Αγγλία

Δεν μπαίνει γήπεδο το… εμετικό πανό (pic)

Μια παραλλαγή του εξώφυλλου ενός ιστορικού δίσκου των Sex Pistols ήθελαν να κάνουν οι άνθρωποι και να το αποτυπώσουν σε πανό, αλλά κάποιοι… αλήτες δεν τους επιτρέπουν καν να πλησιάσουν στο γήπεδο.

Καμιά φορά όσο και να θέλεις ν’ αποφύγεις κοινοτοπίες, έρχονται τα άτιμα τα γεγονότα και σε στριμώχνουν στα σχοινιά δίχως να σου αφήνουν περιθώρια ελιγμών.

Όχι ότι αποτελεί όψιμο φαινόμενο, αλλά το τελευταίο διάστημα παράγινε το κακό με τα πανό που σκαρφίζονται οι οργανωμένοι οπαδοί στα μέρη μας. Με περιεχόμενο από προσβλητικό έως και μηνύσιμο (ανάλογα με το βαθμό ευθιξίας του «θύματος»), ένα κομμάτι πανί απλώνεται στα κάγκελα και ενημερώνει όλο τον κόσμο για διάφορα… όμορφα.

Μετά τις κλασικές χαριτωμενιές για τις σεξουαλικές προτιμήσεις των αντιπάλων, τις αγαπησιάρικες ευχές για καρκίνους και τέτοια, η μόδα των ημερών επιτάσσει πανό γιγαντιαίων διαστάσεων σχετικά με επαγγελματικές δραστηριότητες (βλέπε πρεζέμπορες) ή οικονομικές καταστάσεις (βλέπε μπατίρηδες) και ό,τι άλλο κατεβάσει ο βαμμένος νους του χ, ψ οπαδού.

Όταν αυτά ανεβαίνουν, ξεκινά το κρυφτούλι με τους… θεσμούς. Ο διαιτητής φωνάζει κοντά του τους υπεύθυνους της εν λόγω ομάδας, απειλεί πως θα διακόψει το ματς, ακούγονται συστάσεις από τα μεγάφωνα. Το πανό φεύγει και μετά από λίγο -σαν από θαύμα- επιστρέφει στη θέση του. Και ξανά-μανά η διαδικασία επαναλαμβάνεται αέναα, δίνοντας σασπένς και… νοστιμάδα σε ένα συνήθως νερόβραστο θέαμα, αν μιλάμε για ματς της Superleague.

All time classic η απορία που γεννάται αυτόματα σε όλους είναι «πώς πέρασε αυτό το πράγμα κάτω από τη μύτη της αστυνομίας;», «έλεγχος δεν γίνεται;» και άλλα τέτοια φαιδρά, λες και πέσαμε σε αλεξίπτωτο σε τούτο τον πλανήτη και δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για αυτές της αλητείες…

Αυτά, στην Ελλάδα… Στην Αγγλία, πάλι, και δίχως διάθεση να την χαρακτηρίσουμε αγγελικά πλασμένη, η κοινότητα του ποδοσφαίρου διαχειρίζεται διαφορετικά τέτοια θέματα, τα οποία μοιάζουν να έχουν λυθεί μια και καλή. Κάτι που οδηγεί τον αναγνώστη στο καθόλου με βάση τα περιστατικά αυθαίρετο συμπέρασμα πως… μάλλον το τι θα επιτρέψεις να συμβεί σε ένα γήπεδο και το πώς θα προστατεύσεις το προϊόν σου είναι απλά θέμα βούλησης. Κατά συνέπεια, το να μην δίνεις λύση σε ένα πρόβλημα (πάλι)… μάλλον σε καθιστά περίπου συνυπεύθυνο.

Αλλά ας επιστρέψουμε στην Αγγλία όπου στις 30 Μαΐου θα διεξαχθεί ο τελικός Κυπέλλου μεταξύ της Άρσεναλ και της Άστον Βίλα. Οι φίλοι της δεύτερης θέλησαν να… παίξουν λίγο με το γεγονός πως οι «κανονιέρηδες» είναι οι κάτοχοι του τροπαίου και μετά από έρανο, συγκέντρωσαν ένα ποσό κοντά στις 3.000 λίρες προκειμένου να κατασκευάσουν το παρακάτω πανό.

inner

«Μην ασχολείστε με την Άρσεναλ. Ήρθε η Άστον Βίλα» είναι μια απλή μετάφραση του περιεχομένου του, ενώ οι διαστάσεις του (20μx20μ) είναι σύμφωνες με τους κανονισμούς του «Γουέμπλεϊ». Δυστυχώς, όμως, για τους «χωριάτες» και ειδικά εκείνους που είχαν συνεισφέρει οικονομικά, δεν θα κρεμαστεί ποτέ στη δυτική πλευρά του γηπέδου, εκεί δηλαδή που θα κάθονται οι φίλοι της ομάδας.

Από την πλευρά τους προσπάθησαν να δικαιολογηθούν λέγοντας πως το πανό δεν έχει υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο, οπότε θα έπρεπε να επιτραπεί η είσοδος, όμως η επιτροπή είχε διαφορετική άποψη, αφού οι συνειρμοί που δημιουργούνται εξ αιτίας της ομοιότητάς του με το ιστορικό εξώφυλλο δίσκου των Sex Pistols, αναπόφευκτοι.

inner

Όπως και να το κάνουμε, δύο αντικαταστάσεις μπορεί να παρατηρήσει κανείς. Στη θέση του αγγλικού συγκροτήματος που τάραξε τα λιμνάζοντα μουσικά νερά του Νησιού και της Ευρώπης τη δεκαετία του ’70 είναι το όνομα της Άστον Βίλα και η Άρσεναλ έχει πάρει το ρόλο των… bollocks.

Στην Ελλάδα τέτοια προβλήματα δεν θα είχαν εμφανιστεί ποτέ. Κανείς δεν θα ζητούσε άδεια για το τι θα γράφει το πανό. Το περιεχόμενο θα ήταν πραγματικά εμετικό (ίσως και ανορθόγραφο). Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες της αστυνομίας και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας δεν θα είχαν αποτρέψει την είσοδο στο γήπεδο. Τόσο απλά…

Πάντως, οι «χωριάτες» (που έχουν να κατακτήσουν Κύπελλο Αγγλίας από το 1957) δεν το βάζουν κάτω και βρίσκονται σε διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών σε μια προσπάθεια να μεταπείσουν τις αρχές. Μπορείτε να τους στηρίξετε εδώ.

Νικόλας Ακτύπης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x