sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Νίκολα Μιλουτίνοφ: Έργα και ημέρες απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο

Το sport-fm.gr γυρίζει πίσω τον χρόνο κάνοντας μια αναδρομή στις παρουσίες του Νίκολα Μιλουτίνοφ με τη φανέλα του Ολυμπιακού στα ντέρμπι «αιωνίων» στην πρώτη του θητεία με τα «ερυθρόλευκα».

Ντέρμπι «αιωνίων»… πράξη τρίτη! Έναν μήνα μετά την επίσημη έναρξη της νέας αγωνιστικής σεζόν, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τρίτη φορά φέτος, αυτή τη φορά στο ΣΕΦ (30/10, 20:15) για την Stoiximan Basket League.

Εκ των πρωταγωνιστών για τους «ερυθρόλευκους» στις νίκες που προηγήθηκαν στον τελικό του Super Cup της Ρόδου και στην Ευρωλίγκα ήταν ο Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ο Σέρβος ψηλός ήταν καταλυτικός στα δύο αυτά ροζ φύλλα επί του «αιώνιου» αντιπάλου, δείχνοντας με το… καλημέρα της σεζόν πως θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο την εφετινή χρονιά στο σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Στην πιο ώριμη μπασκετικά ηλικία του, ο 28χρονος σέντερ επέστρεψε στο «σπίτι» του - όπως το είχε αποκαλέσει στο παρελθόν – όντας εμφανώς πιο βελτιωμένος και «ολοκληρωμένος» στο αγωνιστικό, αλλά και το πνευματικό κομμάτι, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί γρήγορα σε σημείο αναφοράς των Πειραιωτών και στις δύο άκρες του παρκέ.

Το ίδιο βέβαια αναμένεται να αποτελέσει και στο μεγάλο ντέρμπι του ΣΕΦ για την 4η αγωνιστική της Stoiximan Basket League. Άλλωστε, παρά το γεγονός πως έπιασε λιμάνι πριν από μερικούς μήνες, αποτελεί έναν από τους πιο «μπαρουτοκαπνισμένους» παίκτες των δύο ομάδων σε αυτές τις αναμετρήσεις. Από την πρώτη του θητεία, ο «Μίλου» είχε πάρει μια μεγάλη… τζούρα για το τι εστί Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός αφού στην πενταετία 2015-2020 που βρέθηκε στον Πειραιά, έδωσε το «παρών» σε συνολικά 30 ντέρμπι «αιωνίων»!

Μιλουτίνοφ:

Το πρώτο του συναπάντημα με τον Παναθηναϊκό ήρθε στις 8 Οκτωβρίου του 2015 και στον προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, εκεί όπου οι «πράσινοι» πήραν την πρόκριση για τους «4» του θεσμού επικρατώντας 70-64 του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ. Σε εκείνο το παιχνίδι, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ αγωνίστηκε για 15 λεπτά, μετρώντας 2 πόντους και 3 ριμπάουντ. Δέκα ημέρες αργότερα, αυτή τη φορά για το πρωτάθλημα, οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν ξανά από τον «αιώνιο» αντίπαλο, με τον «Μίλου» να ξεκινά βασικός, μετρώντας και πάλι 2 πόντους, 3 ριμπάουντ και ένα κλέψιμο σε 13 αγωνιστικά λεπτά στην ήττα με 73-69 στο ΟΑΚΑ.

Μιλουτίνοφ:

Η τρίτη… απόπειρα ήταν και η τυχερή για τον Σέρβο, ο οποίος πανηγύρισε την πρώτη του νίκη σε ντέρμπι στις 25 Ιανουαρίου του 2016. Στο παιχνίδι για τον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός ήταν εξαιρετικός, έφτασε να προηγείται μέχρι και +30 (49-19), παίρνοντας στο τέλος το ροζ φύλλο αγώνα με σκορ 80-66. Ο 22χρονος τότε σέντερ ήταν εκ των πρωταγωνιστών για το σύνολο του Γιάννη Σφαιρόπουλου, κυρίως στην άμυνα, ολοκληρώνοντας το ματς με 6 πόντους, 4 ριμπάουντ, 4 μπλοκ και ένα κλέψιμο σε 13 λεπτά.

