλου, οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο υποβλήθηκαν σε τεστ Covid-19. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένας ποδοσφαιριστής είχε προσβληθεί από τον ιό, ενώ υπήρχαν και τρία ύποπτα κρούσματα στο προπονητικό τιμ. Την επόμενη μέρα, αυτοί οι τρεις άνθρωποι υποβλήθηκαν σε νέα τεστ, που έδειξαν ότι ήταν θετικοί. Η ομάδα και η διοργανώτρια αρχή ενημερώθηκαν αμέσως, αλλά δεν το δημοσιοποίησαν.

Τη Δευτέρα (20/7), λίγες ώρες πριν τον αγώνα με τη Λα Κορούνια, έγιναν νέα τεστ και η αποστολή χωρίς τα τέσσερα άτομα, που είχαν βρεθεί θετικά, αναχώρησε αεροπορικώς για τη Γαλικία, ΧΩΡΙΣ, όμως, να έχει στα χέρια της, τα αποτελέσματα των τελευταίων τεστ. Η ενημέρωση έγινε στο ξενοδοχείο που είχαν καταλύσει και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι άλλοι έξι ποδοσφαιριστές και τρία μέλη του επιτελείου ήταν θετικά. Η αποστολή ετοιμάστηκε να επιστρέψει στη Μαδρίτη, αλλά οι υγειονομικές αρχές «άναψαν κόκκινο» και την κράτησαν στο ξενοδοχείο.

Πως «έσπασαν» το πρωτόκολλο…

Αυτά που έγιναν την Δευτέρα, δείχνουν ότι το πρωτόκολλο υγείας έγινε… κουρελόχαρτο. Το πρώτο λάθος της Λίγκας ήταν ότι έπρεπε να θέσει σε καραντίνα και τους ποδοσφαιριστές της Έλτσε, ύστερα από τα θετικά κρούσματα που προέκυψαν μετά το ματς με τη Φουενλαμπράδα. Αντ’ αυτού, προτίμησε να βάλει σε καραντίνα μόνο τον παίκτη που ήταν επιβεβαιωμένα θετικός και να ζητήσει να γίνουν τεστ από τη μια ομάδα.

Επίσης, η αποστολή της Φουενλαμπράδα, έχοντας επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ομάδα της, δεν θα έπρεπε να της επιτραπεί να ταξιδέψει από τη Μαδρίτη στη Γαλικία. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα έγινε μεγαλύτερο, αφού ο ιός μεταφέρθηκε από τη μια περιοχή στην άλλη, κάτι που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί πολύ εύκολα. Επίσης, υπήρξαν καταγγελίες ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές έκαναν βόλτες στην πλατεία της Α Κορούνια που θα φιλοξενούσε το παιχνίδι, παρότι το πρωτόκολλο της Λίγκας αναφέρει ότι απαγορεύεται να βγουν από το ξενοδοχείο.



Την ίδια ώρα, στη Ράγιο Βεγεκάνο, ο επιθετικός της ομάδας Γιασίν Κασμί ενημέρωσε τον προπονητή του ότι το Σάββατο είχε βγει για δείπνο με τον ποδοσφαιριστή της Φουενλαμπράδα, ο οποίος ήταν ο πρώτος που είχε βγει θετικός. Η έξοδος εκ των πραγμάτων αποτελεί σπάσιμο του πρωτοκόλλου, αφού βάσει αυτού, οι παίκτες έπρεπε να παραμείνουν σε καραντίνα μέχρι τη Δευτέρα. Ο Κασμί το έσπασε, βγαίνοντας με κάποιον που ήταν θετικός στον ιό κι έτσι έθεσε σε κίνδυνο τους συμπαίκτες του.

Τι γίνεται από εδώ και πέρα;

Η αλήθεια είναι ότι οι χειρισμοί από πλευράς Λίγκας και Ομοσπονδίας έχουν προκαλέσει την αντίδραση αρκετών ομάδων, αλλά και της Ένωσης Παικτών, αλλά αυτές που κάνουν περισσότερο «θόρυβο» είναι οι ομάδες οι οποίες έχουν επηρεαστεί βαθμολογικά. Λα Κορούνια και Νουμάνθια υποβιβάστηκαν, ενώ Έλτσε και Ράγιο Βαγεκάνο εκτιμούν ότι θα βρεθούν εκτός διεκδίκησης της ανόδου μέσω των πλέι οφ, κάτι που θα συμβεί αν νικήσει η Φουενλαμπράδα στο ματς με τη Λα Κορούνια, όταν αυτό γίνει. Οι νομικές ενέργειες από την πλευρά των τεσσάρων ομάδων θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, ενώ δεν αποκλείεται να κινηθούν από κοινού, προκειμένου να δικαιωθούν.

Ένα σενάριο που ακούγεται τις τελευταίες ώρες, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει εκτίμηση για το κατά πόσο μπορεί να γίνει πραγματικότητα, είναι ότι ενδέχεται να αυξηθούν σε 24 οι ομάδες της κατηγορίας, κάτι που θα σημάνει την παραμονή των Λα Κορούνια και Νουμάνθια, αλλά και αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων στα πλέι-οφ ανόδου για να επιτρέψουν την είσοδο των Ράγιο Βαγεκάνο και Έλτσε. Ίδωμεν.



Προς το παρόν, το θέμα κλείνει με κάποιες ενδιαφέρουσες δηλώσεις του δημάρχου της πόλης της Γαλικίας, ο οποίος επέκρινε τόσο τη στάση της Λίγκας, όσο και της Φουενλαμπράδα. «Θα θέλαμε να μάθουμε γιατί η αντίπαλός μας δεν μπήκε σε καραντίνα και κυρίως γιατί τους επετράπη να ταξιδέψει από τη Μαδρίτη στη Γαλικία.

Αν ήξεραν για τα θετικά κρούσματα, το ανέφεραν στις υγειονομικές αρχές; Διότι αν επιβεβαιωθεί πως γνώριζαν για τις περιπτώσεις των παικτών και των μελών του προπονητικού επιτελείου που είχαν προσβληθεί από τον ιό, θέλω να εκφράσω την αγανάκτησή μου για την ανεύθυνη στάση του συλλόγου, που δεν ακολούθησε το πρωτόκολλο.

Οι ποδοσφαιριστές δεν διαφέρουν καθόλου από τον υπόλοιπο πληθυσμό, ούτε το πρωτάθλημα έχει ιδιαίτερο καθεστώς. Ποια είναι η διαφορά ενός ποδοσφαιριστή με έναν Ισπανό πολίτη; Ή μήπως η Λίγκα είναι πάνω από το πρωτόκολλο υγείας;» τόνισε ο Ινές Ρέι Γκαρσία. Και έχει δίκιο. Διαφωνεί κανείς;

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x