Κώστας Νικολακόπουλος

Τι λέει η… μαγική σφαίρα για τους διαιτητές στα Ολυμπιακός-Μακάμπι και πώς ο Τσαγκαράκης τιμώρησε τον Ρέτσο ενόψει ΠΑΟ

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr περί διαιτησίας κι Ολυμπιακού, γενικά και ειδικά.

• Προσπαθώ να δω από τη…μαγική σφαίρα τι διαιτητές μπορεί να βάλει η ΟΥΕΦΑ για τα δύο παιχνίδια του Ολυμπιακού με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

• Δεν μπορώ να…διακρίνω καθαρά, αλλά σαν να βλέπω ότι τουλάχιστον στο ένα από τα δύο παιχνίδια θα είναι από την Σκωτία η, την Ολλανδία-με διαιτητές από αυτές τις χώρες οι ισραηλινές ομάδες φέρνουν τα καλύτερα αποτελέσματα τους εδώ και χρόνια. Δεν θα απέκλεια, απ΄ όσο βλέπω, για το ένα η, ίσως και για τα δύο παιχνίδια, κάποιον Ισπανό η, (ακόμη περισσότερο) Ιταλό. Μεμονωμένα κανέναν Μπαλάκιν η, Έσκας η, Γιουγκ η, Τρεϊμάνις.

• Σκοτσέζος διαιτητής, ο Μακ Ντόναλντ, είχε παίξει και το προηγούμενο άλλο, ιστορικά, παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Μακάμπι στο Καραϊσκάκη, το 2010, στη νίκη του 2-1, με τους Ισραηλινούς να προηγούνται στο σκορ με πέναλτι και χάρη σε εκείνο το γκολ να προκρίνονται με το εκτός έδρας, κερδίζοντας με 1-0 στη ρεβάνς.

• Ολλανδός διαιτητής (Τέμινκ) είχε παίξει στο Ολυμπιακός-Μακάμπι Χάιφα 3-3 και Ιταλοί διαιτητές είχαν οριστεί τόσο στο Μακάμπι Χάιφα-Ολυμπιακός 3-0 (ο Ντε Σάνκτις), όσο και στο Μακάμπι Τελ Αβίβ-Ολυμπιακός 1-0 (ο Μπάντι). Στο πρώτο ματς είχε γίνει «χειρουργείο» κανονικό (μεταξύ άλλων με ένα ακόμη πέναλτι εις βάρος του Ολυμπιακού), ενώ και στο δεύτερο η διαιτησία ήταν εχθρική.

• Απλά να θυμίσω ότι στο τελευταίο παιχνίδι που έπαιξε ο Ολυμπιακός με ομάδα του Ισραήλ, με τη Μακάμπι Χάιφα στο Καραϊσκάκη, έγινε σφαγή στο Καραϊσκάκη, όταν με το σκορ 0-1 υπέρ των φιλοξενούμενων δεν δόθηκε από τον Πολωνό Στεφάνσκι ένα από τα πιο ξεκάθαρα πέναλτι που έχουν γίνει στο γήπεδο του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια, αλλά και ακυρώθηκε κι ένα κανονικό γκολ (του Μπουχαλάκη) για δήθεν φάουλ.

• Καταλαβαίνετε, τώρα, γιατί ψάχνω να δω από τη…μαγική σφαίρα, τι διαιτητές θα ορίσει η ΟΥΕΦΑ στα δύο παιχνίδια; γενικά, να ξέρετε, έχει δώσει ο Ολυμπιακός οκτώ παιχνίδια με ομάδες του Ισραήλ και δεν υπάρχει έστω ένα παιχνίδι που να πήρε ένα σφύριγμα. Το αντίθετο έγινε, επανειλημμένως…

Τι λέει η… μαγική σφαίρα για τους διαιτητές στα Ολυμπιακός-Μακάμπι

• Παρεμπιπτόντως, ναι μεν ήταν λάθος του Ρέτσου να δώσει αφορμή στο διαιτητή Τσαγκαράκη στη φάση που παρατηρήθηκε με κίτρινη κάρτα, αφού δεν υπήρχε λόγος να κάνει φάουλ χρησιμοποιώντας τον αγκώνα του για να βάλει ένα γκολ σε παιχνίδι με το σκορ 2-0 στο Καραϊσκάκη και με τον Βόλο να παίζει με 10 παίκτες από το 6ο λεπτό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο Κρητικός ρέφερι έπρεπε να του βγάλει κίτρινη κάρτα.

