sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο ατσάλινος χαρακτήρας του ΠΑΟΚ και ο… μόνος Μπερνάρ: Tα σημεία από το ντέρμπι της Λεωφόρου

Ο ΠΑΟΚ έκανε «δήλωση» τίτλου στη Λεωφόρο επικρατώντας 3-2 του Παναθηναϊκού για τη 2η αγωνιστική των playoffs. Τα σημεία που κράτησε το sport-fm.gr από το ματς.

Με μια ψυχωμένη εμφάνιση και με τα ατού του να δουλεύουν στον μέγιστο βαθμό, ο ΠΑΟΚ πέρασε από τη Λεωφόρο, επικρατώντας 3-2 του Παναθηναϊκού για την 2η αγωνιστική των playoffs της Stoiximan Super League.

Ο «δικέφαλος» έπιασε και πάλι κορυφή διευρύνοντας το αήττητο του στην έδρα του «τριφυλλιού» και το sport-fm.gr σας παρουσιάζει τα πέντε σημεία του ματς.

Το βαρόμετρο Μεϊτέ και ο «εργάτης» Τόμας


Ο ΠΑΟΚ κατέβηκε στην Αθήνα με μοναδικό στόχο τη νίκη που θα «έσβηνε» την εντός έδρας ήττα από τον Άρη στην Τούμπα στην πρεμιέρα. Ο «δικέφαλος» ξεκίνησε ιδανικά το ματς αιφνιδιάζοντας πλήρως τον Παναθηναϊκό με το γκολ του Ντεσπόντοφ και από εκεί και πέρα όλα ήταν σχετικά... εύκολα!

Οι παίκτες του Λουτσέσκου φυσικά και θα αισθάνονταν πίεση από τους «πράσινους» που είχαν την ορμή της έδρας, αλλά έχουν την ευτυχία να διαθέτουν στον άξονα τους έναν εξαιρετικό ποδοσφαιριστή. Ο Σουαλιχό Μεϊτέ, έκανε τα πάντα στο γήπεδο. Ήταν ο πρώτος παίκτης που «έφτιαχνε» το ματς για τον ΠΑΟΚ παίρνοντας την πρώτη μπάλα από τα μετόπισθεν, είχε άριστη επικοινωνία με τον παρτενέρ του στον άξονα, Στέφαν Σβαμπ, ενώ η επικοινωνία του με την μπροστινή γραμμή γινόταν με «κλειστά» μάτια.

Χαρακτηριστικές είναι τρεις φάσεις. Αρχικά αυτή του δεύτερου γκολ της ομάδας του, όπου βλέπει το κενό, παίρνει τα μέτρα και πασάρει την κατάλληλη στιγμή στον Μουργκ που μοίρασε την ασίστ. Η δεύτερη είναι η κάλυψη που δίνει στον Κουλιεράκη την στιγμή που ο Παναθηναϊκός φεύγει σε αντεπίθεση στο 68' «φράζοντας» τον δρόμο στον Ιωαννίδη. Η τρίτη είναι... διαρκείας, αφού τις στιγμές που ο Μουργκ ακροβολιζόταν αυτός γινόταν «δεκάρι» και έδινε το δικαίωμα στον Αυστριακό να πάρει θέση δίπλα στον Τόμας.



Και πάμε στον Ισπανό ο οποίος έκανε συγκλονιστικό ματς στη Λεωφόρο. Και αυτός, όπως και ο Μουργκ, βρέθηκε πολλές φορές στα άκρα απασχολώντας, κυρίως τον Βαγιαννίδη, ο οποίος έκανε κάκιστο ματς. Στο πρώτο γκολ που πέτυχε ο ΠΑΟΚ, ο Τόμας πιστώνεται το «μισό», αφού παίρνει την μπάλα από τα αριστερά, περνά δυο φορές τον νεαρό δεξιό μπακ του «τριφυλλιού» και κρατιέται όρθιος, μέχρι ο Σοάρες να φέρει την μπάλα στην περιοχή με το γύρισμα προς τον Ντεσπόντοφ.

Στο γκολ που πετυχαίνει ο φορ του ΠΑΟΚ, έχει κάνει την παράλληλη κίνηση διατηρώντας τη θέση του άψογα, ώστε να μην είναι εκτεθειμένος στο γύρισμα του Μουργκ. Φυσικά, για ένα ακόμη ματς, δεν έλειψε η αυτοθυσία του και το ανηλεές πρέσινγκ.

