Κώστας Νικολακόπουλος

Τελικά ο Ολυμπιακός έχει και… μικρό Κάρμο;

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για το χθεσινό παιχνίδι του Ολυμπιακού, έχοντας επικεντρωθεί στον Νέλσον Άμπι, που έκανε ντεμπούτο!

• Για άλλη μία φορά λοιπόν ένα παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Βόλο στο Καραϊσκάκη εξελίχθηκε έναν από τους δύο «ειδών» αγώνες των δύο ομάδων στον Πειραιά (έγραφα σχετικά χθες): δεν ήταν, βέβαια, αυτή τη φορά θρίλερ, ήταν μία άνετη νίκη των γηπεδούχων, που εκμεταλλεύθηκαν την ανωτερότητα τους, αλλά και τις απουσίες του αντιπάλου τους.

• Σε σχέση με ό,τι έγραφα χθες, αυτό που δεν έγινε ήταν να επιστρέψει στα γκολ ο Ποντένσε, που αποδείχθηκε ατυχώς ότι ενώ είναι σε τρομερή κατάσταση, έχει χάσει το focus για το γκολ. Μακάρι να το βρει ξανά τώρα, αρχής γενομένης από την Πέμπτη και να βάλει στην Ευρώπη και στα πλέι οφς τα γκολ που έχει χάσει στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια του-μόνο χθες είχε έξι (!!!) χαμένες ευκαιρίες, εκ των οποίων τουλάχιστον τις τρεις έπρεπε να τις κάνει γκολ. Με την ατυχία του να είναι πώς όταν έστειλε την μπάλα στα δίκτυα, ο VAR είδε φάουλ για χέρι του Ναβάρο.

• Τέλος πάντων, θα ήθελα να σταθώ στη μεγάλη έκπληξη που μας επιφύλαξε ο Μεντιλίμπαρ, με την παρουσία στην αρχική ενδεκάδα του Νέλσον Άμπι, τον οποίο μέχρι τώρα σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια δεν είχε καν πάρει σε αποστολή. Είναι προφανές ότι ο προπονητής ήθελε σε αυτό το πρώτο του 20ήμερο στον Ολυμπιακό να έχει μία εικόνα κι από τους 27 παίκτες του (!) κι έτσι ξεκίνησε βασικούς και τους Τζολάκη, Άμπι, σε συνδυασμό με το ότι ήταν στο όριο καρτών οι Πασχαλάκης, Κάρμο…

• Και πλέον μπορούμε να θέσουμε ένα ερώτημα, βλέποντας για πρώτη φορά τον Άμπι: τελικά ο Ολυμπιακός έχει και ένα μικρό Κάρμο;

• Διότι ο μόλις 20χρονος Άμπι, σε αυτή την παρθενική του εμφάνιση με την «ερυθρόλευκη» μας…άνοιξε την όρεξη! Προσβλέπουμε στο να δούμε κάποια στιγμή σε πιο σταθερή βάση, έναν αριστεροπόδαρο στόπερ που μοιάζει να έχει μπόλικο ταλέντο-και να ανήκει στον Ολυμπιακό, σε αντίθεση με τον δανεικό από την Πόρτο Κάρμο.

• Η αλήθεια είναι ότι ο Άμπι δεν μπήκε καλά στο παιχνίδι, είτε γιατί ήταν τρακαρισμένος, είτε γιατί δεν είχε βρει τα πατήματα του. Ειδικά εκείνη η φάση που είχε ο Βόλος να κάνει το 0-1 στο 11’ με την φαρμακερή σέντρα από την πλευρά του Ρόντινεϊ, με τον Ρέτσο να βγαίνει να τον καλύψει, αλλά να του περνάει εύκολα τη σέντρα ο εξτρέμ. Ήταν πραγματικά πολύ κακή η θέση που πήρε ο Άγγλος στόπερ και πολύ τυχερός που ο αντίπαλος φορ δεν βρήκε καλά την μπάλα.

