Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Σα κάνει μπαμ, αλλά κι ο Γιαννιώτης τα πάει περίφημα…

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για τους δύο πολύ καλούς γκολκίπερ που έχει ο Ολυμπιακός και την ανάγκη σωστής διαχείρισης τους.

• Ποιος Ολυμπιακός δεν είπε, «η ομάδα έχει γκολκίπερ», την Κυριακή το βράδυ, βλέποντας το παιχνίδι με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη;

• Λογικό, γιατί ο Πέδρο Σα έκανε μία εμφάνιση που άγγιξε το τέλειο, αφού ήταν άριστος σε κάθε επέμβαση που χρειάστηκε να κάνει, σε κάθε έξοδο που έπρεπε να πραγματοποιήσει, ψηλά η, χαμηλά. Λογικό και γιατί δεν είναι μακρινό το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη, εκεί όπου ο Ολυμπιακός έχασε από ένα τραγικό λάθος του Γιαννιώτη, το οποίο είχε κάνει ακόμη χειρότερο ο συμπαίκτης του ο Βούκοβιτς με το αυτογκόλ της χρονιάς.

• Τι νομίζω εγώ; Με αυτό το «η ομάδα έχει γκολκίπερ», αφενός μεν αδικείται ο Γιαννιώτης, αφετέρου δε δίνεται μία εικόνα για τον Σα που δεν μπορείς να την χαρακτηρίσεις ασφαλή, υπό την έννοια ότι τον έχουμε δει σε όλα κι όλα πέντε παιχνίδια.

• Αν μου αρέσει ο Σα; Απ΄ όσο τον έχω δει, πάρα πολύ! Το είχα καταγράψει από το πρώτο κιόλας παιχνίδι του κάτω από τα δοκάρια του Ολυμπιακού, παρότι αντίπαλος ήταν ο Λεβαδειακός στο Κύπελλο μέσα στο Καραϊσκάκη! Ο Πορτογάλος είχε από το ντεμπούτο του ξεχωρίσει, πολύ απλά γιατί σε κάθε στιγμή που είχε χρειαστεί ήταν πανέτοιμος, τόσο κάτω από τα δοκάρια, όσο και μακριά από αυτά. Είναι αυτό που λέμε, μου γυάλισε το μάτι με την πρώτη!

• Όμως, για να είμαι ειλικρινής, θέλω να τον ξαναδώ σε μία σειρά αγώνων. Γιατί έτσι είναι το σωστό. Αλλά και γιατί έχω μέσα μου την απορία γιατί αυτός ο γκολκίπαρος, όπως μας «φωνάζει» ότι είναι σε αυτό το ξεκίνημα του στον Ολυμπιακό, δεν στέριωσε στην Πόρτο κι έτσι τον έδωσε δανεικό το καλοκαίρι, παρότι πέρσι έκανε 21 παιχνίδια μαζί της κατά κύριο λόγο σε πρωτάθλημα, Τσάμπιονς Λιγκ και (πολύ) δευτερευόντως σε Κύπελλο και Λιγκ καπ. Έχω διαβάσει στον πορτογαλικό Τύπο ότι ενώ γενικά είχε πάει καλά, έκανε και κάποια χοντρά λάθη, άρα είχε μία αστάθεια.

• Μπορεί και να μην είχε την ψυχολογία στην Πόρτο, με τον πολύ έμπειρο Κασίγιας μπροστά του. Η ουσία είναι ότι όπως τον βλέπουμε στον Ολυμπιακό, τρίβουμε τα χέρια μας! Τερματοφύλακας που γεμίζει την εστία, έχει ρεφλέξ, είναι γρήγορος, καλός και στον αέρα καλός και με τα πόδια. Και κάνει μπαμ, ειδικά για όσους βλέπουν τα παιχνίδια ζωντανά, ότι εμπνέει σιγουριά στους συμπαίκτες του, στους αμυντικούς που παίζουν μπροστά του και που ίσως είναι το πιο σημαντικό πράγμα για ένα γκολκίπερ.

• Μακάρι ο Σα να συνεχίσει έτσι κι ο Ολυμπιακός να μπορέσει να τον αποκτήσει από την Πόρτο! Όμως αυτή την στιγμή θα χρειαστεί μία σωστή διαχείριση με τον μέχρι πρότινος βασικό τερματοφύλακα, τον Γιαννιώτη. Κι όχι μόνο γιατί είναι Έλληνας κι ανήκει στον σύλλογο, ενώ ο Σα είναι δανεικός, αλλά γιατί είναι κι αυτός πολύ καλός γκολκίπερ. Και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συμβεί ό,τι είχε συμβεί με τον Καπίνο και τον Λεάλι πρόπερσι, τότε που ο Ολυμπιακός τελικά, με την εκατέρωθεν αστάθεια τους, ήταν από κάποιο σημείο σαν να μην είχε κανένα γκολκίπερ!

