Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Ολυμπιακός το έκανε στη Θεσσαλονίκη κι ο ΠΑΟΚ τώρα στο ΟΑΚΑ!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος βλέπει μέσα από τον sport-fm.gr τον τελικό του Κυπέλλου κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα…

• Έγραφα χθες ότι η μόνη σταθερά στους τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας 60 χρόνια τώρα, είναι ότι σε ποσοστό 90% όποιος ανοίγει το σκορ παίρνει την κούπα. Μαθηματικά είναι αυτά…

• Γενικά δεν ήταν δύσκολη η ανάλυση του συγκεκριμένου τελικού. Όποιος είχε ακούσει χθες το μεσημέρι στο ράδιο την εκπομπή των ρεπόρτερ, θα είχε αντιληφθεί ότι έβλεπα ΠΑΟΚ κυπελλούχο, λόγω μεγάλης διαφοράς στο κίνητρο των δύο ομάδων.

• Ουσιαστικά τι είχαμε χθες; Είχαμε δύο ομάδες που σε όλο το πρωτάθλημα έδειξαν ισοδύναμες. Η διαφορά τους θα ήταν στον πόντο αν δεν τέλειωνε έτσι όπως τέλειωσε το μεταξύ τους παιχνίδι στην Τούμπα και θα το έπαιρνε ο ΠΑΟΚ αν μετρούσε το γκολ του Βαρέλα η, η ΑΕΚ αν δεν μετρούσε το γκολ. Η ισοδυναμία τους φάνηκε όχι μόνο στο βαθμολογικό πίνακα (κι με τον ΠΑΟΚ μάλιστα να έχει χάσει άνευ αγώνα το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό), αλλά και στα δύο παιχνίδια ανάμεσα τους. Η ΑΕΚ κέρδισε 1-0 εδώ κι ο ΠΑΟΚ κέρδισε 1-0 εκεί. Γιατί, να θυμίσω, ότι στο φύλλο αγώνα ο διαιτητής έγραψε ότι το διέκοψε το ματς με το σκορ 1-0…

• Άρα λοιπόν είχαμε δύο ισοδύναμες ομάδες, με διαφορετικά κίνητρα. Στον μεν ΠΑΟΚ ήξεραν ότι θα έπρεπε να κρυφτούν σε μία τρύπα όλο το καλοκαίρι αν έχαναν, στην δε ΑΕΚ ήξεραν ότι και να έχαναν πάλι από πάνω θα ήταν για την σεζόν τους, αφού είχαν πάρει το πρωτάθλημα κι είχαν κάνει και μία αξιοπρεπή παρουσία στο Γιουρόπα Λιγκ.

• Να υπενθυμίσω ότι το τελευταίο Κύπελλο που πήρε η ΑΕΚ, το πήρε πρόπερσι, με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, που είχε ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα. Μάλιστα τότε είχαν φροντίσει να παίξει ο Ολυμπιακός τον τελικό ένα μήνα μετά το τελευταίο επίσημο παιχνίδι του-οι παίκτες του Ολυμπιακού έκαναν μπάνια και οι παίκτες της ΑΕΚ έπαιζαν πλέϊ οφς. Έτσι είχε πάρει τότε το Κύπελλο η ΑΕΚ, για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας. Διότι λένε τώρα, και ορθά το λένε, ότι η ΑΕΚ έμεινε στα πανηγύρια για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά τι να πει κι ο Ολυμπιακός για εκείνο τον τελικό…

• Τέλος πάντων, για να έρθουμε πάλι στον χθεσινό τελικό, λογικό είναι να περιμένεις νικητή ανάμεσα σε δύο ισοδύναμους αντιπάλους, αυτόν που έχει το μεγαλύτερο κίνητρο. Αυτό που δεν περίμενα ήταν την τεράστια διαφορά απόδοσης των δύο ομάδων. Γιατί εδώ μιλάμε ότι ο ΠΑΟΚ ήταν σε άλλο επίπεδο, πολύ πιο υψηλό, κι η ΑΕΚ σε άλλο επίπεδο, πολύ πιο χαμηλό. Σε βαθμό που τελικοί μεταξύ μεγάλων ομάδων του ελληνικού ποδοσφαίρου με τέτοιο χάος να χωρίζει τις δύο ομάδες είναι ζήτημα να υπάρχουν άλλοι δύο-τρεις σε ολόκληρη την ιστορία!!!

• Κι αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η επιτυχία του ΠΑΟΚ είναι τεράστια, διότι έγινε μέσα στην Αθήνα και δη μέσα στο εδώ και πολλά χρόνια σπίτι της ΑΕΚ. Ιστορικά να το δεις, τέτοια επιτυχία γίνεται μία φορά στα τόσα.

• Και να ξέρετε κάτι: μόνο ο Ολυμπιακός κι ο ΠΑΟΚ έχουν πάρει τέτοια Κύπελλα!

• Ο ΠΑΟΚ τώρα κι ο Ολυμπιακός το 2008, που πήγε και το σήκωσε μέσα στη Θεσσαλονίκη, κερδίζοντας 2-0 τον Άρη μέσα στο Καυταντζόγλειο, όπως ακριβώς χθες ο ΠΑΟΚ την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, με διαφορά κλάσης και δύο γκολ. Ο δε Ολυμπιακός το είχε σηκώσει και το 1968 μέσα στη Λεωφόρο με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό (1-0 με γκολ του Παύλου Βασιλείου) σε ένα μοναδικό επίτευγμα, καθώς ήταν στην παραδοσιακή έδρα του αιώνιου αντιπάλου του. Όπως και ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει (4-1) τον Ολυμπιακό στην Αθήνα, αλλά στη Νέα Φιλαδέλφεια το 2001.

• Παλιότερα, ο ΠΑΟΚ κι ο Ηρακλής είχαν επίσης νικήσει τον Ολυμπιακό, και τότε στη Φιλαδέλφεια, αλλά στα πέναλτι, το 1974 και το 1976 αντίστοιχα, ενώ Κύπελλο μέσα στο Καραϊσκάκη έχει πάρει κι ο Παναθηναϊκός, αλλά στην…κλήρωση, το 1969 (1-1 και στρίψιμο νομίσματος επί χούντας).

• Ουσιαστικά, όμως, ο Ολυμπιακός κατά πρώτον (είχε πάρει στα πέναλτι και τον τελικό, 4-4, του 2009 την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, που ήταν και τότε βέβαια έδρα της ΑΕΚ) κι ο ΠΑΟΚ κατά δεύτερον είναι οι μόνες ομάδες που έχουν πάρει Κύπελλα σε τέτοιες «εκτός έδρας» συνθήκες. Κανείς άλλος.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x