Κώστας Νικολακόπουλος

Ο «οδηγός», το 3ο μηδέν, τα στημένα κι οι δύο σκληρές μάχες του Ολυμπιακού

Ο Κώστας Νικολακόπουλος βλέπει μέσα από το sport-fm.gr το παιχνίδι του Ολυμπιακού, αλλά και τη συνέχεια, με το δικό του τρόπο.

• Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για εμένα να…διαψεύδομαι όταν προβλέπω δυσκολίες σε παιχνίδι του Ολυμπιακού. Πραγματικά δεν περίμενα μία τόσο άνετη νίκη και προπάντων μία τόσο πειστική εμφάνιση από το πρώτο ματς μίας τόσο νέας ομάδας.

• Όμως, αποδείχθηκε ότι ο Πέδρο Μαρτίνς είχε σχεδιάσει πότε θα φορμαριζόταν η ομάδα του, ενώ σίγουρα έπαιξε ρόλο στο ευρύ σκορ τόσο η δυναμικότητα του αντίπαλου, κύρια όμως ότι όλα πήγαν στο παιχνίδι όπως τα ήθελε ο Ολυμπιακός: γρήγορο γκολ (1-0 στο 10΄), σχετικά ψύχραιμη αντίδραση στο δεκάλεπτο στο οποίο έβγαλαν αντίδραση οι Ελβετοί, επανάκτηση του ελέγχου του παιχνιδιού από το 20’, ξέσπασμα με δύο γκολ μέσα σε ένα τρίλεπτο (33-36’). Μετά το νερό κύλησε στο αυλάκι κι αν δεν ήρθε το 4-0 στα δοκάρια του Φορτούνη (που και σε ένα φιλικό είχε δοκάρι), ήρθε στο τέλος, σαν κερασάκι στην τούρτα, από το «τσίμπημα» του Γκερέρο.

• Να λοιπόν που ο Ολυμπιακός για δεύτερη μόλις φορά εδώ και σχεδόν μία τετραετία-και για την ακρίβεια 18 αγώνες- αξιοποίησε την έδρα του στην Ευρώπη και σημείωσε μία άνετη νίκη: το 4-0 επί της Λουκέρνης ήρθε λες σαν συνέχεια εκείνου του 4-1 επί της Αστάνα.

• Και τότε ο Ολυμπιακός είχε καθαρίσει το παιχνίδι από το α΄ ημίχρονο: το σκορ ήταν 3-0 στο 34’, όπως ήταν χθες 3-0 στο 36’…Συγκυρία μπορεί κάποιος να πει. Όχι δυνατός αντίπαλος, πάλι, μπορεί κάποιος άλλος να προσθέσει. Εγώ, πάντως, θα έλεγα ότι αυτά τα παιχνίδια πρέπει να είναι ο οδηγός για τον Ολυμπιακό όταν παίζει μέσα στο Καραϊσκάκη: να μπαίνει δυνατά (θυμίζω ότι το πρώτο σουτ, από τον Ποντένσε, έγινε στα 25 δευτερόλεπτα!), να σκοράρει, να παίρνει ψυχολογία, να παίρνει κι άλλο την εξέδρα με το μέρος του, να φέρνει το παιχνίδι εκεί που το θέλει, να υποχρεώνει τον αντίπαλο να ανοιχτεί κι έτσι να τον κτυπάει και με αντεπιθέσεις.

• Κατά την γνώμη μου δε, υπήρξε και κάτι άλλο σημαντικό από το χθεσινό παιχνίδι: ο Ολυμπιακός για τρίτο σερί παιχνίδι κράτησε το μηδέν στην άμυνα: 1-0 την Γκοζτέπε, 0-0 με τη Λεγανές, 4-0 τη Λουκέρνη. Δεν υποστηρίζω ότι έπαιξε με τίποτα ομαδάρες, αλλά είναι πάντα καλό να μην τρως γκολ. Κι ακόμη καλύτερο όταν όχι μόνο δεν τρως γκολ, αλλά δεν τρως και φάσεις.

• Γιατί χθες οι Ελβετοί καθαρή ευκαιρία για γκολ δεν έκαναν. Είχαν δύο μακρινά επικίνδυνα σουτ, τα οποία μπλόκαρε ο ευρισκόμενος σε πλήρη ετοιμότητα Γιαννιώτης, που επιπλέον ήταν πολύ σταθερός και όταν χρειάστηκε να βγει και να μαζέψει την μπάλα στον αέρα. Οι Ισπανοί είχαν μία ευκαιρία για γκολ στο φιλικό τις προάλλες και οι Τούρκοι επίσης δεν είχαν παρά μία ευκαιρία, κεφαλιά από κόρνερ.

• Κι επειδή ήρθε η κουβέντα στις στημένες φάσεις: να γιατί επέμενα όλο το καλοκαίρι ότι ο Ολυμπιακός πρέπει ειδικά σε αυτό το σημείο της σεζόν να εμφανιστεί δυνατός στα κόρνερ και στα φάουλ. Ίσως όλο το ματς χθες ήταν το γρήγορο 1-0 από την κεφαλιά του Λάζαρου στο κόρνερ του Τσιμίκα. Αυτό το γκολ άλλαξε την ψυχολογία του παιχνιδιού.