Μια νίκη που ήταν αρκετή να δώσει το πλεονέκτημα έδρας μέχρι τους τελικούς του πρωταθλήματος στους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι και κατέκτησαν εκείνη την χρονιά τον τίτλο με 3-1 νίκες σε μια απίθανη σειρά και σε ένα Game 4 που θα μνημονεύεται για χρόνια με το buzzer-beater τρίποντο του Σπανούλη στη 2η παράταση, στο τελευταίο ματς ενός άλλου θρύλου, του Δημήτρη Διαμαντίδη. Σε εκείνη τη σειρά, ο Μιλουτίνοφ αρκέστηκε σε δεύτερο ρόλο στη θέση «5», πίσω από τον Οθέλο Χάντερ, μετρώντας 2,3 πόντους και 2,5 ριμπάουντ σε 9,7 λεπτά μέσο όρο σε αυτά τα τέσσερα παιχνίδια.

Μιλουτίνοφ:

Τη σεζόν 2016/17, στη δεύτερη χρονιά του με τα «ερυθρόλευκα», ο Νίκολα Μιλουτίνοφ ήταν το Νο.2 στην ιεραρχία των σέντερ του Ολυμπιακού, με τον Κεμ Μπιρτς να παίρνει τη μεγαλύτερη μερίδα του λέοντος σε χρόνο συμμετοχής και τον Πάτρικ Γιανγκ να ακολουθεί. Εκείνη τη σεζόν, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός τέθηκαν αντιμέτωποι συνολικά 10 φορές σε Ελλάδα και Ευρώπη, με τον Σέρβο, να δίνει το «παρών» σε όλες τις αναμετρήσεις.

Στο πρώτο ντέρμπι εκείνης της χρονιάς, ο πρώην άσος της Παρτίζαν πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση αμυντικά, βοηθώντας τα μέγιστα τον Ολυμπιακό να επικρατήσει 88-63 σε ένα ματς για τη 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Σε εκείνο το παιχνίδι, ο Μιλουτίνοφ μπορεί να μέτρησε μόλις 3 πόντους, ωστόσο τα 6 «σκουπίδια» που μάζεψε, οι δύο τάπες που έριξε στους Γκιστ-Μπουρούση, αλλά και η συνολική του εικόνα στα πίσω μέρος του παρκέ, τον τοποθέτησαν στον «κάδρο» των διακριθέντων. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς παρά το σπουδαίο διπλό των «ερυθρόλευκων» με 79-77 για την Ευρωλίγκα – η πρώτη χρονιά με το νέο φορμάτ που ισχύει μέχρι και σήμερα – ο ύψους 2,13 μέτρων σέντερ έμεινε άποντος με μόλις ένα ριμπάουντ και μία ασίστ σε 8 λεπτά συμμετοχής.

Μιλουτίνοφ:

Οι μέτριες εμφανίσεις του επί του Παναθηναϊκού συνεχίστηκαν τον Γενάρη του 2017 και στα δύο παιχνίδια μέσα σε διάστημα δέκα ημερών επί του «αιώνιου» αντιπάλου σε Ευρωλίγκα και Κύπελλο. Στο πρώτο, ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη με 77-69, ωστόσο, ο «Μίλου» έπαιξε ελάχιστα (2π. σε 4 λεπτά). Στο Κύπελλο, οι «ερυθρόλευκοι» γνώρισαν τον αποκλεισμό στα ημιτελικά με σκορ 77-67 στο ΣΕΦ, με τον Σέρβο να μένει και πάλι στα… ρηχά με μόλις 2 πόντους και 3 ριμπάουντ στα 8 λεπτά που βρέθηκε στο παρκέ.

Η… εξιλέωσή του ήρθε στις 30 Ιανουαρίου για το παιχνίδι του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος. Ο αποδεκατισμένος Ολυμπιακός εκείνης της ημέρας ηττήθηκε με 77-59, ωστόσο διατήρησε το πλεονέκτημα έδρας για τους τελικούς με το +25 του πρώτου αγώνα. Ελλείψει του τραυματία Γιανγκ, αλλά και του εκτός ρυθμού του αγώνα, Χάντερ, ο Μιλουτίνοφ βρήκε την ευκαιρία να «λάμψει» στις δύο ρακέτες, κυριαρχώντας κατά κράτος των ψηλών του Παναθηναϊκού. Σε 24 αγωνιστικά λεπτά, μέτρησε 11 πόντους, 5 ριμπάουντ, 2 μπλοκ και 1 ασίστ, όντας ο κορυφαίος «ερυθρόλευκος» στο παρκέ βάσει και του PIR.

