Στον τόπο διεξαγωγής του μεγάλου event πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η κλήρωση του σταδίου 1 κι έφερε στον δρόμο της Ελλάδας μία πολύ αξιόλογη ομάδα, η οποία ωστόσο δεν αποτελεί φόβητρο. Με τους Παναγιώτη Γκιώνη, Γιάννη Σγουρόπουλο, Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο, Γιώργο Κωνσταντινόπουλο και τον ομοσπονδιακό προπονητή, Κώστα Βατσακλή, η ελληνική ομάδα αναχωρεί νωρίς το πρωί της Τρίτης για την πορτογαλική πόλη και, με δεδομένο ότι το Προολυμπιακό δίνει μόνο εννέα προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αναλαμβάνει εξαιρετικά δύσκολο έργο.

Ωστόσο, η κλήρωση δημιουργεί προσδοκίες και σοβαρές πιθανότητες, καθώς η ομάδα απέφυγε κάποιο από τα πρώτα φαβορί (η Κροατία είναι νούμερο 9 ) κι επιπλέον, εάν περάσει στον δεύτερο και καθοριστικό αγώνα για την πρόκριση στο Τόκιο από το στάδιο 1, θα συναντήσει τη νικήτρια από το ζευγάρι Μεγάλης Βρετανίας-Αργεντινής, δηλαδή, επίσης, βατούς αντιπάλους.

«Φέρνει ικανοποίηση η κλήρωση με την έννοια ότι στο πρώτο "νοκ άουτ" δεν βρίσκεται μπροστά μας κάποιο από τα οκτώ πρώτα φαβορί. Αποφύγαμε, με άλλα λόγια, τις ασιατικές δυνάμεις ή κάποια τοπ ομάδα από την Ευρώπη. Η Κροατία είναι καλή ομάδα με βασικούς Γκάσινα, Πουκάρ και Κόιτς, έχει και καλό διπλό. Έχουμε, όμως, πιθανότητες να τη νικήσουμε και θα τις ‘κυνηγήσουμε’.

Το ίδιο ισχύει και με την Αγγλία, το νούμερο 7, που έχει τον πρώτο λόγο απέναντι στην Αργεντινή. Αξιόλογες ευρωπαϊκές ομάδες, που τις έχουμε νικήσει στο παρελθόν. Μπορεί να είχαμε άλλη σύνθεση, αλλά με "όπλο" το πόσο ανταγωνιστικοί έχουμε παρουσιαστεί απέναντί τους θα πάμε στο Γκοντομάρ να κάνουμε τη ζημιά», δήλωσε το βράδυ ο Κώστας Βατσακλής και συμπλήρωσε με έμφαση:

«Ξεκαθαρίζουμε ότι πρόκειται για πολύ δύσκολο τουρνουά, καθώς τα Ολυμπιακά εισιτήρια είναι λίγα και σίγουρα αγωνίζονται οι καλύτερες εθνικές ομάδες μετά από τις επτά που έχουν ήδη προκριθεί. Είναι τεράστιο κίνητρο για όλους και θεωρώ ότι αν προκριθούμε στο Τόκιο θα είναι επίτευγμα ανάλογο με το ασημένιο μετάλλιο που κατακτήσαμε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Σβέσατ το 2013.
Το τόνισα και στους αθλητές. Πάμε στην Πορτογαλία σαν αουτσάιντερ, αλλά με δυνατή ψυχολογία και με καλές πιθανότητες. Συμφωνούν και τα παιδιά σε αυτό, γιατί δεν αντιμετωπίζουμε ομάδα, με την οποία θα θεωρούμασταν αρκετά χειρότεροι. Θα κοιτάξουμε να παίξουμε ελεύθερα κι, αν πάρουμε την πρόκριση, θα είναι τεράστια επιτυχία».

Στους άνδρες οι συμμετοχές είναι 33. Έτσι στον γύρο των «64»θα γίνουν μόνο δύο αγώνες. Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κροατία, βρίσκονται κατευθείαν στον δεύτερο γύρο. Συνεπώς τα θεωρητικά οκτώ μίνι ταμπλό που θα δώσουν τις πρώτες οκτώ προκρίσεις, αρχίζουν από ημιτελικά και όχι προημιτελικά.

Αν η Ελλάδα σημειώσει δύο νίκες θα εξασφαλίσει την παρουσία της στο Τόκιο. Αν νικήσει την Κροατία και χάσει στο καθοριστικό ματς για την πρόκριση από το στάδιο 1 τότε θα έχει μία δεύτερη ευκαιρία στο στάδιο 2.

Εκεί οι οκτώ εναπομείνασες ομάδες θα πάνε σε νέο «νοκ άουτ» ταμπλό και η νικήτρια θα πάρει το «εισιτήριο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.