Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Μεντιλίμπαρ που μας… καλόμαθε γρήγορα και οι σοβαροί λόγοι για το ροτέϊσον στον Ολυμπιακό

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr πολλά και διάφορα για τον Ολυμπιακό και τον νέο, καλό, προπονητή του.

• Είδα μία ανάρτηση πριν από λίγο.



• Και με αφορμή αυτή την ανάρτηση, σκέφθηκα να γράψω πέντε πράγματα. Γιατί είναι αλήθεια ότι αφενός μεν όλοι κάναμε κριτική στον Μεντιλίμπαρ για τις λανθασμένες αρχικές επιλογές του-άλλωστε κι ο ίδιος έκανε αυτοκριτική και δη με αυθεντικό τρόπο, με σαφέστατη ειλικρίνεια, πραγματικά προς τιμήν του-αφετέρου δε όλοι δώσαμε στον Βάσκο τα εύσημα για τις εύστοχες και έγκαιρες αλλαγές του.

• Παρεμπιπτόντως, η καλύτερη κριτική γίνεται στις νίκες. Γιατί πρόκειται για κριτική που έχει στόχευση τη βελτίωση, αλλά τέλος πάντων. Το θέμα μου εδώ είναι άλλο. Ότι ο Μεντιλίμπαρ μας καλόμαθε και μάλιστα πολύ γρήγορα. Έχει το 100% στις νίκες και στις περισσότερες και με πειστικές εμφανίσεις.

• Έτσι, κάπου, άθελα μας, έχουμε ξεχάσει κάποια πράγματα. Και κυρίως το πιο σημαντικό, ότι ο άνθρωπος είναι στον Ολυμπιακό 17 ημέρες, από το απόγευμα της 10ης του μήνα, όταν πήγε από το αεροδρόμιο απευθείας στο Καραϊσκάκη για να προλάβει να δει το παιχνίδι με τον ΟΦΗ. Και μέσα σε 17 ημέρες, έχοντας δει το προηγούμενο διήμερο πριν έρθει (γιατί στις 8 του μηνός έκλεισε) τα λίγα παιχνίδια που μπορούσε να δει από το λάπτοπ, έχουμε την απαίτηση να έχει μάθει τα πάντα για τον Ολυμπιακό και γενικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

• Δεν είναι εύκολο. Γιατί πρώτον πρέπει να μάθει τους ίδιους τους παίκτες του, που είναι και…πολλοί, 28 στον αριθμό, και δεύτερον πρέπει να βιώσει κάθε παιχνίδι υπό διαφορετικές συνθήκες. Με τη Φέρεντσβαρος μία παρτίδα νοκ άουτ στην Ευρώπη. Με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα ένα εκτός έδρας ντέρμπι πρωταθλήματος. Με τον Αστέρα στο Καραϊσκάκη ένα εντός έδρας παιχνίδι με μία δυνατή μικρομεσαία ομάδα που παλεύει να μπει στα πλέι οφς. Με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο ένα εκτός έδρας παιχνίδι με μία λιγότερο δυνατή μικρομεσαία ομάδα που όμως κινδυνεύει με υποβιβασμό.

Ολυμπιακός: Ο Μεντιλίμπαρ που μας…καλόμαθε γρήγορα

• Θυμάμαι τον Αλμέιδα όταν ξεκίνησε να δουλεύει στην ΑΕΚ-που εκείνος ξεκίνησε να δουλεύει πολύ πιο νορμάλ, από το ξεκίνημα της σεζόν, με επιλογές δικές του οι μεταγραφές. Έπαιζε σε όλη την προετοιμασία κάτι εντελώς διαφορετικό απ΄ ότι παίζει δύο χρόνια τώρα, με τρεις στόπερ, δύο μπακ χαφ κλπ. Και έχανε από το Βόλο…Ο άνθρωπος το είδε, κατάλαβε ότι δεν ταιριάζει στην ΑΕΚ και στο υλικό του, το απέσυρε, άλλαξε σχηματισμό και έχει πετύχει ό,τι έχει πετύχει ως προπονητής της ομάδας του.

• Ο Μεντιλίμπαρ ήρθε στον Ολυμπιακό σε εντελώς άλλες συνθήκες, Φλεβάρη μήνα, με μηδέν δικές του επιλογές, με τον Ολυμπιακό πολύ πίσω στο πρωτάθλημα και από ΠΑΟΚ και από ΑΕΚ και από ΠΑΟ και έχοντας και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Χρειάζεται μόνο νίκες και παράλληλα χρειάζεται και να μαθαίνει την ομάδα του.