ΠΑΟΚ φτιαγμένος για τα δύσκολα


Όπως αναφέραμε και στο πρώτο σημείο του κειμένου, ο ΠΑΟΚ έδινε έναν «τελικό» στη Λεωφόρο. Ο «δικέφαλος» μπορεί να προέρχεται από την τεράστια πρόκριση επί της Ντινάμο Ζάγκρεμπ στο Conference League, όμως η ανάγκη να φύγει από την Αθήνα με τρεις πόντους στις αποσκευές της ήταν επιτακτική.

Η ομάδα του Λουτσέσκου, έχοντας γνωρίσει έναν σοκαριστικό αποκλεισμό στο ίδιο γήπεδο για το Κύπελλο, αναζητούσε αφενός μια εκδίκηση και σε συνδυασμό με την εντός έδρας ήττα της πρεμιέρας από τον Άρη στην Τούμπα, μπήκε με στον αγωνιστικό χώρο με το «μαχαίρι» στα δόντια.

Άλλωστε δεν είναι και η πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ κλήθηκε να αντιδράσει. Αρχικά το έκανε στην κανονική διάρκεια μετά την ήττα από την ΑΕΚ στην OPAP Arena, επικρατώντας στο αμέσως επόμενο ματς 4-2 του Ολυμπιακού στο Φάληρο.

Μετά το βαρύ 4-1 από τους «ερυθρόλευκους» στην Τούμπα και τον αποκλεισμό από τον Παναθηναϊκό, συσπειρώθηκε και με τρεις νίκες απέναντι σε Παναιτωλικό, Πανσερραϊκό και Λαμία, μάζεψε τα «κομμάτια» του.

Η τρίτη φορά που κλήθηκε να αντιδράσει ήταν μετά από το 2-0 στο Ζάγκρεμπ και την ψυχρολουσία από τον Άρη, κάνοντας δυο σπουδαίες νίκες που από την μια του δίνουν το δικαίωμα να ονειρεύεται ακόμη μεγαλύτερη πορεία στην Ευρώπη, αλλά και σε τροχιά τίτλου στην Ελλάδα.

Το deja vu του Κοτάρσκι που διατηρεί τον ΠΑΟΚ «κυρίαρχο» κόντρα στον Παναθηναϊκό


Πέραν των σκόρερ στη Λεωφόρο, αλλά και του φανταστικού Μεϊτέ, ο ΠΑΟΚ είχε σε σπουδαία βραδιά τον Ντόμινικ Κοτάρσκι. Είναι γνωστό ότι ο Κροάτης είναι μέσα στους κορυφαίους, αν όχι ο κορυφαίος, τερματοφύλακας του πρωταθλήματος, ωστόσο σίγουρα διατηρεί μια τρομερή παράδοση στη Λεωφόρο.

Ο νεαρός πορτιέρε, πέρυσι είχε στερήσει με τρεις επεμβάσεις «όρθιο» τον ΠΑΟΚ στο ίδιο γήπεδο κάτι το οποίο έκανε και στο φετινό ματς των playoffs. Ειδικά στα σημεία που ο Παναθηναϊκός είχε... γείρει το γήπεδο προς την περιοχή του ΠΑΟΚ ο Κοτάρσκι ήταν καθοριστικός.



Οι επεμβάσεις του στα δυο σουτ του Μπακασέτα ωστόσο μοιάζουν... μικρές μπροστά σε αυτή στην κεφαλιά του Γεντβάι. Οι δυο Κροάτες μονομάχησαν με τον πορτιέρε του ΠΑΟΚ να βρίσκεται στο 68' στο «έλεος» του συμπατριώτη του, αντιδρώντας με εκπληκτικό τρόπο.



Φυσικά στα δυο γκολ του Μπερνάρ η δυσκολία ήταν αρκετά μεγάλη και δεν μπορούν να του αποδοθούν ευθύνες, ενώ πολλές φορές καθάρισε ανάμεσα σε «συμπληγάδες» επικίνδυνες για την εστία του φάσεις.


Το ρίσκο του Τερίμ που δεν βγήκε


Και πάμε τώρα στον ηττημένο Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» μετά την σπουδαία τους νίκη στο Φάληρο επί του Ολυμπιακού 21 ημέρες πριν έπρεπε να αποδείξουν ότι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν ήταν τυχαίο.

Για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν, ο Τερίμ δούλεψε με γεμάτο «οπλοστάσιο», αλλά, κακά τα ψέματα, δεν το εκμεταλλεύτηκε.

