Κώστας Νικολακόπουλος

Να μην τον βγάλουμε και τρελό τον Μπέντο!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος αναλύει στο sport-fm.gr τα σκεπτικά του Μπέντο κι εξηγεί ότι οι αλλαγές από μόνες τους δεν αποτελούν πανάκεια.

Γνώμη μου: Ότι ο Πάουλο Μπέντο αυτή τη φορά θα το αλλάξει και δεν θα παίξει 4-4-2 η, ότι σκέφτεται να βάλει και τον Μάριν και τον Φορτούνη, δεν σημαίνει από μόνο του τίποτα.

Θα είναι πολύ αφελής όποιος πιστεύει ότι…αυτόματα ο Ολυμπιακός θα παίξει έτσι μπαλάρα και θα…σαρώσει τους πάντες. Ο σχηματισμός κι η επιλογή προσώπων είναι απλά ένα κομμάτι του παιχνιδιού. Το κύριο ζητούμενο είναι η φόρμα της ομάδας, τα τρεξίματα που θα βγάλει, η ποιότητα αλλά κι η ψυχή που θα καταθέσει πάνω στο χορτάρι. Όλα τα υπόλοιπα είναι σοβαρά θέματα κι αυτά, αλλά δευτερεύοντα.

Συγνώμη κιόλας, αλλά το σκηνικό αυτών των ημερών μου θυμίζει λίγο τι είχε προηγηθεί στο Ολυμπιακός-Χάποελ Μπερ Σεβά 0-0. Τότε που ο Βίκτορ σκέφτονταν να παίξει με Μιλιβόγεβιτς, Μπουχαλάκη, Μανιάτη στα χαφ, αλλά ξεσηκώθηκαν οι εφημερίδες, οι «ειδικοί» κι όλος ο κόσμος και του επέβαλλαν έτσι να βάλει τον Φορτούνη δεκάρι. Το αποτέλεσμα το είχαμε δει: ούτε μία φάση δεν είχε κάνει η ομάδα…

Τι λέω εγώ: ο προπονητής πρέπει να κάνει αυτό που νομίζει κάθε φορά ότι πρέπει να κάνει κι όχι να επηρεάζεται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και να κάνει πράγματα που δεν τα πιστεύει. Πολύ απλά διότι έτσι θα αρχίσει να χάνει το παιχνίδι.

Για παράδειγμα, αν ο Μπέντο πιστεύει ότι χωράνε μαζί από την αρχή ο Φορτούνης κι ο Μάριν σε παιχνίδια δύσκολα όπως ο ΑΠΟΕΛ κι η ΑΕΚ, ας το κάνει. Αν δεν το πιστεύει, ας μην το κάνει και μην ασχολείται με τις κριτικές που θα του κάνουν μετά οι δημοσιογράφοι.

Είναι δεδομένο, όχι μόνο εκ του αποτελέσματος αλλά και εκ της εμφάνισης, ότι αποδείχθηκε στη Λάρισα πως ο Πορτογάλος είχε κακές ιδέες για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Φαίνονταν από πριν ότι δεν ήταν και…λαμπρές οι ιδέες, όμως αποδείχθηκε και μέσα στον αγωνιστικό χώρο, δυστυχώς για τον Ολυμπιακό.

Όμως, μην τον βγάλουμε και τρελό τον άνθρωπο! Προσπάθησε να βρει λύσεις σε κάποια προβλήματα που έβλεπε να έχει η ομάδα του. Για παράδειγμα, η παρουσία και του Καρντόσο δίπλα στον Ιντέγε στην ενδεκάδα δεν είχε να κάνει μόνο με το οφθαλμοφανές ότι ο προπονητής θέλησε να δώσει κι άλλο παιχνίδι βασικού στον Παραγουανό, για να τον βοηθήσει να βρει τη φόρμα του.

Ο Μπέντο σκέφθηκε μήπως παίζοντας με δύο φορ βοηθήσει πρώτα απ΄ όλα την ομάδα του να γίνει πιο απειλητική. Διότι, παίζοντας με ένα φορ στα προηγούμενα παιχνίδια της, ιδιαίτερα απειλητική μπροστά δεν την έλεγες. Ούτε με τον Ηρακλή στο Καυταντζόγλειο (με Καρντόσο), αλλά ούτε και στα άλλα παιχνίδια της με κεντρικό κυνηγό τον Ιντέγε (ένα γκολ στη Γιάνγκ Μπόϊς, ένα στην Αρόουκα και μηδέν στο 90λεπτο της ρεβάνς με τους Πορτογάλους). Θέλω να πω ότι δεν… έσκιζε κιόλας ο Ολυμπιακός επιθετικά στα προηγούμενα παιχνίδια του, παίζοντας με ένα φορ κι από πίσω του άλλοτε τον Τσόρι, άλλοτε τον Φορτούνη κι άλλοτε τον Μάριν.