• Ο Τσαγκαράκης εξάντλησε όλη του την αυστηρότητα κι ο Μένιος Κουτσιαύτης του έριξε άδικο, σχολιάζοντας χθες στο Action 24, ότι δεν έπρεπε να του βγάλει κάρτα, που ήταν η 3η κι έτσι χάνει το ντέρμπι της Κυριακής με τον Παναθηναϊκό. Ο Τσαγκαράκης πρέπει να μάθει τι σημαίνει διαιτητική ψυχολογία του αγώνα. Τι νόημα είχε να τιμωρήσει έτσι, άδικα, τον Ρέτσο και δη ξέροντας ότι ακολουθούν τα πλέι οφς; Η, μήπως δεν είχε διαβάσει ότι ήταν στο όριο καρτών; Εδώ και ημέρες το έγραφαν τα ρεπορτάζ.

• Να τον προέτρεψε για κίτρινη ο VAR Διαμαντόπουλος και να τον άκουσε ο Τσαγκαράκης; Δύσκολο μου φαίνεται. Αυτό που εν τέλει γίνεται είναι για δεύτερο στη σειρά ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού ο Ρέτσος τιμωρείται παραμονές του και το χάνει. Το πρώτο ήταν το Ολυμπιακός-ΠΑΟ 0-0 για το Κύπελλο που κρίθηκε στην παράταση, το οποίο ο διεθνής στόπερ είχε χάσει γιατί ο Μανούχος τον είχε αποβάλλει στο Κηφισιά-Ολυμπιακός με δεύτερη κίτρινη κάρτα μέσα σε 10 λεπτά για δύο φάουλ σε εναέριες διεκδικήσεις!

Τι λέει η… μαγική σφαίρα για τους διαιτητές στα Ολυμπιακός-Μακάμπι

• Μάλιστα σε εκείνο το ματς Ολυμπιακού-ΠΑΟ (0-0 και πέναλτι) δεν είχε παίξει λόγω τραυματισμού ο Ιωαννίδης, ενώ τώρα θα παίξει ο καλύτερος κυνηγός του ΠΑΟ, τον οποίο ο Ρέτσος είχε δείξει, τόσο στο (διακοπέν) Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-1, όσο και στο ΠΑΟ-Ολυμπιακός 1-1 (το πρώτο ματς Κυπέλλου) ότι ξέρει να τον αντιμετωπίσει πολύ καλά…Άρα, εξαιτίας του Τσαγκαράκη ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει την Κυριακή στο Καραϊσκάκη μία πολύ σημαντική απώλεια…

• Ένας διαιτητής πρέπει να ξέρει να κάνει διαχείριση αγώνα. Σε ένα Ολυμπιακός-Βόλος 2-0, τελειωμένο παιχνίδι, με τον Βόλο να παίζει όλο το ματς με παίκτη λιγότερο, τι ακριβώς νόημα έχει ο Τσαγκαράκης να βγάλει κάρτα στον Ρέτσο για ψύλλου πήδημα, γνωρίζοντας ότι του στερεί τη συμμετοχή από ένα μεγάλο ντέρμπι των πλέι οφς; Επαναλαμβάνω ένας αντικειμενικός σχολιαστής, όπως ο Κουτσιαύτης, ήταν χθες ξεκάθαρος, ότι ήταν λάθος του Χανιώτη ρέφερι να τον τιμωρήσει με κάρτα. Δεν είναι απλά μία δική μου εκτίμηση.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x