Ο Τούρκος τεχνικός, παρουσίασε μια «φοβική» ενδεκάδα κόντρα στον ΠΑΟΚ με τον Κώτσιρα ως «εξάρι», τους Μπακασέτα-Τσέριν εσωτερικούς και τους Σπόραρ-Ιωαννίδη στην κορυφή της επίθεσης.



Η κίνηση αυτή «βραχυκύκλωσε» την ομάδα του η οποία παρότι έβγαλε αρκετή ενέργεια στο γήπεδο, εκτέθηκε σε πολλά σημεία του γηπέδου. Στο αμυντικό κομμάτι, Αράο και Γεντβάι αναγκάζονταν να πάρουν πολλά μέτρα, φτάνοντας, σχεδόν ως το κέντρο του γηπέδου, με τον ΠΑΟΚ να δουλεύει υπέροχα το transition «χτυπώντας» αρχικά από τα άκρα και εν συνεχεία από τον άξονα.



Η απουσία του Παλάσιος από το αρχικό σχήμα στέρησε από τον Παναθηναϊκό τις βοήθειες που πάντοτε δίνει ο Αργεντινός, ενώ η χρησιμοποίηση του Βαγιαννίδη μετά από καιρό, «φυλάκισε» τον Κώτσιρα που στο δεύτερο μέρος ανέβασε την απόδοση του ως δεξιός οπισθοφύλακας.

Επιπλέον ο Σπόραρ ήταν φανερά εκτός ρυθμού, ενώ το γεγονός ότι ο κατάκοπος Μλαντένοβιτς χρησιμοποιήθηκε ξανά, παρά το γεγονός ότι ο Χουάνκαρ ήταν διαθέσιμος και «φρέσκος» μειώνει ακόμη περισσότερο τη βαθμολογία του Τερίμ στο ματς.

Ας χαρούμε τον Μπερνάρ όσοι αγαπάμε το ποδόσφαιρο


Κλείνουμε με τον κορυφαίο παίκτη του γηπέδου για τον Παναθηναϊκό. Δεν θα ήταν ντροπή να πούμε ότι ο Μπερνάρ ήταν σαν... τη μύγα μέσα στο γάλα, συγκριτικά με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του.

Ο Βραζιλιάνος μπορεί να διανύει τους τελευταίους του μήνες στη χώρα μας, ωστόσο το επαγγελματικό του ήθος και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, είναι αυτά που δίνουν στον Παναθηναϊκό το «κάτι παραπάνω».

Σε ένα ματς που ο Μπακασέτας ήταν πολύ κουρασμένος, ο Ιωαννίδης πολύ καλά κλεισμένος και ο Σπόραρ εκτός ρυθμού, ο Μπερνάρ έχει κάνει ένα από τα καλύτερα του παιχνίδια με το «τριφύλλι» στο στήθος.

Το γκολ της ισοφάρισης είναι ένα αριστούργημα. Καμία οπτική επαφή με το τέρμα, «αλήτικο» τελείωμα και άψογη διαχείριση του χώρου και του χρόνου που είχε για να εκτελέσει τον Κοτάρσκι. Μετά το γκολ του κάνει φανταστική ενέργεια και λίγο πριν εκτελέσει κερδίζει φάουλ και κάρτα από τον Κεντζιόρα, ενώ κάθε στιγμή αποτελούσε στιγμή κινδύνου για την άμυνα του ΠΑΟΚ.





Σε όλα τα σημεία του ματς ο Μπερνάρ σου έδινε την αίσθηση ότι θα κάνει μεγάλη ζημιά στην «ασπρόμαυρη» άμυνα, είτε με κάποια μαγική ενέργεια και ασίστ, είτε με τελική προσπάθεια.

Ο έμπειρος μεσοεπιθετικός που θα επαναπατριστεί για την αγαπημένη του Ατλέτικο Μινέιρο, έχει βάλει σκοπό της ζωής του να στεφθεί πρωταθλητής με τον Παναθηναϊκό, κάνοντας μια καταπληκτική χρονιά, ειδικότερα στην κρισιμότερη καμπή της.

Και σίγουρα, αυτό μπορεί να ωφελήσει τον Παναθηναϊκό στο τέλος της διαδρομής, αλλά σίγουρα αποτελεί «ευλογία» για τα μάτια όσων αγαπάμε το ποδόσφαιρο, το να βλέπουμε έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή να βγάζει όλη του την ποιότητα στον αγωνιστικό χώρο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x