Σταύρος Χονδροθύμιος

ΠΑΟ(Κ) υπερβάσεων

Ο Σταύρος Χονδροθύμιος σχολιάζει στο sport-fm.gr την πρόκριση του ΠΑΟΚ στους τελικούς της Α1 βόλεϊ, τονίζοντας πως εκτός από τον «Δικέφαλο του Βορρά» βγήκε κερδισμένος από τη σειρά και ο Παναθηναϊκός.

Ο ΠΑΟΚ είναι αυτός που πήρε το εισιτήριο για τους τελικούς της Α1 βόλεϊ ανδρών, επικρατώντας με 3-2 στις νίκες επί του Παναθηναϊκού, όμως από αυτούς τους ημιτελικούς κερδισμένες είναι αμφότερες οι ομάδες άλλα και το πρωτάθλημα!

Με βάση το αποτέλεσμα νικητής είναι ο δικέφαλος, που φέτος έχει κάνει μεγάλη υπέρβαση, έχοντας κατακτήσει τον πρώτο τίτλο της ιστορίας του (το κύπελλο απέναντι στον Ολυμπιακό) και πηγαίνοντας για πρώτη φορά σε τελικούς πρωταθλήματος. Αν στην αρχή της σεζόν το προέβλεπε κάποιος αυτό, θα τον κοιτούσαμε όλοι με… συμπάθεια, θα τον χτυπούσαμε φιλικά στην πλάτη και στην καλύτερη θα τον θεωρούσαν υπεραισιόδοξο, αν όχι αδαή!

Πως κατάφερε ο ΠΑΟΚ να πρωταγωνιστήσει φέτος; Η απάντηση είναι απλή, ξεκάθαρη και ακούει στα ονόματα Χιμένεθ και Ραγκέλ. Οι δύο αυτοί παίκτες πλαισίωσαν τον «πολύ» Γκόμεζ, τον σταθερά καλό Σαφράνοβιτς και τον «λίρα εκατό» Κουρνέτα και ο Καλμαζίδης είχε πλέον πολλά βέλη στη φαρέτρα του για να διεκδικήσει τίτλους! Τον πρώτο τον πήρε, το δεύτερο τον διεκδικεί στον τελικό και μάλιστα αποδίδοντας βόλεϊ υψηλού επιπέδου, που χρόνια είχαμε να δούμε στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Η εικόνα του γεμάτου κλειστού στην Πυλαία με 9.000 φίλους της ομάδας, είναι επίσης σημαντική, λίγο μικρότερη ίσως, από την κατάκτηση ενός τίτλου, γιατί αναφερόμαστε σε οπαδούς που δεν είχαν ποτέ σε ιδιαίτερη εκτίμηση το συγκεκριμένο άθλημα, οπότε όσους μπορέσει να κρατήσει κοντά του ο σύλλογος, κέρδος θα είναι.

Παρά τον αποκλεισμό του από τους τελικούς όμως, κερδισμένος κατάφερε να βγει και ο Παναθηναϊκός, όσο οξύμωρο κι αν φαντάζει αυτό. Αν ο ΠΑΟΚ έκανε υπέρβαση, το «τριφύλλι» έκανε τη μία υπέρβαση πίσω από την άλλη. Οι «πράσινοι» όλη τη σεζόν έπαιζαν με το μαχαίρι στα δόντια, πιάνοντας σιγά σιγά το στόχο τους και ανεβάζοντας μετά από κάθε επιτυχημένη προσπάθεια τον πήχη όλο και πιο ψηλά, όπως οι άλτες στο άλμα εις ύψος. Αρχικώς στόχος η παραμονή και η αποφυγή των πλέι άουτ, στη συνέχεια η είσοδος στην εξάδα, μετά στην τετράδα! Ειδικά ο τελευταίος στόχος ήταν… εξωπραγματικός το Φθινόπωρο.

Η ομάδα του Ανδρεόπουλου, σε αντίθεση με αυτήν του ΠΑΟΚ δεν ενισχύθηκε ιδιαίτερα το Χειμώνα, παρά μόνο με την έλευση του Μπέλλου, που όμως αυτή δεν ήταν ικανή από μόνη της για να ανεβάσει επίπεδο τον Παναθηναϊκό. Τι άλλαξε; Μα η ψυχολογία! Νίκη με νίκη έχτιζε νοοτροπία νικητή το «τριφύλλι» και μάλιστα δεν είχε το άγχος της κορυφής στις πλάτες του, έπαιξε απελευθερωμένα, πιο θεαματικά και τίποτα δεν ήταν ικανό να μετριάσει την αυτοπεποίθησή του.

Το θέμα είναι όμως ότι οι «πράσινοι» είναι πολλαπλά κερδισμένοι τη φετινή σεζόν. Δεν είναι μόνο το προφανές, ότι μετά από χρόνια που ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και από εκεί που ήταν πρωταγωνιστής, πάλευε με νύχια και με δόντια για την παραμονή, έφτασε στα ημιτελικά του πρωταθλήματος, αλλά και πολλά άλλα! Κατάφερε να αποκτήσει κάπως τη χαμένη αίγλη του, να ξαναφέρει τον κόσμο του στο γήπεδο, να ξανά-αγαπηθεί αυτή η ομάδα και κυρίως να γίνει πάλι ένα σωματείο που οικονομικά δεν… μπάζει από παντού, αλλά φέτος είναι υγιές και παράλληλα κλείνει τις «τρύπες» του παρελθόντος.

Στο αγωνιστικό κομμάτι η φετινή σεζόν δείχνει (όπως λέγαμε στο στρατό) να είναι κάτι σαν… παράδοση – παραλαβή αρχηγού και εμβληματικής φυσιογνωμίας στην ομάδα, με το «τοτέμ» του Παναθηναϊκού, Σωτήρη Πανταλέων, να δίνει την σκυτάλη στο νέο ηγέτη που αναδείχθηκε φέτος, τον Θανάση Πρωτοψάλτη, αρκεί βέβαια αυτός να παραμείνει στο σύλλογο και να του ανανεωθεί το συμβόλαιο! Ο μικρόσωμος ακραίος, επέστρεψε στην ομάδα και βάλθηκε να αποδείξει σε όλους την αξία του που είχε αμφισβητηθεί πολύ, πριν από δύο χρόνια! Το μόνο ζητούμενο πλέον είναι η απόφαση που θα πάρουν οι ιθύνοντες σχετικά με τη συμμετοχή της ομάδας στην Ευρώπη, γιατί από τη μία προσθέτει κίνητρο και αίγλη, από την άλλη μπορεί το ρόστερ να μην αποδειχθεί τόσο «πλούσιο», να αδειάσει από δυνάμεις και αντί να γίνουν βήματα μπροστά, να υπάρξει… πισωγύρισμα!

Εν κατακλείδι, αυτή η σειρά των ημιτελικών προσέφερε μεγάλες συγκινήσεις τόσο αγωνιστικά, όσο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ένα πρωτάθλημα που μετά την… αποδυνάμωση των ομάδων που πρωταγωνιστούσαν μέχρι πέρυσι (ΑΕΚ, Παμβοχαϊκός, Εθνικός Αλεξανδρούπολης), έδειχνε… αντιεμπορικό! Όταν μάλιστα οι νέες δυνάμεις «κουβαλούν» μαζί τους τόσο κόσμο και αίγλη, τότε στην volleyleague μόνο να χαμογελούν μπορούν! Ας ελπίσουμε να δούμε και εξαιρετικούς τελικούς και να κλείσει όμορφα αυτή η σεζόν.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x