• Τι μπορούμε να καταγράψουμε; Ο Βάσκος βλέπει και κρατάει. Βλέπει και αλλάζει. Για παράδειγμα, στο πρώτο του παιχνίδι, με τη Φέρεντσβαρος, είχε αρχική ενδεκάδα χωρίς Ποντένσε, χωρίς Όρτα και χωρίς Τσικίνιο, κάτι που τώρα μας φαίνεται πολύ παράξενο. Τους δύο πρώτους τους έβαλε στο 62ο λεπτό τότε με τους Ούγγρους και με την παρουσία τους άλλαξε το παιχνίδι. Έκτοτε, ο Όρτα είναι πάντα βασικός κι ο Ποντένσε μένει πάγκο μόνο για λόγους ροτέϊσον. Τον δε Τσικίνιο τον ξεκίνησε βασικό στο αμέσως επόμενο παιχνίδι, με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, και έκτοτε όπως και τον Ποντένσε, τον κρατάει στον πάγκο μόνο για λόγους ροτέϊσον-όταν τους χρειάστηκε προχθές με την Τρίπολη, τους έβαλε και τους δύο κι έκαναν τη διαφορά.

• Βλέπουμε δηλαδή πως όταν δεν του πήγαν καλά δύο παιχνίδια στο Καραϊσκάκη, όσο έμενε το 0-0 με την πρωταθλήτρια Ουγγαρίας και όσο έμενε το 0-1 υπέρ του Αστέρα, έκανε πολλές αλλαγές (τρεις από το 62’ έως το 77’ στο ένα ματς και τέσσερις από το 46’ έως το 56’ στο δεύτερο ματς) και βοήθησε την ομάδα να πάρει εν τέλει αυτό που ήθελε, έστω οριακά.

Ολυμπιακός: Ο Μεντιλίμπαρ που μας…καλόμαθε γρήγορα

• Από την άλλη, ο Μεντιλίμπαρ είναι υποχρεωμένος να αξιοποιεί όσο μπορεί περισσότερο το μεγάλο ρόστερ που έχει ο Ολυμπιακός. Και για λόγους εύρυθμης λειτουργίας των αποδυτηρίων, αλλά και για να έχει όσο γίνεται πιο φρέσκα πόδια η ομάδα που έχει αρχίσει να παίζει από τις 15 Φλεβάρη Κυριακή-Πέμπτη-Κυριακή, κάτι που θα κρατήσει ακόμη ως τα μέσα Μάρτη, με 11 αγώνες σε 35 ημέρες!

• Μπορούμε να προσέξουμε ότι σε μόλις τέσσερα παιχνίδια έχει χρησιμοποιήσει σε επίπεδο αρχικής ενδεκάδας 20 παίκτες!!! Και έχει χρησιμοποιήσει ως αλλαγές και άλλους τρεις, τους Γιόβετιτς και Βέζο, Ελ Αραμπί. Έχει ανοίξει, άρα, το ροτέισον ήδη μέχρι εκεί που δεν παίρνει! Δεν έχει προλάβει να βάλει ακόμη μόνο τους δύο άλλους γκολκίπερ (Τζολάκη, Παπαδούδη), τον νεαρό Άμπι και τους Κίνι, Ζέλσον που είχαν τραυματισμούς.

• Διότι, έχει και κάτι άλλο στο οποίο είναι υποχρεωμένος να δώσει βάση: υπάρχουν πολλοί παίκτες εκτός ευρωπαϊκής λίστας, τους οποίους πρέπει να κρατάει ζεστούς, για να τους έχει να τον βοηθάνε στο πρωτάθλημα. κάπως έτσι βλέπουμε να παίρνουν ευκαιρίες και ο Ναβάρο και ο Μπιανκόν και εσχάτως και ο Καμπράλ με τον Βέζο. Και το ίδιο θα συμβεί και με τον Ζέλσον. Διότι πολύ απλά είναι όλοι καλοί παίκτες, αλλά δεν χωρούσαν στη λίστα για το Κόνφερενς Λιγκ. Χωράνε, όμως, και…παραχωράνε στη λίστα για το πρωτάθλημα…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x