• Κι ας σκεφθούμε ότι από ένα φάουλ (πάλι του Τσιμίκα) ήρθε το 4-0 του Γκερέρο, από ένα φάουλ από πλάγια του Φορτούνη προέκυψε δοκάρι, αλλά κι ότι από ένα ακόμη κόρνερ του Τσιμίκα απείλησε ο Μιράντα κι από δύο ακόμη κόρνερ του Φορτούνη απείλησαν ο Βούκοβιτς κι ο Μιράντα, με τους δύο υψηλόσωμους σέντερ μπακ να είναι πάρα πολύ επικίνδυνοι για την αντίπαλη άμυνα, όπως άλλωστε μας είχαν προϊδεάσει κι από τα φιλικά, όπου από ατυχία δεν είχαν σκοράρει (ο δε Βούκοβιτς είχε και δοκάρι).

• Παρεμπιπτόντως, μία άλλη ενδιαφέρουσα νομίζω παρατήρηση: η άμυνα του Ολυμπιακού έπαιξε πολύ καλά το οφσάιντ.

• Γενικά υπήρχε καλή αμυντική συμπεριφορά χθες απ΄ όλη την ομάδα κι οι Ελβετοί βρήκαν τελικές μόνο όταν έγιναν κάποια ατομικά σφάλματα: μία λάθος πάσα του Ομάρ, ένα πούλημα της μπάλας από τον Μιράντα…

• Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Λουκέρνη δεν είναι ομάδα δυνατή-και δεν έχει κάνει πρόκριση ποτέ στην μικρή σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία της... Αλλά δεν λες κι αντίπαλο του πεταματού τη Νο3 της βαθμολογίας του περασμένου ελβετικού πρωταθλήματος, που στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ είναι πάνω από το ελληνικό…

• Κι όπως είναι λάθος να υπερτιμάμε πράγματα, έτσι είναι και λάθος να υποτιμάμε. Καμία ομάδα δεν έκανε χθες καλύτερο σκορ στο Γιουρόπα Λιγκ από το 4-0 του Ολυμπιακού! Στην ίδια μοίρα με αυτόν είχαμε άλλα τρία παιχνίδια: Τρέντσιν-Φέγενορντ 4-0, Απόλλωνας Λεμεσού-Ντινάμο Μπρεστ (που απέκλεισε τον Ατρόμητο) 4-0 και Ντινάμο Μινσκ-Ζενίθ 4-0! Ναι. Η Ζενίθ κι η Φέγενορντ έφαγαν τεσσάρες από ομάδες της Σλοβακίας και της Λευκορωσίας και κατά πάσα πιθανότητα είναι ήδη εκτός Ευρώπης για την φετινή σεζόν!

• Ο Ολυμπιακός έχει τώρα τη δυνατότητα να προετοιμαστεί με καλύτερη ψυχολογία ενόψει του πρώτου αγώνα με τους Άγγλους της Μπέρνλεϊ η, τους Τούρκους της Μπασάχ στις 23 του μήνα. Να δέσει ακόμη περισσότερο αυτή την ενδεκάδα που εδώ και καιρό έχει στο μυαλό του ο Πέδρο Μαρτίνς και την έβαλε χθες, αλλά και να προσπαθήσει να πάρει όσες λύσεις μπορεί από τον Νάτχο, τον Μεριά και τον Τοροσίδη, ίσως κι από τις δύο μεταγραφές που αναμένονται άμεσα.

• Δεν υπάρχει κανένα ερωτηματικό, ότι τον περιμένουν στο τέλος του μήνα δύο πολύ σκληρές μάχες για να περάσει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Αγγλική ομάδα δεν έχει ποτέ αποκλείσει ο Ολυμπιακός, η δε Μπασάχ δεν είναι Οσμάνλισπορ. Είναι επίπεδο (όχι φανέλας κι ευρωπαϊκής εμπειρίας, αλλά δυναμικότητας) Μπεσίκτας, Γαλατασαράϊ και Φενέρμπαχτσε, αφού επί μία διετία διεκδικεί το πρωτάθλημα Τουρκίας έως την τελευταία αγωνιστική…

• Και να έχουμε υπόψιν μας ότι δεν μπορεί όλα τα παιχνίδια να εξελίσσονται ακριβώς όπως τα θέλει ο Ολυμπιακός, όπως το χθεσινό, στο οποίο τα πάντα του ήρθαν καλά, δίνοντας στον προπονητή την άνεση ακόμη κι αλλαγές για το χειροκρότημα να κάνει-βλέπε έξοδο Φορτούνη και Λάζαρου κι είσοδο-επιστροφή Φετφατζίδη και Τοροσίδη, με τον Φέτφα να προλαβαίνει σε επτά λεπτά να έχει τρεις στιγμές, η μία καλύτερη από την άλλη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x