Κώστας Νικολακόπουλος

Οι διαβολοβδομάδες του Μεντιλίμπαρ στον Ολυμπιακό και τη Σεβίλλη!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει στο sport-fm.gr τι έχει κάνει ο Μεντιλίμπαρ όταν έχει βρεθεί μπροστά σε διαβολοβδομάδες όπως αυτή τώρα του Ολυμπιακού με τη Μακάμπι και τον Παναθηναϊκό.

• O Μεντιλίμπαρ βρίσκεται στον Ολυμπιακό πολύ λίγο καιρό, όμως ήδη έχει μπροστά του μία δεύτερη διαβολοβδομάδα με ευρωπαϊκά παιχνίδια και ντέρμπι, καθώς η ομάδα του από σήμερα έως την άλλη Πέμπτη παίζει δύο φορές με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και ενδιάμεσα με τον Παναθηναϊκό. Να θυμίσουμε ότι στην πρώτη διαβολοβδομάδα του Ολυμπιακού, με το που είχε έρθει ο Βάσκος, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ανταποκριθεί στο 100%, κερδίζοντας τόσο τη Φέρεντσβαρος δυο φορές (1-0, 1-0), όσο και τον ΠΑΟΚ ενδιάμεσα στην Τούμπα (4-1).

• Αλλά να το πάμε κι ένα βήμα παραπέρα: πέρυσι με τη Σεβίλλη ο Μεντιλίμπαρ είχε κι εκεί δύο διαβολοβδομάδες, με τρία παιχνίδια μέσα σε ένα οκταήμερο για την τότε ομάδα του, δύο στην Ευρώπη και ένα στο πρωτάθλημα. και τότε ο Βάσκος είχε επίσης τεράστια επιτυχία! Από τις 13 έως τις 20 Απριλίου είχε αντιμετωπίσει διαδοχικά η Σεβίλλη τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2-2 εκτός έδρας), τη Βαλένθια (2-0 εκτός έδρας) και τη Γιουνάιτεντ (3-0 εκτός έδρας), δηλαδή είχε ο Μεντιλίμπαρ μία μεγάλη πρόκριση αήττητος κι ένα διπλό στο πρωτάθλημα με αντίπαλο που κινδύνευε άμεσα με υποβιβασμό. Κι από τις 11 έως τις 18 Μαίου είχε αντιμετωπίσει διαδοχικά τη Γιουβέντους (1-1 εκτός έδρας), τη Βαγιαδολίδ (3-0 εκτός έδρας) και τη Γιουβέντους (2-0 εντός έδρας), δηλαδή πάλι με μεγάλη πρόκριση αήττητος κι ένα διπλό στο πρωτάθλημα, με αντίπαλο που κι εκείνος κινδύνευε άμεσα με υποβιβασμό.

Κοινώς, ο έμπειρος προπονητής σε τρεις περιπτώσεις που με τη Σεβίλλη και τον Ολυμπιακό υποχρεώθηκε να παίξει μέσα σε μία εβδομάδα δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια κι ένα πρωταθλήματος, είχε το άριστο των αποτελεσμάτων. Μακάρι δε να συνεχίσει έτσι και τώρα με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και τον Παναθηναϊκό!

• Πάντως, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά παιχνίδια ο Μεντιλίμπαρ είναι αήττητος τόσο με τη Σεβίλλη, όσο και με τον Ολυμπιακό. Έχει με τον Ολυμπιακό τις δύο νίκες επί της πρωταθλήτριας Ουγγαρίας και με τη Σεβίλλη δύο νίκες και έξι ισοπαλίες. Δύο ισοπαλίες φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ (1-1 με τη Λανς εντός και 2-2 με την PSV εκτός έδρας), την ισοπαλία (1-1) πέρυσι στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, τον οποίο κέρδισε στα πέναλτι με τη Ρόμα και την ισοπαλία (1-1) το καλοκαίρι στο Σούπερ Καπ με τη Μάντσεστερ Σίτι στο Καραϊσκάκη, όπου έχασε στα πέναλτι.

Ολυμπιακός: Οι διαβολοβδομάδες του Μεντιλίμπαρ

• Από εκεί και πέρα, αναφορικά με την παράμετρο παράδοση, η Μακάμπι Τελ Αβίβ γενικά έχει πολύ καλή με τις ελληνικές ομάδες, καθώς έχει αποκλείσει τον Ολυμπιακό το 2010 (1-2, 1-0 με το εκτός έδρας γκολ), τον ΠΑΟΚ το 2004 (με δύο νίκες 2-1, 1-0), τον Παναθηναϊκό το 2011 (με νίκη και ήττα 3-0, 1-2), τον Πανιώνιο το 2017 (με δύο νίκες 1-0, 1-0) και τον Άρη το 2022 (με νίκη και ήττα 2-0, 1-2), ενώ έχει αποκλειστεί μόνο από τον Αστέρα Τρίπολης το 2014 (0-2, 3-1 με το εκτός έδρας γκολ). Μπορούμε, πάντως, να προσέξουμε ότι μετά από εκείνο το διπλό της στη Θεσσαλονίκη προ 20ετίας, στα υπόλοιπα πέντε παιχνίδια της στην Ελλάδα έχει τέσσερις ήττες και μόνο τον Πανιώνιο έχει νικήσει. Το κακό είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει νίκη γενικά με ομάδες του Ισραήλ στα πέντε τελευταία παιχνίδια του (τρεις ήττες, δύο ισοπαλίες).

• Σίγουρα μεγάλο όπλο της επιθετικά είναι ο Ζαχάβι, με τεράστια παράδοση σκοραρίσματος κατά των ελληνικών ομάδων, είτε με τη φανέλα της Μακάμπι, είτε με εκείνη της PSV. Ο 37χρονος πια στράικερ έχει βάλει τέσσερα γκολ σε δύο αγώνες του με τον Ολυμπιακό, δύο γκολ σε δύο αγώνες του με τον Άρη, ένα γκολ (με πέναλτι) σε δύο αγώνες του με τον ΠΑΟΚ κι ένα γκολ (με πέναλτι) σε δύο αγώνες του με τον Αστέρα.

Εν ενεργεία διεθνείς για τη Μακάμπι εκτός του Ζαχάβι (73 φορές-34 γκολ), είναι δύο πολύ καλοί χαφ, ο Πέρετζ (40-6) κι ο Κανικόφσκι (13-1). Ακόμη οι αμυντικοί Μπάλταχα, Νταβιντσάντα, Ρεβίνο, Σλόμο, οι μέσοι Μπιτόν, Άβισαϊ Κόεν κι οι επιθετικοί Τούργκμαν και Τζόναταν Κόεν. Κι από τους ξένους παίκτες της, τα κακά χαρτιά της είναι ο Ισπανός στόπερ Σάμποριτ, ο Ολλανδός μέσος Όβερεμ κι ο Ανγκολέζος εξτρέμ Μίλσον.

• Και κάτι στο τέλος για παλιότερους Ολυμπιακούς. Ποιος θυμάται, επί εποχής Γουλανδρή, τον Αργεντίνο γκολκίπερ Πολέτι!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x