Κώστας Νικολακόπουλος

Το αήττητο με Τούρκο (!), το κόλπο του Βαλμπουενά κι οι δύο στο όριο καρτών!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr πολλά και διάφορα για τον Ολυμπιακό μετά τη ρεβάνς με τους Τούρκους και πριν το παιχνίδι με την Μπασάκσεχιρ.

• Η νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασάκσεχιρ πραγματικά μου άρεσε. Και γιατί έφερε μία σημαντική πρόκριση (την ίδια ώρα που ο έτερος εκπρόσωπος μας στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο ΠΑΟΚ, έμενε έξω) και γιατί σημειώθηκε επί μίας τουρκικής ομάδας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

• Ξέρετε, ιστορικά καμία ομάδα της Τουρκίας και γενικά ομάδα με Τούρκο παίκτη δεν έχει κερδίσει μέσα στην Ελλάδα τον Ολυμπιακό! Η Γαλατασαράϊ κι η Μπασάκσεχιρ έχουν χάσει, η Μπεσίκτας κι η Οσμάνλισπορ έχουν φέρει ισοπαλία, η Ατλέτικο Μαδρίτης με τον Αρντά Τουράν στην ενδεκάδα της έχει χάσει, η Μίλαν με τον Τσαλχάνογλου μέσα έχει χάσει, η Σταντάρ Λιέγης με τον Μπολάτ κάτω από τα δοκάρια έχει χάσει!

• Τέλος πάντων, μην το πάμε στα…ελληνοτουρκικά! Η νίκη μου άρεσε όμως και γιατί επιτεύχθηκε με το συγκεκριμένο σκορ! Το 2-0! Βλέπετε, για τον Ολυμπιακό είναι ένα από τα πιο σπάνια σκορ νίκης στο γήπεδό του!!! Διότι, ο Ολυμπιακός είναι ομάδα που μέσα στο Καραϊσκάκη είτε κερδίζει με πολλά γκολ, είτε με 1-0 η, 2-1! Το 2-0 το είχε κάνει μία φορά επί της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ πριν πέντε χρόνια (!), μία δεύτερη επί της Σλόβαν Μπρατισλάβας πριν 10 χρόνια και μία τρίτη επί της Χέρενβεν (στο ΟΑΚΑ) πριν 19 χρόνια! Μόνο τρία 2-0 μέσα σε μία 20ετία.

• Κι είναι καλό που ο Ολυμπιακός μαθαίνει να φέρνει κι άλλα σκορ στην Ευρώπη από τα…κλασικά γι΄ αυτόν. Όπως ήταν καλό π.χ. που έφερε 0-0 στην Τσεχία τις προάλλες, πρώτη του λευκή ισοπαλία εκτός έδρας μετά το 2009!

• Θεωρώ δε πραγματικά πολύ καλή εξέλιξη τη δουλειά που γίνεται φέτος στις στημένες φάσεις, μετά από μία σεζόν, την περσινή, στην οποία ο Μαρτίνς είχε πάρει πολύ χαμηλό βαθμό σε αυτό το κομμάτι. Και βλέπεις ότι γίνεται δουλειά από κάποιες λεπτομέρειες.

• Π.χ. ενώ όλοι περιμένουν την μπάλα από την εκτέλεση του κόρνερ η, του φάουλ να πάει στον Σεμέδο (η, στον έτερο στόπερ Μεριά), βλέπουμε ενδιαφέρουσες εναλλακτικές ιδέες. Και κάπως έτσι το γκολ που άνοιξε τον δρόμο για την πρόκριση με την Βικτόρια Πλζεν ήρθε από την κεφαλιά του Γκιγέρμε και το γκολ που άνοιξε τον δρόμο για την πρόκριση με την Μπασάκσεχιρ ήρθε από την κεφαλιά του Γκερέρο (απόκρουση γκολκίπερ και ριμπάουντ Σεμέδο με προβολή), δηλαδή δύο όχι εκ των πιο ψηλών παικτών της ομάδας.

