Κώστας Νικολακόπουλος

Με Κουτσιαύτη κερδίζουν οι «άλλοι» κι ο Ολυμπιακός φέρνει ισοπαλίες!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr δέκα πράγματα περί διαιτησίας ενόψει και του σημερινού αγώνα του Ολυμπιακού στο Κύπελλο με τη Λαμία.

• Και…ξαφνικά η ΚΕΔ του Μέλο Περέϊρα όρισε τον Κουτσιαύτη να σφυρίξει τον προημιτελικό Ολυμπιακού-Λαμίας. Ξαφνικά, υπό την έννοια ότι θυμήθηκε να τον βάλει να παίξει Ολυμπιακό μετά από δύο ολόκληρα χρόνια, από ένα ματς στη Λιβαδειά, τον Μάρτη του 2018.

• Δεν ξέρω τι ρόλο έπαιξε στην επιλογή του ρέφερι από την Άρτα το δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός στα δύο προηγούμενα παιχνίδια που τον έχει διαιτητεύσει ο Κουτσιαύτης δεν κέρδισε, ούτε τον Λεβαδειακό εκτός έδρας (1-1), ούτε τον Αστέρα Τρίπολης εντός έδρας (1-1)! Στο δε μοναδικό άλλο παιχνίδι πρωταθλήματος που τον σφύριξε ο Κουτσιαύτης, παλιά, είχε κερδίσει στο 90’ τον Εργοτέλη με 3-2…

• Μάλιστα, ο Κουτσιαύτης, που έχει σφυρίξει οκτώ φορές στην καριέρα του τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ κι έχουν οκτώ νίκες, εντός κι εκτός έδρας (πέντε και τρεις αντίστοιχα), δηλαδή εντελώς αντίθετα αποτελέσματα απ΄ ότι ο Ολυμπιακός, στο παιχνίδι με τον Αστέρα στο Καραϊσκάκη είχε κάνει μεγάλα λάθη εις βάρος των «ερυθρόλευκων». Πρώτα δεν έδωσε πέναλτι υπέρ του Φιγκέϊρας σε ανατροπή του πάνω στην γραμμή της περιοχής (ούτε φάουλ εκτός περιοχής δεν έδωσε για την ακρίβεια) και δεύτερον έδωσε πέναλτι υπέρ του Αστέρα για το 0-1, ενώ η μπάλα είχε προηγουμένως περάσει καθαρά την γραμμή του άουτ. Και στο τέλος έδωσε πέναλτι και στον Ολυμπιακό για την ισοφάριση. Δηλαδή, έχασε δύο πόντους και πήρε έναν...

• Ο Κουτσιαύτης, βέβαια, αυτό που λέμε «το διαιτητικό έγκλημα» το είχε κάνει πέρσι, στο ΠΑΟΚ-Αστέρας, όταν έδωσε πέναλτι-φάντασμα σε βουτιά του Πρίγιοβιτς κι ο ΠΑΟΚ κέρδισε με 1-0. Έκτοτε ο Περέϊρα δεν τον ξαναέβαλε σε αγώνα του ΠΑΟΚ, παρά μόνο στο 1-0 με τον Βόλο τις προάλλες. Ξανά στην Τούμπα, ξανά με πέναλτι. Μία άλλη σατανική σύμπτωση είναι δε, ότι μετά το ΠΑΟΚ-Ατρόμητος 5-1, ο Κουτσιαύτης παίζοντας το Ατρόμητος-Αστέρας 2-1 είδε ανύπαρκτο πέναλτι στο 89’ κι ο Ατρόμητος έτσι ανάσανε μετά την πεντάρα της Τούμπας...

• Πάμε παρακάτω: VAR ορίστηκε ο Μανούχος από την Αργολίδα, με τα «παράσημα» ότι πρώτον είναι ο διαιτητής που έχει οριστεί στα περισσότερα παιχνίδια του ΠΑΟΚ φέτος, σε εφτά (σε τέσσερα VAR, σε ένα 1ος και σε δύο 4ος) και δεύτερον ότι απέβαλλε τον Σεμέδο ενώ είχε σφυρίξει τη λήξη του αγώνα ΟΦΗ-Ολυμπιακός, στον οποίο είχε καταλογίσει εις βάρος του Ολυμπιακού 30 φάουλ, ρεκόρ σε ολόκληρο το φετινό πρωτάθλημα. AVAR θα είναι ο Τάσης από την Ήπειρο, που δεν έχει παίξει ποτέ Ολυμπιακό. Αντιθέτως, έχει σφυρίξει τέσσερις φορές ΠΑΟΚ κι ΑΕΚ με τέσσερις νίκες τους-έχει ακόμη για να φτάσει το «οκτώ στα οκτώ» του Κουτσιαύτη!

