Κώστας Νικολακόπουλος

Από Φορτούνη-Ποντένσε, σε Φέτφα-Γκερέρο και στον «σε όλα τα γκολ μέσα» Βούκο!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει μέσα από τον sport-fm.gr κάποια πράγματα για έξι παίκτες του Ολυμπιακού μετά το παιχνίδι με τη Μίλαν και πριν από αυτό με τη Λαμία.

• Η μεγαλειώδης πρόκριση του Ολυμπιακού επί της Μίλαν πανηγυρίστηκε δεόντως, αφού έτσι άξιζε. Αλλά το ποδόσφαιρο δεν σταματάει. Προχωράει στο αμέσως επόμενο παιχνίδι και τώρα ο Ολυμπιακός πρέπει να παίξει με τη Λαμία. Και να την κερδίσει.

• Για εμένα τέτοια παιχνίδια και μισό μηδέν μηδέν να τα παίρνεις, καλά είναι! Απλά αν δεν θέλεις να εξελιχθούν σε θρίλερ και να σου βγει πάλι η ψυχή, πρέπει να τα καθαρίσεις ει δυνατόν από το α΄ ημίχρονο, κάτι που ο Ολυμπιακός στο φετινό πρωτάθλημα το έχει κάνει μόνο δύο φορές, και τις δύο στο Καραϊσκάκη. Μία με τον ΠΑΣ και μία με τον Παναιτωλικό, όταν προηγήθηκε 2-0 στο ημίχρονο και στα δύο παιχνίδια. Απλά με τον ΠΑΣ ολοκλήρωσε τη δουλειά στο β΄ (5-0), ενώ με το Αγρίνιο όχι (2-1).

• Η ιδιαιτερότητα του αγώνα είναι ότι θα λείψει ο Ποντένσε. Σημαντική απουσία γιατί με τα όποια μειονεκτήματα του αποτελεί τον πιο…ανατροπέα της «ερυθρόλευκης» επίθεσης. Κι η ομάδα έχει συνηθίσει να παίζει μαζί του-μόνο μία φορά έχει λείψει, από το παιχνίδι της πρεμιέρας με το Λεβαδειακό (1-0).

• Και το μυστικό είναι ότι ο Πορτογάλος έχει πολύ καλή χημεία με τον Φορτούνη. Βρίσκονται οι δυό τους με κλειστά μάτια, κάτι που δεν το βλέπεις εύκολα σε μία καινούργια ομάδα. Η χαρακτηριστική φάση την Πέμπτη με τη Μίλαν ήταν εκείνη στο 63’, όταν έπαιξαν εκπληκτικά τρεις φορές το «ένα-δύο» κι ο Φόρτου απέφυγε με έξοχη προσποίηση τον Ιταλό αμυντικό και βρέθηκε τετ α τετ με τον γκολκίπερ Ρέϊνα.

• Δυστυχώς για άλλη μία φορά φέτος ο Φορτούνης έχασε ένα γκολ που βάσει της ποιότητας του έπρεπε να το βάλει. Κι ειλικρινά πιστεύω ότι πιο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν σκοράρει όσο θα έπρεπε κι όσο μπορούσε ο Φόρτου, παρά οι σέντερ φορ! Γιατί τον Φορτούνη τον ξέρουμε, ότι μπορεί να σκοράρει με μία καλή συχνότητα, για τους άλλους δεν το ξέρουμε…

• Να θυμίσω ότι στην εξέλιξη της συγκεκριμένης φάσης, η μπάλα πήγε στον Γκερέρο, που ήταν φάτσα με την εστία, με τον γκολκίπερ εξουδετερωμένο, στο έδαφος και μπροστά της ένα αμυντικό. Η φάση δεν ήταν εύκολη γιατί έγινε πολύ γρήγορα, αλλά η ουσία είναι ότι από τα πόδια του Ισπανού κατέληξε πάνω στο σώμα του μοναδικού αμυνόμενου της Μίλαν…

• Κι ο Γκερέρο πράγματι έκανε αρκετά καλή δουλειά στον αγώνα με τη Μίλαν, έστω κι αν κάποιες πάσες του ήταν ξανά απρόσεκτες. Αλλά από τον επιθετικό σου περιμένεις και μία καλή τελική. Ενώ πετάχτηκε τόσο ωραία σε εκείνη την στιγμή στα πρώτα οκτώ δευτερόλεπτα (!) και ξέφυγε υπέροχα από την άμυνα της Μίλαν, όταν βρέθηκε απέναντι από τον εξερχόμενο Ρέϊνα, σημάδεψε χαμηλά τα πόδια του…Και στο 74’, αμέσως μετά το 2-1 της Μίλαν, όταν ο Ομάρ (μοναδική του καλή σέντρα στο ματς) του σέρβιρε τόσο ωραία την μπάλα στο δεύτερο δοκάρι, ο Γκερέρο την κοντρόλαρε καλά, αλλά ούτε γρήγορα εκτέλεσε, ούτε εύστοχα κι ο αντίπαλος στόπερ τον έκοψε…Σε ένα κόρνερ του Φορτούνη είχε ένα καλό πέταγμα στη φάση, αλλά η κεφαλιά του ήταν εντελώς άστοχη…Ακόμη και σε μία φάση στην οποία υποδείχθηκε οφσάϊντ (και ήταν), πάλι ένα κακό σουτ έκανε, πάνω στον γκολκίπερ…