• Ο Γιαννιώτης μια χαρά τα έχει πάει στον Ολυμπιακό. Έκανε ένα μεγάλο λάθος με τον ΠΑΟΚ, που κόστισε ακριβά, αλλά η συνολική εικόνα του σε 13 παιχνίδια είναι γενικά πολύ θετική. Με αυτόν ο Ολυμπιακός απέκλεισε τη Λουκέρνη και την Μπέρνλι, αλλά κι έφερε 0-0 με την Μπέτις, με παθητικό μόνο δύο γκολ σε αυτά τα πέντε ευρωπαϊκά παιχνίδια.

• Γενικά δεν μπορείς να του ρίξεις καμία ευθύνη για κανένα από τα υπόλοιπα, συνολικά πέντε, γκολ που δέχθηκε, ένα εκ των οποίων ήταν με πέναλτι (Μπέρνλι μέσα). Και σε δύο από τα άλλα τέσσερα (στην Αγγλία και με τον Αστέρα) ο Έλληνας διεθνής γκολκίπερ είχε πρωτογενώς σώσει την εστία του, αλλά τον πούλησε η άμυνα. Ούτε μπορώ να βρω που έφταιγε στα γκολ με τις κεφαλιές των Μπακασέτα και Βουό, αφού θα έπρεπε να ρισκάρει πολύ δύσκολες εξόδους και στις δύο περιπτώσεις. Αντίθετα, μπορώ να θυμηθώ σημαντικές επεμβάσεις του, όπως εκείνη η σουτάρα του μέσου της Μπέρνλι στην Αγγλία η, το σουτ-φαρμάκι του Λιβάγια, αλλά ακόμη και σε κρίσιμα τετ α τετ όπως του Σέρχιο Λεόν της Μπέτις και του Κόρμπου του Πανιώνιου.

• Για Έλληνα τερματοφύλακα και δη με την εμπειρία μόλις δύο ετών στην Α΄ Εθνική που έχει ο Γιαννιώτης, το ξεκίνημα του στην πιο δύσκολη ομάδα, τον Ολυμπιακό, είναι πολύ καλό, με εξαίρεση μία στιγμή, καθοριστική μεν, αλλά μία. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν μπορώ να ψέξω τον Πέδρο Μαρτίνς που φαίνεται να έχει αποφασίσει να δώσει τώρα μία σειρά αγώνων τουλάχιστον στο πρωτάθλημα στον Σα, από την στιγμή που ο συμπατριώτης του «άσος» έχει ανταποκριθεί τόσο καλά σε κάθε ευκαιρία που έχει πάρει. Όπως είδαμε σε 13 παιχνίδια τον Γιαννιώτη (εκ των οποίων τα 12 ουσιαστικά συνεχόμενα, ως βασικός), δεν είναι παράλογο να δούμε κάτι ανάλογο και με τον Σα. Άλλωστε, τον γκολκίπερ δεν μπορείς να τον κρίνεις από πέντε ματς, αλλά από μία σειρά αγώνων.

• Δεν μπορούμε να είμαστε στο μυαλό του Μαρτίνς, αλλά φαίνεται ότι τη δεδομένη χρονική συγκυρία προορίζει τον Σα για βασικό στο πρωτάθλημα και τον Γιαννιώτη σε Ευρώπη και Κύπελλο, χωρίς πάντως κι αυτό να είναι ξεκάθαρο, υπό την έννοια ότι στα δύο τελευταία ματς στο Γιουρόπα Λιγκ έχει παίξει ο Σα, πριν όμως καθιερωθεί ως βασικός στο πρωτάθλημα.

• Το ζητούμενο είναι να εμφανιστούν κι οι δύο σε κάθε παιχνίδι σε καλή κατάσταση.Εάν τα καταφέρει ο προπονητής, θα είναι μεγάλο το κέρδος για τον ίδιο, τους δύο τερματοφύλακας και πρωτίστως για τον Ολυμπιακό. Το πόσο εύκολο είναι ας περιμένουμε να το δούμε.

• Παρεμπιπτόντως, δεν καταλαβαίνω το λόγο που δεν έχει δοθεί δανεικός να πάει κάπου να παίξει βασικός ο Χουτεσιώτης, που είναι καλός γκολκίπερ και πλέον 24 στα 25.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x