Τάσος Νικολόπουλος

Το έζησε κι αυτό ο «Καρλέτο»!

Ο Κάρλο Αντσελότι μπήκε στο… ταμείο ανεργίας, μετά την απομάκρυνσή του από την Μπάγερν Μονάχου. Στην καριέρα του έχει απολυθεί στο ημίχρονο(!) αγώνα, αλλά ποτέ κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Θεωρείται από τους καλύτερους και πιο πετυχημένους προπονητές όλων των εποχών. Και αυτό δεν αμφισβητείται, ανεξάρτητα από το αν αρέσει σε κάποιους ή όχι. Μια ματιά στην τροπαιοθήκη του Κάρλο Αντσελότι αρκεί… Οι τρεις κούπες του Champions League τα λένε όλα, καθώς είναι ο μοναδικός που το έχει καταφέρει μέχρι σήμερα. Όπως και οι άλλοι τίτλοι και από τις πέντε (Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία) χώρες, στις οποίες έχει εργαστεί.

Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος

Ο Κάρλο Αντσελότι βρίσκεται, εδώ και μερικές ώρες, στο… ταμείο ανεργίας, καθώς η διοίκηση της Μπάγερν Μονάχου, μετά και την ήττα από την Παρί Σεν Ζερμέν, έκρινε ότι η συνεργασία τους έπρεπε να διακοπεί. Και τελείωσε πολύ νωρίτερα από αυτό που προέβλεπε το συμβόλαιο του Ιταλού τεχνικού, ο οποίος είχε υπογράψει για τρία χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Το 3-0 στο Παρίσι, που αποτελεί την πιο βαριά ήττα των Βαυαρών στη φάση των ομίλων του Champions League ήταν το «κερασάκι στην τούρτα», αφού και στο πρωτάθλημα έχουν ήδη μια ήττα με 2-0 από τη Χόφενχαϊμ και μια ισοπαλία με 2-2 κόντρα στη Βόλφσμπουργκ, χάνοντας το προβάδισμα δύο τερμάτων, κάτι που είχε να συμβεί από τον Φεβρουάριο του 2011.

Βέβαια, οι λόγοι δεν ήταν μόνο αγωνιστικοί, ούτε σχετίζονται μόνο με την μέτρια εικόνα των νταμπλούχων Γερμανίας στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν. Από το καλοκαίρι είχαν διαφανεί τα σημάδια και τα έβλεπαν πολλοί, αφού ο Κάρλο Αντσελότι φαίνεται ότι είχε δημιουργήσει αντιπάθειες με κάποια από τα «βαριά» ονόματα της ομάδας. Επίσης, η διαχείριση κάποιων παικτών (βλέπε Μίλερ και Ρόμπεν) δεν ήταν η ενδεδειγμένη και επειδή μιλάμε για ένα club όπως η Μπάγερν, δεν είναι και πολύ δύσκολο τα αποδυτήρια να «τιναχθούν στον αέρα». Η διοίκηση έκρινε ότι η κατάσταση δεν πήγαινε άλλο και πλέον, τη θέση του πρώτου προπονητή αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος συνεργάτης του Ιταλού, Βίλι Σανιόλ, ο οποίος επέστρεψε στη Βαυαρία το καλοκαίρι.

Το συναίσθημα της απόλυσης δεν είναι πρωτόγνωρο για τον Κάρλο Αντσελότι. Και πως θα μπορούσε να είναι, αφού μιλάμε για προπονητή. Όμως, για πρώτη φορά στην μακρόχρονη καριέρα του, η οποία ξεκίνησε το 1995, απολύεται από τον πάγκο κάποιας ομάδας μεσούσης της σεζόν. Ουδέποτε στο παρελθόν, κάποια από τις προηγούμενες επτά (Ρετζιάνα, Πάρμα, Γιουβέντους, Μίλαν, Τσέλσι, Παρί Σεν Ζερμέν, Ρεάλ Μαδρίτης) ομάδες του δεν διέκοψε τη συνεργασία τους πριν την ολοκλήρωση της σεζόν.

Στις δύο από τις επτά περιπτώσεις ο Ιταλός τεχνικός ολοκλήρωσε τη συνεργασία του, χωρίς απλώς να ανανεωθεί το συμβόλαιό του, όπως συνέβη σε Μίλαν (2009) και Ρετζιάνα (1996), ενώ στην Παρί Σεν Ζερμέν (2013), ζήτησε ο ίδιος να αποχωρήσει για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Ρεάλ Μαδρίτης, παρότι είχε συμβόλαιο για άλλον έναν χρόνο. Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις από τη διοίκηση του Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, εντούτοις πέτυχε τον στόχο του.

Στις άλλες τέσσερις περιπτώσεις, απολύθηκε μεν, αλλά στο τέλος της σεζόν. Αυτό συνέβη στην Πάρμα το 1998, μολονότι την οδήγησε στην έκτη θέση και την έξοδο στο κύπελλο UEFA, όπως επίσης σε Ρεάλ Μαδρίτης (2015), Τσέλσι (2011) και Γιουβέντους (2001), καθώς εκείνες τις σεζόν οι ομάδες του έχασαν κάθε τίτλο που διεκδίκησαν. Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Γιουβέντους, καθώς ο «Καρλέτο» απολύθηκε στο ημίχρονο(!) του τελευταίου αγώνα πρωταθλήματος με την Αταλάντα. Οι «μπιανκονέρι» υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να στεφθούν πρωταθλητές, όμως, παρά τη νίκη με 2-1 επί της Αταλάντα, το σκουντέτο κατέκτησε η Ρόμα.

Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά και πλέον, ο Κάρλο Αντσελότι θα έχει να λέει ότι σε ηλικία 58 ετών και μετά από 22 χρόνια καριέρας στην προπονητική, βρέθηκε χωρίς δουλειά μεσούσης της σεζόν. Βέβαια, δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να βρει τον επόμενο σταθμό, αφού εδώ και καιρό υπάρχουν φήμες ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ομάδα της Κίνας. Όσο για τη Μπάγερν Μονάχου, βρέθηκε σε αυτή τη δυσάρεστη θέση μετά από περίπου 6,5 χρόνια, καθώς η τελευταία φορά που είχε απολύσει προπονητή στη διάρκεια της σεζόν ήταν τον Απρίλιο του 2011, όταν έλυσε τη συνεργασία της με τον Λουίς Φαν Χάαλ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x