• Πρέπει ο Ισπανός να γίνει κάποια στιγμή λίγο αποτελεσματικός, ειδάλλως δεν έχει νόημα. Να βάλει στο παιχνίδι του μεγαλύτερη συγκέντρωση κι αποφασιστικότητα. Όπως πρέπει κι ο Φετφατζίδης να αντιληφθεί ότι σημασία δεν έχει να εξιλεωθεί κάποτε ο ίδιος για τις τόσες σπουδαίες ευκαιρίες που έχει χάσει σε τόσα σπουδαία παιχνίδια του Ολυμπιακού, αλλά να βοηθήσει την ομάδα. Γιατί την Πέμπτη μπορεί όντως να ήταν πολύ μαχητικός και δραστήριος, έκλεψε μπάλες, κέρδισε φάουλ, πήρε προσπάθειες, αλλά αυτό το πράγμα που έκανε τρεις φορές μέσα σε εφτά λεπτά, από το 47’ έως το 54’ δεν ήταν βοήθεια στην ομάδα.

• Ο Φέτφα και στις τρεις περιπτώσεις είχε επιλογές, είχε πάσες σε συμπαίκτες του που βρίσκονταν σε καλές θέσεις. Άλλοτε τον Ομάρ, άλλοτε τον Φορτούνη κ.α. Αυτός προτίμησε σουτ και στις τρεις φορές! Το καταλαβαίνω να σουτάρεις μία φορά, αλλά να σουτάρεις και τις τρεις ενώ είχες πάσες κι ενώ τέλος πάντων δεν έχεις δώσει δείγματα του καλύτερου σουτέρ, δεν βγάζει απολύτως κανένα νόημα. Ο Φετφατζίδης τον Ολυμπιακό μπορεί να τον βοηθήσει και με μία καλή ασίστ, κάτι που σπάνια τον έχουμε δει να κάνει-και μία φορά που έβγαλε σέντρα, μόνο καλή δεν ήταν. Το ζητούμενο είναι να κερδίζει ο Ολυμπιακός κι όχι αν θα βάλει αυτός ένα γκολ.

• Και γενικά πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικός στο παιχνίδι του. Τέσσερις φορές έχασε την μπάλα κι έδωσε επιθέσεις κι αντεπιθέσεις στη Μίλαν, που εύκολα θα μπορούσαν να στοιχίσουν. Κι άλλες δύο φορές χάλασε πολύ ωραίες επιθέσεις. Λογικό είναι να έχει μία ψυχολογία «κάπως», αφού η επιστροφή του στον Ολυμπιακό δεν του έχει βγει όπως θα ήθελε, αλλά στο χέρι του είναι να το αλλάξει.

• Περισσότερα περίμενα κι από τον Βούκοβιτς την Πέμπτη. Όχι ότι δεν είχε αρκετές καλές επεμβάσεις. Και ένα-δύο πολύ ωραίες πάσες μπροστά έβγαλε και την ποιότητα του σε επίπεδο τεχνικής έδειξε και φυσικά ήταν μέσα στη φάση του 1-0, αφού μετά τη δική του κεφαλιά που έδιωξε επί της γραμμής ο Ιγκουαίν, σκόραρε ο Σισέ στο ριμπάουντ. Όμως, ο Σέρβος για την εμπειρία του και το ύψος του δεν είχε καλές αντιδράσεις στις στημένες φάσεις της Μίλαν.Τόσο στην κεφαλιά του Ζαπάτα στο α΄ ημίχρονο που έδιωξε ο Σα, όσο και στην κεφαλιά πάλι του Ζαπάτα όταν μείωσε 2-1 η Μίλαν, ο Βούκοβιτς δεν μάρκαρε καλά τον αντίπαλο του. Αρχικά πέρασε η μπάλα τον Σισέ που δεν έδιωξε με κεφαλιά, αλλά στη συνέχεια κι ο Βούκοβιτς δεν κάλυψε σωστά τη φάση.

• Και προφανώς έχοντας κάνει καλό σκάουτινγκ οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού, τον χτυπάνε επανειλημμένως στα τελευταία παιχνίδια του στο αδύναμο σημείο του, στις βαθιές πάσες που έχουν στόχευση προς το δεξί του πόδι που δεν είναι το καλό. Σε συνδυασμό με την μέτρια ταχύτητα που έχει, του δημιουργούν προβλήματα. Κι αφού το έκανε ο Καμαρά του Αγρινίου (γκολ) κι ο Γέντρισεκ της Ξάνθης (το έσωσε ο Σα), το έκανε φυσικά κι ο Κουτρόνε, που στο 20’ του ξέφυγε κι ευτυχώς για τον Ολυμπιακό πλάσαρε πολύ άσχημα πάνω στον Σα από θέση μέσα αριστερά.

• Αυτό που έχει γούστο με τον Βούκοβιτς είναι ότι πλέον είναι μέσα σε όλα τα γκολ του Ολυμπιακού! Το έβαλε στο Περιστέρι στο 93’, το έβαλε στην Ξάνθη στο 76’, το έφτιαξε τώρα με τη Μίλαν το 1-0, έκανε με αυτογκόλ το 1-0 υπέρ της Ξάνθης, έχασε τον Ζαπάτα στο γκολ της Μίλαν και τον Καμαρά στο γκολ του Αγρίνίου. Σε όλα μέσα είναι!!!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x