• Την Τρίτη στο Καραϊσκάκη ήταν φανερό ότι η στόχευση του Βαλμπουενά ήταν ο Γκερέρο! Αυτόν συνήθως έψαχνε! Αν θυμάστε και στο α΄ ημίχρονο τον βρήκε σε εκτέλεση φάουλ, αλλά εκεί ο Ισπανός ενώ είχε βγει καλά πρώτος στην μπάλα, τέλειωσε πολύ άσχημα τη φάση με εντελώς άστοχη την κεφαλιά.

• Με άλλο παίκτη-στόχο κάθε φορά, είναι λογικό η αντίπαλη ομάδα να προβληματίζεται και να αιφνιδιάζεται…

• Παρεμπιπτόντως, πάντως, ο Σεμέδο από τα φιλικά μας είχε δείξει την ικανότητα του στο σκοράρισμα. Ένα γκολ με κεφαλιά επί του Αμβούργου ήταν πραγματικά εντυπωσιακό, ενώ άλλες τρεις κεφαλιές του σε άλλα φιλικά είχαν φύγει ξυστά άουτ, προϊδεάζοντας μας για τη συνέχεια.

• Κάπου ο Πορτογάλος συνεχίζει όπως από το β΄ γύρο του περασμένου πρωταθλήματος, όταν είχε βάλει δύο γκολ σε μόνο 14 συμμετοχές με τη Ρίο Άβε (και δη γκολ νίκης κι ισοπαλίας). Κι εκεί που φαίνεται ότι το «έχει» το γκολ δεν είναι μόνο στις κεφαλιές του, αλλά και στο πόσο καλά πλασάρεται στην περιοχή και στα τελειώματα του, που είναι αποφασιστικά. Θα θυμάστε πώς ακριβώς από ίδια θέση και ξανά μετά από απόκρουση του αντίπαλου γκολκίπερ (σε σουτ τότε του Μεριά από κόρνερ του Μασούρα) είχε σκοράρει και με την Πλζεν...

• Κατά τα άλλα, ας έχουμε υπόψιν μας ότι και ο Σεμέδο, όπως κι ο Τσιμίκας είναι στο όριο καρτών. Όπερ σημαίνει ότι με μία κίτρινη στο πρώτο ματς με την Κράσνονταρ, θα χάσουν τη ρεβάνς στη Ρωσία. Εκεί όπου ο Ολυμπιακός θα πάει με πτήση τσάρτερ (διάρκειας 2,5 ωρών).

• Σε μία έδρα που δεν είναι εύκολη. Δεν είναι ούτε 12.000 θέσεων, όπως της Πλζεν, ούτε για να πηγαίνει 5.000 κόσμος, όπως της Μπασάκ. Η Κράσνονταρ έχει 32.000 θέσεων γήπεδο, όπως το Καραϊσκάκη δηλαδή, και με τον Ολυμπιακό θα είναι κατάμεστο, όπως ήταν και με την Πόρτο…

• Ο Μαρτίνς έχει ήδη μία πρώτη εικόνα των Ρώσων, αφού είχε στείλει στο Πόρτο-Κράσνονταρ τον «μόνιμο» κατάσκοπο του Ολυμπιακού στην Πορτογαλία κι είχε δει το παιχνίδι την προηγούμενη Τρίτη. Και δεν ξέρω κι αν θα στείλει και κανένα απεσταλμένο στο παιχνίδι του Σαββάτου, Τάμποφ-Κράσνονταρ, για την (ήδη) 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

• Εντύπωση προκάλεσε, από την άλλη, στους «ερυθρόλευκους» ότι οι Ρώσοι, σε αντίθεση με την Πόρτο, δεν είχαν στείλει κατάσκοπο στο Ολυμπιακός-Μπασάκσεχιρ. Εκτός κι αν ήρθε κανείς ινκόγκνιτο! Διόλου απίθανο, έστω εν έτει 2019…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x