• Τέλος πάντων, η αλήθεια είναι ότι κάθε διαιτησία, μπορούμε να την δούμε όπως θέλουμε. Ας πάρουμε για παράδειγμα, τον Ελβετό Σνίντερ την Κυριακή στο Ατρόμητος-Ολυμπιακός. Έγκλημα δεν έκανε. Η αποβολή του Ομάρ σκάνδαλο δεν είναι. Πολύ εύκολη, όμως, την λες-να μην πάμε πιο πέρα, ότι σαν να...χάρηκε κιόλας που του έβγαλε την κίτρινη κάρτα, γιατί στο μυαλό του δεν μπορώ να είμαι.

• Αλλά ας πάμε στις άλλες αποφάσεις του, στις οποίες υπάρχει, μα σε όλες, ένα κοινό σημείο: Δεν υπήρχε μία φάση, ας την πούμε φίφτι-φίφτι, που να την έδωσε στον Ολυμπιακό. Προσέξτε, στον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, που παίζει μεθαύριο με την Άρσεναλ. Όλες πήγαιναν στον 8ο της βαθμολογίας Ατρόμητο!

Στο 18’ σφύριξε φάουλ υπέρ του Ατρόμητου, που υποτίθεται έκανε ο Βαλμπουενά. Μιλάμε για ΤΟ απίθανο σφύριγμα-ο Γάλλος την μπάλα έκλεψε! Από το φάουλ αυτό προέκυψε το επικίνδυνο σουτ που μπλόκαρε τελικά ο Σα.

Στο 37’ ο Βαλμπουενά γκρεμίζεται στην περιοχή. Η φάση δεν είναι καθαρή πέναλτι. Ύποπτη είναι. Σα να γίνεται σάντουϊτς ανάμεσα σε δύο αμυντικούς. Ο διαιτητής ούτε που το σκέφτεται. Προφανώς και στο VAR συμφωνούν μαζί του. Ο Κουμπαράκης από την Θράκη, έχει δεχθεί τέτοιο μπούλινγκ από τη Θεσσαλονίκη, που δεν λέει τίποτα κι αυτός, έστω να δει τη φάση ο διαιτητής από το μόνιτορ.

Στο 60’ έβγαλε κίτρινη κάρτα στον Γκιγιέρμε. Ανύπαρκτη της ανύπαρκτης η κίτρινη. Και δη στον κόφτη της ομάδας, που επί μισή ώρα ήταν υποχρεωμένος να προσέχει μην κάνει φάουλ και αποβληθεί.

Τρεις φορές στη διάρκεια του παιχνιδιού, η πρώτη από το πρώτο κιόλας λεπτό, ο Κυβρακίδης πήρε τα πόδια του Βαλμπουενά.
Τρεις! Τις δύο τουλάχιστον έδωσε τα φάουλ. Για κίτρινη, μην το συζητάμε! Ήταν το πιο εξευτελιστικό για τη διαιτησία του άγουρου (34 ετών) Ελβετού, που έβγαλε χωρίς κάρτα αυτό το ματς ο Κυβρακίδης με τα ‘δρεπάνια’ και πήρε ο Ομάρ κόκκινη για δύο κίτρινες στα δύο φάουλ που έκανε σε 73 λεπτά παιχνιδιού. Προσέξτε, σε 16 φάουλ παικτών του Ατρόμητου έδειξε δύο κίτρινες. Σε οκτώ φάουλ παικτών Ολυμπιακού έδειξε πέντε!!!

• Πού θέλω να καταλήξω: δεν είναι ανάγκη ένας διαιτητής να κάνει «έγκλημα» για να πάει ένα ματς εκεί που το θέλει. Μπορεί να το κάνει πιο πονηρά, σφύριγμα με σφύριγμα. Ένα εδώ, ένα εκεί, ένα παρακεί. Όλα όμως για την ίδια ομάδα. Και στο τέλος να μην φανεί και κακός, υπό την έννοια να μην έχει κάνει λάθος τέτοιο, ώστε να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Να είναι «νόμιμος», όπως στην δεύτερη κίτρινη στον Ομάρ-την στιγμή που στον Κυβρακίδη για πολύ χειρότερα μαρκαρίσματα, αντιαθλητικά, δεν δίνει ούτε μία κάρτα.

• Απλά, μετά από τόσα χρόνια, πλέον μπορούμε να καταλάβουμε τι θέλει ένας διαιτητής από ένα ματς, πού θέλει να το πάει. Και τους καταλαβαίνουμε από τα πρώτα κιόλας λεπτά.

Απλά, η μπάλα είναι πόρνη και πολλές φορές σου την φέρνει. Γιατί ο Βαλμπουενά, τον οποίο έπαιζε σε όλο το ματς "βρόμικα" ο διαιτητής, γιατί τα σφύριζε σχεδόν όλα εις βάρος του αν προσέξετε από την καταγραφή των φάσεων πιο πάνω, στο 91' πέρασε την καλή πάσα και το τρίποντο πήγε εκεί που έπρεπε να πάει..

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x