Έχοντας κερδίσει με το «σπαθί» του στην πορεία της σεζόν τον τίτλο του βασικού σέντερ, ο Σέρβος πραγματοποίησε μια πολύ καλή και μεστή σειρά τελικών στο πρωτάθλημα επί του Παναθηναϊκού. Ο Ολυμπιακός έχασε τον τίτλο στο Game 5 στο ΣΕΦ, ωστόσο, ο ίδιος ήταν εκ των πρωταγωνιστών της ομάδας του στη σειρά με 7,6 πόντους, 4,8 ριμπάουντ κατά μέσο όρο με ποσοστό ευστοχίας στο 68%. Κομβικός στις δύο νίκες των «ερυθρόλευκων» με 12 πόντους και 4 ριμπάουντ σε 25 λεπτά στο Game 1 (63-58) και 14 πόντους και 5 ριμπάουντ σε 25 λεπτά στο Game 3 (64-62), ευστοχώντας μάλιστα σε δύο κρίσιμες βολές για το 63-62 στα 33 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε.

Μιλουτίνοφ:

Μετά από δύο χρόνια στον Πειραιά, η επόμενη σεζόν (2017/18), βρήκε τον 23χρονο τότε Νίκολα Μιλουτίνοφ σε ρόλο βασικού σέντερ, έχοντας στο πλευρό του τους Τζαμέλ ΜακΛιν και Γιώργο Μπόγρη. Η χρονιά εκείνη ξεκίνησε με ντέρμπι, αφού στις 8 Οκτωβρίου, ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν με 71-68 στο ΣΕΦ, μένοντας χωρίς πόντο στα 4 τελευταία λεπτά του αγώνα. Ο Μιλουτίνοφ από την πλευρά του βοήθησε σημαντικά την ομάδα του Σφαιρόπουλου με 8 πόντους, 7 ριμπάουντ 2 ασίστ και 2 κλεψίματα σε 21 λεπτά συμμετοχής.

Το επόμενο κιόλας βράδυ, ο Σέρβος έβαλε την υπογραφή του σε πρόωρη τριετής επέκταση συμβολαίου, η οποία και τον «έδενε» στο λιμάνι μέχρι το καλοκαίρι του 2020, δείγμα της εμπιστοσύνης που έτρεφαν στην ομάδα για το ταλέντο και τις ικανότητές του. Το επόμενο ραντεβού των δύο ομάδων δεν άργησε να έρθει, αφού στις 10 Νοεμβρίου τέθηκαν ξανά αντιμέτωποι και πάλι στο ΣΕΦ, αυτή τη φορά για την Ευρωλίγκα. Οι «πράσινοι» ήταν ξανά νικητές (62-70), με τον Μιλουτίνοφ να «βουλιάζει» στη μετριότητα των «ερυθρόλευκων» σε ένα από τα σπάνια άστοχα βράδια του (4π. με 2/7 σουτ, 7ρ., 2ασ.).

Μιλουτίνοφ:

Οι άσχημες εμφανίσεις Ολυμπιακού και του ίδιου συνεχίστηκαν εκείνη τη σεζόν κόντρα στον Παναθηναϊκό, γνωρίζοντας μία ακόμα ήττα, αυτή τη φορά με 68-61 στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα. Τα φάουλ δεν επέτρεψαν στον Σέρβο να βρει ρυθμό – αποβλήθηκε κιόλας – με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει το ματς με μόλις 3 πόντους και 2 ασίστ σε 11 λεπτά. Οι Πειραιώτες «έσπασαν» το σερί των πέντε ηττών από τον «αιώνιο» αντίπαλο στο επόμενο ματς, φεύγοντας με τεράστιο διπλό στην παράταση (85-87) για την Ευρωλίγκα. Ο «Μίλου» είχε εκείνο το βράδυ 4 πόντους, ισάριθμα ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 μπλοκ σε 19 λεπτά, ωστόσο, οι άμυνές του που δεν καταγράφονται στην στατιστική ήταν κομβικές.

