Κώστας Νικολακόπουλος

Μπορεί ο Ρομάο να γίνει ο ηγέτης της άμυνας του Ολυμπιακού;

Ο Κώστας Νικολακόπουλος βάζει μέσα από το sport-fm.gr ένα θέμα στο τραπέζι για έναν από τους πιο πολύτιμους παίκτες του Ολυμπιακού.

· Κατά κοινή ομολογία ο Ρομάο είναι από τους πιο σταθερούς σε απόδοση παίκτες του Ολυμπιακού εδώ και 12 περίπου μήνες.

· Σε μία πολύ δύσκολη εποχή για τον Ολυμπιακό ο έμπειρος Γάλλος είναι από τους παίκτες που προσπαθούν να κρατήσουν όρθια την ομάδα. Με φιλότιμο, ποιότητα, μαχητικότητα, ομαδικότητα.

· Μόνο που ο Ρομάο είναι πια 34 προς τα 35. Και κάπου έρχεται το ερώτημα: μπορείς να πας με αμυντικό χαφ και του χρόνου τον Ρομάο σε τόσο προχωρημένη ηλικία;

· Μία απάντηση είναι «ναι». Στο ποδόσφαιρο πλέον δεν μετράει η ηλικία, αλλά η απόδοση.

· Μία άλλη απάντηση μπορεί να είναι ότι τον έχεις στο ρόστερ σου και μπορεί να μην τον έχεις ως τον πιο βασικό σου κεντρικό χαφ, αλλά τον έχεις μέσα στους τρεις πιο βασικούς, από τους οποίους θα παίζουν οι δύο κάθε φορά.

· Και μία τρίτη απάντηση μπορεί να είναι ότι τον κρατάς σαν στόπερ! Σε μία θέση δηλαδή στην οποία δεν χρειάζεται να κάνει τα χιλιόμετρα, που απαιτούνται για εκείνη του κεντρικού-αμυντικού χαφ.

· Την Τετάρτη με την ΑΕΚ ο Ρομάο σαν σέντερ μπακ, έχοντας μάλιστα δίπλα του ένα παιδί 20 ετών, τον Νικολάου, που πρώτη φορά στην ζωή του έπαιζε σε ντέρμπι, έκανε μία εμφάνιση που σε ένα ποσοστό 90% ήταν πολύ υψηλού επιπέδου.

· Σκούπιζε σχεδόν όλες τις φάσεις και έβγαζε την ομάδα μπροστά με πολύ ωραίο τρόπο. Παρόμοια εμφάνιση, σε τέτοιο στιλ, δηλαδή να βγάζει κι την μπάλα στα χαφ και στην επίθεση ακόμη, δεν είχαμε δει φέτος από κεντρικό αμυντικό του Ολυμπιακού.

· Ας λάβουμε υπόψιν μας ότι έως το 1-0 (με τον Κούτρη να αφήνει παντελώς ανενόχλητο τον Χριστοδουλόπουλο) η ΑΕΚ δεν είχε ουσιαστικά απειλήσει τον Ολυμπιακό έστω με μία καθαρή ευκαιρία. Η δε φάση του 2-0, όπου ο Ρομάο μπερδεύτηκε προ του Αραούχο κι έχασε την ισορροπία του ήταν από αυτά που γίνονται μία φορά στις τόσες (με το Νικολάου στο ξεκίνημα της φάσης να είναι δίπλα στον φορ της ΑΕΚ, αλλά να μην σπεύδει να τον μαρκάρει όταν αυτός έκανε την κίνηση προς τα αριστερά).

· Για τον Ρομάο νομίζω ότι είναι δύο τα θέματα, στο ερώτημα αν μπορεί να γίνει ο ηγέτης της άμυνας του Ολυμπιακού, βοηθώντας με την εμπειρία του έναν πιο έμπειρο παρτενέρ, είτε τον Σισέ, είτε τον Ένγκελς, είτε τον Νικολάου, τον Πασαλίδη κ.α.

· Το ένα είναι το ύψος του, το οποίο ως ένα βαθμό καλύπτει η αλτικότητα του και το άλλο είναι το εύκολο λάθος που μπορεί να κάνει στην πάσα η, το διώξιμο. Για παράδειγμα την Τετάρτη, σε ένα παιχνίδι ήταν φανερά ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού, το έκανε δύο φορές.

· Στο 18’ έχει την μπάλα έξω από την περιοχή του Προτό και χωρίς καμία φοβερή και τρομερή πίεση, πάει να δώσει πάσα σε συμπαίκτη του. Η πάσα δεν είναι καλή, παίρνει την μπάλα η ΑΕΚ και βγάζει ο Λόπεζ τη σέντρα από αριστερά, με τον Κονέ να μην βρίσκει την μπάλα κι έτσι να μη σουτάρει από πλεονεκτική θέση.

· Και στη φάση από την οποία ξεκίνησε το 1-0 της ΑΕΚ, ο Ρομάο υποδέχεται ένα γέμισμα και ελέγχοντας πλήρως την μπάλα πάει να την πασάρει λίγο δίπλα του στο Νικολάου. Αντί γι΄ αυτόν σημαδεύει τον Λιβάγια και στη συνέχεια η φάση εξελίσσεται όπως ξέρουμε…

· Και στις δύο περιπτώσεις δεν θα είχε γίνει τίποτα αν απλά ο Ρομάο έκανε το πιο απλό πράγμα: δεν λέω να είχε σωστή πάσα, λέω απλά να έδιωχνε την μπάλα μακριά και με δύναμη. Φαντάζομαι ότι είναι πράγμα που φτιάχνεται αυτό, δηλαδή η στρατηγική ενός αμυντικού.

· Να υπενθυμίσω ότι οι νίκες-κλειδί του Ολυμπιακού το καλοκαίρι (3-1 την Παρτίζαν στο Βελιγράδι και 2-1 τη Ριέκα στο Καραϊσκάκη ήταν με στόπερ τον Ρομαό) κι ότι στο 2-3 από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, όσο έπαιζε ο Ρομάο το σκορ ήταν 2-1 υπέρ του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x