Τελικά ο Ολυμπιακός έχει και… μικρό Κάρμο;

• Του πήρε λίγο χρόνο του Άμπι να «μπει» καλά στο παιχνίδι-είχε μία κεφαλιά πάσα σε αντίπαλο, έκανε δύο φάουλ άτσαλα σε εναέριες διεκδικήσεις, έδιωξε εξίσου άτσαλα την μπάλα σε πλάγιο άουτ. Αλλά γρήγορα αρχίσαμε να βλέπουμε έναν αριστεροπόδαρο κεντρικό αμυντικό με νεύρο και δύναμη και αποτελεσματικότητα. Επεμβάσεις με καλές τοποθετήσεις, κυρίως χαμηλά αλλά και ψηλά, προσωπικές νίκες στις μονομαχίες με τον φορ Μωραίτη, στον οποίο σε μία φάση πήρε και την…ταυτότητα όπως λέμε, αλλά και ανακοπή αντεπιθέσεων, όπως και παιχνίδι πολύ ψηλά με στενό μαρκάρισμα και ενίοτε και προωθήσεις.

• Δεν άργησε να «πάρει αέρα» ο Άμπι και τον είδαμε για παράδειγμα στη φάση του 1-0 να ξεκινάει από τον ίδιο η ανάπτυξη του Ολυμπιακού, βγάζοντας μία απόκρουση κι έχοντας την ψυχραιμία όχι απλά να πάρει την κεφαλιά και να διώξει την μπάλα, αλλά να την μεταβιβάσει κιόλας κι έτσι να ξετυλιχθεί η επίθεση με Έσε, Μασούρα, Ρέτσο, Ρόντινεϊ, Έσε και Όρτα για το γκολ.

• Συμφωνώ ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές: ένα παιχνίδι Ολυμπιακός-Βόλος και ειδικά 11 εναντίον 10 για…85 λεπτά, δεν ενδείκνυται για ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά του παίκτη μπορείς να τα δεις. Έγραψα «μικρός Κάρμο», επειδή κι ο Άμπι είναι αριστερός στόπερ, αλλά τέσσερα χρόνια μικρότερος. Στην πραγματικότητα το παιχνίδι τους δεν μοιάζει πολύ! Ο Κάρμο είναι κυρίαρχος στον αέρα κι έχει καλές μεταβιβάσεις, κοντινές και μακρινές. Ο Άμπι πρέπει και στα δύο αυτά κομμάτια να βελτιωθεί, αλλά έχει μεγαλύτερη ικανότητα στις μάχες επί εδάφους, καθώς ακόμη κι αν κάποια στην αρχή την χάσει, θα επανέλθει…δριμύτερος.

Τελικά ο Ολυμπιακός έχει και… μικρό Κάρμο;

• Σίγουρα, πάντως, πρέπει να ελέγξει τον υπέρμετρο ενθουσιασμό που καμιά φορά βγάζει στο παιχνίδι και τον οδηγεί σε λάθος επιλογές. Χθες έκανε ένα φάουλ χωρίς κανένα λόγο και έβαλε τον Βόλο στην περιοχή του Τζολάκη στο 85’. Πλάκα πλάκα οι φιλοξενούμενοι θα μπορούσαν να μειώσουν σε 2-1, αφού ο Ελ Αραμπί έπαιξε πολύ κακή άμυνα, μαρκάροντας στο δεύτερο δοκάρι, όμως ο παίκτης του Βόλου αστόχησε στην κεφαλιά του από καλή θέση. Ένα παιχνίδι δεν θέλει πολύ να τιναχτεί στον αέρα από το πουθενά. Με το σκορ 2-1, ακόμη και με παίκτη παραπάνω, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής στα 10 τελευταία λεπτά.

• Παρεμπιπτόντως, απορώ με τον έμπειρο και πραγματικά καλό παίκτη Τσικίνιο, πώς για δεύτερο στη σειρά παιχνίδι μετά από εκείνο στο Αγρίνιο παραχωρεί με επιπόλαιο τρόπο φάουλ στον αντίπαλο σε θέση για απευθείας εκτέλεση. Με τον Παναιτωλικό ο Πασχαλάκης υποχρεώθηκε στο 94΄σε μία δύσκολη επέμβαση για να κρατήσει το 2-1. Με τον Βόλο ο Τζολάκης στάθηκε τυχερός που δεν έγινε το 1-1 στο 37’ από το σουτ του Ασεχνούν. Λίγη προσοχή δεν βλάπτει.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x