Οι δύο ομάδες τα… ξαναείπαν στις αρχές Ιουνίου του 2018 και στους τελικούς των playoffs του ελληνικού πρωταθλήματος, με τον Παναθηναϊκό να κατακτά το πρωτάθλημα στις πέντε νίκες. Από πλευράς Μιλουτίνοφ, είχε πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του. Κορυφαίο του παιχνίδι το Game 3 με 8 πόντους και 10 ριμπάουντ στην ήττα με 73-58 στο ΟΑΚΑ, ενώ στον αντίποδα, στο πιο κρίσιμο ματς, στο τελευταίο, ήταν ουσιαστικά εκτός, αφού έκανε 3 φάουλ στα πρώτα 2:43’ του Game 5, μένοντας στο παρκέ συνολικά 3:16’ προτού αποβληθεί.

Μιλουτίνοφ:

Τη σεζόν 2018/19, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα τεθούν αντιμέτωποι μόλις τρεις φορές. Μία στο πρωτάθλημα και δύο στην Ευρωλίγκα. Ο λόγος φυσικά ήταν η ιστορική απόφαση των «ερυθρόλευκων» στις 13 Φεβρουαρίου του 2019 να αποχωρήσουν από το ημίχρονο του ημιτελικού του Κυπέλλου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαιτησία. Μια απόφαση που στηρίχθηκε μέχρι τέλους, αφού οι Πειραιώτες δεν κατέβηκαν ούτε στο δεύτερο παιχνίδι για το πρωτάθλημα, αλλά ούτε και στον πρώτο γύρο των playoffs κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο, με αποτέλεσμα να υποβιβαστούν στην Α2.

Μιλουτίνοφ:

Στα τρία ντέρμπι που παίχτηκαν εκείνη την χρονιά, ο Ολυμπιακός μέτρησε μία νίκη. Στην ήττα στο πρωτάθλημα με 79-70 στο ΟΑΚΑ, ο Μιλουτίνοφ κατέγραψε 6 πόντους και 3 ριμπάουντ, ενώ σε εκείνη για την Ευρωλίγκα (93-80) είχε πληθωρική εμφάνιση με 11 πόντους, 5 ριμπάουντ 1 ασίστ και ισάριθμα μπλοκ. Την κορυφαία του επίδοση κόντρα στους «πράσινους» σημείωσε στις 4 Ιανουαρίου του 2019 και στην εντός έδρας νίκη με σκορ 79-65 για την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Εκείνο το βράδυ, ο Σέρβος σέντερ ήταν απολαυστικός, ολοκληρώνοντας το παιχνίδι με ένα εντυπωσιακό double-double (18π., 18ρ., 1ασ., 5/8δ., 8/10β.), σε μια από τις κορυφαίες του εμφανίσεις σε επίπεδο Ευρωλίγκας.

Μιλουτίνοφ:

Την αμέσως επόμενη σεζόν, που αποτέλεσε και την τελευταία του στον σύλλογο, ο Μιλουτίνοφ αγωνίστηκε στο ένα από τα δύο παιχνίδια που έδωσαν οι δύο ομάδες στον θεσμό της Ευρωλίγκας. Στις 6 Δεκεμβρίου του 2019, ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη στην παράταση μετά από συγκλονιστικό ματς (99-93), με τον Σέρβο να είναι ο κορυφαίος του Ολυμπιακού με 14 πόντους, 10 ριμπάουντ (4 επιθετικά), 2 ασίστ και 27 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης.

Απόψε, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ θα αντιμετωπίσει για 33η φορά στην καριέρα του τον Παναθηναϊκό ως παίκτης του Ολυμπιακού, με στόχο να βελτιώσει το ρεκόρ που έχει (15-17) και να οδηγήσει την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα στη νίκη που θα δώσει σημαντικό προβάδισμα στην τελική βαθμολογία και στον δρόμο προς τους τελικούς της Stoiximan Basket League.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x