Ένα δεύτερο, λογικό, ερώτημα ήταν ποιος θα τροφοδοτούσε τους δύο φορ, αφού δεν έβαλε κανένα εκ των Τσόρι, Φορτούνη η, Μάριν. Εδώ η μόνη επιλογή ήταν να βάλει στα πλάγια αντί του Σεμπά η, του Ελιονούσι, τον Φορτούνη, τον Μάριν. Γιατί το να έπαιζε με μόνο τον Μιλιβόγεβιτς η, τον Καμπιάσο στον άξονα και δίπλα του έναν εκ των Τσόρι, Φορτούνη η, Μάριν δεν θα είχε κανένα νόημα, ξέροντας ότι κανείς από τους τρεις δεν…τρελαίνεται να μαρκάρει.

Ο Μπέντο σωστά έβαλε και Μιλιβόγεβιτς και Καμπιάσο. Η μόνη άλλη επιλογή του ήταν ο Μάρτινς αντί του Καμπιάσο, υπό την έννοια ότι ο Πορτογάλος είναι πιο επιθετικογενής. Αλλά εδώ ας βάλουμε στο μυαλό μας ότι ο Καμπιάσο ήταν στη Λάρισα ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού κι αυτός που πέρασε τις τρεις-τέσσερις καλύτερες πάσες σε Ιντέγε κι Ελιονούσι…

Γιατί δεν έβαλε Φορτούνη η, Μάριν από τα πλάγια, αφήνοντας έξω τον Σεμπά η, τον Ελιονούσι; Τον Φορτούνη θέλησε να τον επαναφέρει πιο…ήπια στην ενδεκάδα, αφού είχε να παίξει ένα ολόκληρο μήνα, από τις 25 Αυγούστου. Κι έτσι τον πέρασε αλλαγή για μισή ώρα. Τον δε Μάριν είχε πει από την περασμένη εβδομάδα ότι ήθελε να τον «φυλάξει» για τα παιχνίδια με ΑΠΟΕΛ κι ΑΕΚ.

Τρίτο ζήτημα ήταν η παρουσία στην ενδεκάδα του Βιάνα, αν και δεν είχε δείξει έτοιμος κι από το Καυταντζόγλειο. Προφανώς ο προπονητής θέλησε να δει πως ο Βραζιλιάνος μπορεί να κολλήσει δίπλα στον Ντα Κόστα. Τον είδε πως πήγε με τον Ηρακλή, με δίπλα του τον Μποτία και σκέφθηκε να τον δει πως ταιριάζει δίπλα στον Ντα Κόστα. Εξάλλου, δεν έχουν…ενθουσιάσει κιόλας κανένα ο Μποτία με τον Ντα Κόστα ως δίδυμο στο κέντρο της άμυνας τόσο καιρό, έτσι δεν είναι; Γιατί δεν έβαλε τον Σιόβα; Ας σκεφθούμε ότι προέρχονταν από απραξία δύο ολόκληρων μηνών, λόγω θλάσης, τέλη Ιουλίου, στην πρώτη μισή ώρα του πρώτου επίσημου αγώνα με τη Χάποελ, τέλη Ιουλίου.

Τέλος πάντων, να καταλήξω: είχαν λογική οι επιλογές του Μπέντο. Δεν τρελάθηκε ξαφνικά! Όμως, είχαν και ρίσκο. Παραπάνω από αυτό που συνήθως παίρνει ένας προπονητής εκτός έδρας. Δεν του βγήκε σχεδόν τίποτα. Και το πλήρωσε η ομάδα κι αυτός.

Αλλά μέχρι εκεί. Το να τον βγάλουμε κι αυτόν άχρηστο μέσα σε ενάμιση μήνα είναι κάτι πολύ διαφορετικό από μία φανερά λανθασμένη ανάγνωση ενός αγώνα, λέω εγώ…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x